Ειδήσεις

Ο Πατριάρχης “τελειώνει” τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο

Πιθανόν και στη Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου που ξεκινά την Τρίτη η οριστική απόφαση. Ερώτημα εάν ο Αμερικής, που κατηγορείται για οικονομικά σκάνδαλα και κακοδιαχείριση, θα συναινέσει ή όχι. Ποιος θα είναι ο διάδοχος.

Ο χρόνος έφτασε. Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, πιθανότατα στη συνεδρίασή της που ξεκινά την προσεχή Τρίτη, θα προχωρήσει στην αποπομπή του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου, που κατηγορείται από το Πατριαρχείο για σκάνδαλα και κακοδιαχείριση.

Για διάδοχός του, όσο και αν κρατείται μυστικό, προορίζεται ο Μητροπολίτης Τορόντο Σωτήριος, που έχει πάρει-σύμφωνα με τις πληροφορίες των «Παιχνιδιών Εξουσίας»- και την «έγκριση» της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας μας, με την οποία είχε συναντήσεις προ μερικών μηνών, ενώ θετικά διάκειται απέναντί του και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Στη μάχη της διαδοχής, πάντως, έχουν ριχθεί και άλλοι μητροπολίτες, καθώς η Αρχιεπισκοπή Αμερικής θεωρείται από τις πλουσιότερες και αποτελεί μία από τις κυριότερες πηγές χρηματοδότησης του Φαναρίου. Υπενθυμίζεται δε ότι κατά την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αρνήθηκε συνάντηση μαζί του, πρώτον γιατί ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής έχει ανοίξει μέτωπο με μεγάλο μέρος της ομογένειας, δεύτερον γιατί υπήρξε ήδη «ξεγραμμένος» από τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τρίτον, λόγω των υπαρκτών σκανδάλων για τα οποία και κατηγορείται.

Στο παρασκήνιο, πάντως, συνεχίζονται οι προσπάθειες μήπως ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος παραιτηθεί με «δέλεαρ» την προώθησή του σε κάποια Μητρόπολη του Πατριαρχείου-τιμητική θέση για κάποιους που ουσιαστικά θέλει να «ξεφορτωθεί» από σημαντικές θέσεις ο οικουμενικός θρόνος.

Σε διαφορετική περίπτωση η Σύνοδος θα αποφασίσει την αποπομπή του νυν Αρχιεπισκόπου Αμερικής, ο οποίος είναι 90 ετών και πρόσφατα είχε δηλώσει ότι «έχει πολλά να προσφέρει».

Είτε παραιτηθεί είτε αποπεμφθεί ο κ. Δημήτριος θα τοποθετηθεί τοποτηρητής για την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και εν ευθέτω χρόνω θα εκλεγεί ο νέος Αρχιεπίσκοπος.

πηγή news247.gr/

Συντάκτης Βασίλης Σκουρής

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου