Συνεντεύξεις

Γιώργος Τριάντος: «Η δημοτική αρχή του Αντ. Καμπουράκη έθεσε από την αρχή ως στόχο την ανάδειξη και ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας»

Μάχιμος γιατρός του ΕΣΥ εδώ και πολλά χρόνια, ο Γιώργος Τριάντος είναι γνωστός για την κοινωνική του προσφορά. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια υπηρέτησε τον τόπο και τους συμπολίτες του από τη θέση του αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής & Υγείας και του προέδρου του Δημοτικού Οργανισμού Πρόνοιας.
Όπως αναφέρει σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «δ», η δημοτική αρχή του Αντώνη Καμπουράκη, απ΄ την αρχή της θητείας της, έθεσε ως στόχο την ανάδειξη και ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής και της πρόνοιας. «Η παρακαταθήκη που αφήνουμε είναι αξιόλογη και πλούσια και ελπίζω με τη ίδια επιτυχία και με λογική να προχωρήσει η επόμενη διοίκηση. Είναι υποχρέωση όλων να συμβάλουν στη ομαλή λειτουργία όλων των Δομών», τονίζει ο κ. Τριάντος χαρακτηριστικά. Ο ίδιος μπορεί να μην συγκαταλέγεται στους εκλεγμένους συμβούλους της παράταξής στην οποία ανήκει, δηλώνει όμως ότι σέβεται την απόφαση των πολιτών, ευχόμενος καλή δύναμη και επιτυχία σε όποιους τελικά διοικήσουν τον Δήμο «γιατί αυτό επιβάλλει και ο πολιτισμός μας και το νησί μας». Τέλος, αναφέρει ότι δικαίως ο Αντώνης Καμπουράκης προέβη στην επανακαταμέτρηση των ψήφων, καθώς η διαδικασία αυτή, μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα ευχάριστη, είναι όμως νόμιμη και υποχρεωτική για όποιον διεκδικεί να αποδειχθεί η ορθότητα των πραγμάτων.
Ακολουθεί η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Τριάντο, θα ήθελα να ξεκινήσουμε με έναν απολογισμό του έργου που έχει παραχθεί κατά τη διάρκεια της θητείας της παρούσας δημοτικής αρχής στον τομέα ευθύνης σας..
Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δίνετε να επικοινωνήσω μέσω της εφημερίδας σας και να ενημερώσω τους πολίτες.
Η παρούσα δημοτική αρχή απ΄ την αρχή της θητείας της το έτος 2019, έθεσε ως στόχο την ανάδειξη και ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής και της πρόνοιας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο κινηθήκαμε όλα αυτά τα χρόνια και τα αποτελέσματα σε ένα μεγάλο βαθμό μας δικαίωσαν, παρ’ όλες τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν λόγω της πανδημίας και των διάφορων άλλων έκτακτων περιστατικών…
Στη Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής, παρουσιάστηκε το φαινόμενο της δημιουργίας τριών διαφορετικών κατευθύνσεων και συγκεκριμένα της Κοινωνικής Πολιτικής, του Κέντρου Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά, της Ισότητας φύλων και του Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών με δύο αντιδημάρχους και μία εντεταλμένη σύμβουλο. Θα σας αναφέρω γενικά για τον τομέα ευθύνης που κατέχω.
Η Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής, έφερε εις πέρας δύο προγράμματα επισιτιστικής βοήθειας (ΤΕΒΑ). Πρόκειται για προγράμματα απαιτητικά με χρονοβόρες διαδικασίες. Το τελικό αποτέλεσμα ωστόσο, είναι απόλυτα ικανοποιητικό. Οργάνωσε, επέβλεψε και έφερε εις πέρας τρεις μεγάλες αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας (Ουκρανία, Τουρκία-Συρία, Θεσσαλία) σε αγαστή συνεργασία με τις υπόλοιπες υπηρεσίες του Δήμου. Συνέχισε τη διαδικασία εκτάκτων οικονομικών επιδομάτων, την συνεργασία με όλους τους φορείς, προέβη στην προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια για τις μετακινήσεις των ΑΜΕΑ. Παράλληλα συνέχισε το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι μέσα από πραγματικά δύσκολες καταστάσεις λόγω παλαιότητας μεταφορικών μέσων και αντικειμενικής δυσκολίας αντικατάστασης αυτών και εύρεσης ανταλλακτικών. Σε αυτό το σημείο να τονίσω ότι ήταν καθοριστική η παρέμβαση του δημάρχου Αντώνη Καμπουράκη.
Για το Δημοτικό Οργανισμό Πρόνοιας, έγινε ανανέωση όλου του στόλου των μεταφορικών μέσων του Συσσιτίου, κτηριολογική και περιβαλλοντική μελέτη του χώρου του κτηρίου του ΔΟΠ με παράλληλη εξασφάλιση χρηματοδότησης 900.000 ευρώ και ένταξη στο Πράσινο Ταμείο (εκκρεμεί η δημοπράτηση του έργου). Συνεχίστηκε και αυξήθηκε η παροχή συσσιτίου και έκτακτων επιδομάτων βοήθειας καθώς η σίτιση και φροντίδα ευπαθών ομάδων. Δημιουργήθηκε και λειτουργεί η Δομή Αστέγων και εξασφαλίστηκε η συνέχιση χρηματοδότησής της για ένα επιπλέον έτος.
Η ΑΜΚΕ προχώρησε στην ίδρυση και λειτουργία του πρώτου βρεφικού σταθμού στην πόλη της Ρόδου και εντός του Νοεμβρίου θα αρχίσει να λειτουργεί και το δεύτερο τμήμα προσφέροντας ακόμη μεγαλύτερη βοήθεια σε εργαζόμενους πολίτες. Εξασφαλίστηκε η εγκατάσταση πυρασφάλειας των δύο παιδικών σταθμών της ΑΜΚΕ και η ανακατασκευή των προαύλιων χώρων. Αποκτήθηκε νέο όχημα μεταφοράς ωφελούμενων για το ΚΗΦΗ Αγ. Αποστόλων, προχώρησαν οι μελέτες επισκευής και ανακατασκευής του ΚΔΑΠ Αγ. Νικολάου.
Δεν θα πρέπει επίσης να παραλείψουμε να αναφέρουμε ότι οι Δομές Κοινωνικής Πολιτικής και Πρόνοιας ανταποκρίθηκαν στις έκτακτες και αυξημένες ανάγκες που προέκυψαν από την πανδημία και την καραντίνα, από τις μεγάλες φωτιές και από το τελευταίο γεγονός της προσέλευσης μεταναστών, εξασφαλίζοντας αναλογικά τη σίτισή τους που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Η παρακαταθήκη που αφήνουμε πιστεύω ότι είναι αξιόλογη και πλούσια και ελπίζω με τη ίδια επιτυχία και με λογική να προχωρήσει η επόμενη διοίκηση τόσο στη Διεύθυνση Κοινωνικής Πολίτικής όσο κα στο ΔΟΠ και την ΑΜΚΕ. Είναι υποχρέωση όλων να συμβάλουν στην ομαλή λειτουργία όλων των Δομών.
• Πώς κρίνετε το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών;
Κατά την δική μου γνώμη υπήρξαν αστοχίες και λανθασμένες εκτιμήσεις στην επιλογή υποψηφίων, στην μη αξιοποίηση ανθρώπων που μας στήριξαν στις εκλογές του 2019 και λανθασμένες εκλογικές συμπεριφορές. Ήταν μια εκλογική διαδικασία που χρειαζόταν μεγάλη προσπάθεια για να χαθεί η νίκη… Για όλα αυτά θα πρέπει να γίνει μια διεξοδική συζήτηση, να αναζητηθούν τα αίτια, να συζητηθεί το μέλλον της παράταξης και η στοχοθεσία της, ανεξάρτητα τι θα προκύψει από την εξέλιξη που υπάρχει τώρα.
Η τελική μου εντύπωση είναι ότι αδικήθηκε και ο δήμαρχος και η παράταξη και η ευθύνη για αυτό πρέπει να καταμεριστεί ανάλογα με το μερίδιο ευθύνης ή όχι που φέρει ο καθένας. Η εσωστρέφεια πρέπει να μην υπάρχει, να συζητηθούν όλα, να υπάρξει ένας οδικός χάρτης για το πώς θα κινηθούμε ανεξάρτητα του τελικού αποτελέσματος που θα αναδείξουν οι διαδικασίες και οι εξελίξεις.
• Έχουν κατατεθεί ενστάσεις για το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών από την παράταξη του Αντώνη Καμπουράκη όπου ανήκετε… Υπάρχει περιθώριο ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος;
Καθένας που συμμετέχει στις εκλογικές διαδικασίες-και πολύ περισσότερο οι επικεφαλής-είναι υποχρεωμένοι να εξαντλήσουν όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες για την νομιμοποίηση του εκλογικού αποτελέσματος. Με τα μέχρι σήμερα στοιχεία, είναι βέβαιο ότι υπήρξαν ενδείξεις λάθους και στην καταμέτρηση και στην ανακοίνωση αποτελεσμάτων. Και μεγάλος αριθμός άκυρων ψηφοδελτίων. Είναι επομένως απαραίτητο, οι γνωρίζοντες και κατέχοντες να εξαντλήσουν κάθε προβλεπόμενο περιθώριο νομιμοποίησης των αποτελεσμάτων για την πρώτη Κυριακή και το ελάχιστο των ψηφοδελτίων που υπολείπονταν για την πλειοψηφία της παράταξής μας. Το αποτέλεσμα της δεύτερης Κυριακής είναι αναμφισβήτητο και αυτό που μένει πλέον και είναι καθοριστικό, είναι το γεγονός αν θα έπρεπε να υπάρξει δεύτερη εκλογική διαδικασία. Οπωσδήποτε δεν είναι ευχάριστη αυτή η διαδικασία, είναι όμως νόμιμη και υποχρεωτική για όποιον διεκδικεί να αποδειχθεί η ορθότητα των πραγμάτων.
• Παραμένετε μάχιμος γιατρός του ΕΣΥ εδώ και πολλά χρόνια. Πόσο νευραλγικός είναι ο ρόλος του διευθυντή της Α’ Χειρουργικής Κλινικής του ΓΝΡ σε σύγκριση και με την ιδιότητα του αντιδημάρχου;
Αυτά τα τέσσερα χρόνια προσπάθησα να ισορροπήσω ανάμεσα στο ρόλο του γιατρού και του αντιδημάρχου. ¨Ήταν μια δύσκολη διαδικασία, επίπονη, με προσωπικό κόστος, υπερίσχυσε η διάθεση για κοινωνική προσφορά και παραγωγή έργου. Ισχύει για μένα το μια φορά γιατρός, για πάντα γιατρός. Το μια φορά πολιτικός, για πάντα πολιτικός ξεφεύγει από τη λογική μου και δεν ανήκει ούτε στις σκέψεις ούτε στις επιδιώξεις μου. Είχα πει στον Αντώνη Καμπουράκη ότι δεν θέλω καμιά αντιμισθία για τις θέσεις που κατείχα. Και σεβάστηκε απόλυτα την επιθυμία αυτή και με βοήθησε να πραγματοποιήσω αυτά που είχαμε υποσχεθεί και σχεδιάσει.
Φυσικά και παραμένω γιατρός, φυσικά κα εξακολουθώ να υπηρετώ το λειτούργημά μου, ο κόσμος επέλεξε να μην είμαι στους εκλεγέντες άσχετα από την τελική έκπληξη που εξέφρασαν και αυτό σκοπεύω να το σεβαστώ, ευχόμενος παράλληλα καλή δύναμη και επιτυχία σε όποιους τελικά θα διοικήσουν τον Δήμο για την ερχόμενη πενταετία, γιατί αυτό επιβάλλει και ο πολιτισμός μας και το νησί μας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Μαρία Μιχελή    05.11.2023 14:55

    Είμαστε χαρούμενοι γιατί έχουμε αντίθετη άποψη και είναι είναι Δημοκρατικό μας δικαίωμα να την εκφράζουμε !!
    Επιτέλους οι Καρεκλοκένταυροι σπίτια τους

Σχολιασμός άρθρου