ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δημοσκόπηση: Δεν θα πρέπει να υπάρχουν “κομματικοί υποψήφιοι”στις αυτοδιοικητικές λένε οι πολίτες-Τι δηλώνουν για Αναθεώρηση και Σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Δημοσκόπηση

πέρ των περισ­σό­τε­ρων προ­τά­σεων που έχουν κατα­τε­θεί στο πλαίσιο της Συνταγ­μα­τι­κής Ανα­θε­ώ­ρη­σης τάσ­σο­νται οι πολίτες, σύμφωνα με τη δημο­σκό­πηση της Palmos Analysis για το Tvxs.gr. Αντί­θετα διχα­σμέ­νοι εμφα­νί­ζο­νται σχετικά με την καθιέ­ρωση της “θρη­σκευ­τι­κής ουδε­τε­ρό­τη­τας”, ενώ απορ­ρί­πτουν την κατάρ­γηση του θρη­σκευ­τι­κού όρκου για τον Πρόεδρο της Δημο­κρα­τίας και τους βου­λευ­τές.

Συγκε­κρι­μένα, το 80% τάσ­σε­ται υπέρ της δυνα­τό­τη­τας εκλογής Προ­έ­δρου Δημο­κρα­τίας από τον λαό, ενώ καθο­λική (με 91%) είναι η συμ­φω­νία στην αλλαγή της νομο­θε­σίας για την ποινική ευθύνη των Υπουρ­γών αλλά και την κατο­χύ­ρωση της αξιο­λό­γη­σης στο Δημόσιο.

Επίσης το 69% δηλώνει πως συμ­φω­νεί με την υπο­χρέ­ωση ισο­σκε­λι­σμέ­νων προ­ϋ­πο­λο­γι­σμών σε κυβέρ­νηση και ΟΤΑ, ενώ σχεδόν με το ίδιο ποσοστό (68%), αν και με περισ­σό­τε­ρους δια­φω­νού­ντες (15%), υπο­στη­ρί­ζει και την καθιέ­ρωση στα­θε­ρού εκλο­γι­κού κύκλου. Για το θέμα των Ιδιω­τι­κών Πανε­πι­στη­μίων, το 66% δηλώνει υπέρ της δυνα­τό­τη­τας λει­τουρ­γίας τους έναντι 28% που εκφρά­ζει τη δια­φω­νία του.

Η πλειο­νό­τητα των πολιτών επι­θυ­μεί και την καθιέ­ρωση της απλής ανα­λο­γι­κής. Ειδι­κό­τερα το 49% των ερω­τη­θέ­ντων απά­ντη­σαν πως συμ­φω­νούν με αυτή την αλλαγή στο εκλο­γικό σύστημα, 23% απά­ντη­σαν πως δια­φω­νούν και 7% δήλωσαν πως αμφι­τα­λα­ντεύ­ο­νται. “Δεν γνωρίζω” και “δεν έχω γνώμη” απά­ντησε αυθόρ­μητα το 22% των ερω­τη­θέ­ντων.

Το ζήτημα που φαί­νε­ται να διχάζει τους πολίτες είναι αυτό της καθιέ­ρω­σης της “θρη­σκευ­τι­κής ουδε­τε­ρό­τη­τας” της Πολι­τείας. Το 42% υπο­στη­ρί­ζει αυτή την αλλαγή έναντι 48% που την απορ­ρί­πτει. Και εδώ ένα 7% δηλώνει πως αμφι­τα­λα­ντεύ­ε­ται. Η πρόταση που συγκε­ντρώ­νει τις περισ­σό­τε­ρες αρνη­τι­κές απα­ντή­σεις είναι αυτή της κατάρ­γη­σης του θρη­σκευ­τι­κού όρκου για τον Πρόεδρο της Δημο­κρα­τίας και τους βου­λευ­τές. Το 67% των ερω­τη­θέ­ντων απά­ντη­σαν πως δια­φω­νούν και το 25% πως συμ­φω­νούν.

Τέλος, η πλειο­νό­τητα των πολιτών φαί­νε­ται να υπο­στη­ρί­ζει το σχέδιο συμ­φω­νίας Τσίπρα – Ιερώ­νυ­μου σχετικά με τον εξορ­θο­λο­γι­σμό των σχέσεων Κράτους – Εκκλη­σίας. Συγκε­κρι­μένα το 51% τάσ­σε­ται υπέρ στο να μην λογί­ζο­νται οι ιερείς ως δημό­σιοι υπάλ­λη­λοι έναντι του 34% που δηλώνει πως δια­φω­νεί. Στο δεύτερο σκέλος του σχεδίου της συμ­φω­νίας, στο ζήτημα της εκκλη­σια­στι­κής περιου­σίας, το 63% απα­ντάει πως συμ­φω­νεί με τη δημιουρ­γία του Ταμείου Αξιο­ποί­η­σης της Εκκλη­σια­στι­κής Περιου­σίας, τα έσοδα του οποίου θα μοι­ρά­ζο­νται εξίσου σε εκκλη­σία και κράτος. Οι δια­φω­νού­ντες με αυτή την πρόταση περιο­ρί­ζο­νται στο 26%.

Δημο­τι­κές Περι­φε­ρεια­κές Εκλογές

Σχετικά με τις επερ­χό­με­νες Δημο­τι­κές και Περι­φε­ρεια­κές Εκλογές, η έρευνα της Palmos Analysis εξέτασε την άποψη των πολιτών για τους υπο­ψή­φιους και αν τα κόμματα θα πρέπει να υπο­δει­κνύ­ουν τον “εκλεκτό” τους. Ισχυρή είναι η άποψη πως δεν θα πρέπει να υπάρ­χουν “κομ­μα­τι­κοί υπο­ψή­φιοι” και πιο συγκε­κρι­μένα: Το 57% για τις Περι­φέ­ρειες και το 63% για τους Δήμους απα­ντάει πως τα κόμματα δεν θα πρέπει να έχουν επίσημο υπο­ψή­φιο, ούτε να δηλώ­σουν στήριξη προς κάποιον. Για τις Περι­φέ­ρειες, με αυτήν τη θέση δια­φω­νεί το 18%, που υπο­στη­ρί­ζει πως τα κόμματα πρέπει να υπο­δει­κνύ­ουν τον επίσημο υπο­ψή­φιό τους, και το 20% που απα­ντάει πως τα κόμματα πρέπει να δηλώ­σουν τη στήριξή τους προς έναν υπο­ψή­φιο. Για τους Δήμους τα αντί­στοιχα ποσοστά είναι 15% και 17%.

Μετα­μνη­μο­νιακή Δυσπι­στία

Ιδιαί­τερο ενδια­φέ­ρον παρου­σιά­ζουν και τα ευρή­ματα σχετικά με την “μετα­μνη­μο­νιακή εποχή” και τη δυσπι­στία των πολιτών για την εφαρ­μογή των θετικών μέτρων που έχουν εξαγ­γελ­θεί, μετά από σχεδόν 10 χρόνια κρίσης. Είναι ενδει­κτικό πως ενώ στη Βουλή ψηφι­ζό­ταν η μείωση των ασφα­λι­στι­κών εισφο­ρών, οι πολίτες εξέ­φρα­ζαν αμφι­βο­λίες σχετικά με τη δυνα­τό­τητα της κυβέρ­νη­σης να μπο­ρέ­σει να εφαρ­μό­σει μέτρα ελά­φρυν­σης εισφο­ρών. Ειδι­κό­τερα στην ερώτηση “Πιστεύ­ετε πως μετά την έξοδο από τα μνη­μο­νιακά προ­γράμ­ματα, η Κυβέρ­νηση θα μπο­ρέ­σει να εφαρ­μό­σει μέτρα ελά­φρυν­σης εισφο­ρών και φόρων, αλλά και ενί­σχυ­σης του δια­θέ­σι­μου εισο­δή­μα­τος“, το 58% απά­ντησε “όχι” ή “μάλλον όχι”, ενώ αντί­θετα η απά­ντηση του 37% ήταν κατα­φα­τική.

Η ταυ­τό­τητα της έρευνας

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.