Τοπικές Ειδήσεις

M. Kρητικού: «Οι καρκινοπαθείς της Ρόδου στο έλεος του Θεού» – Σταματούν σταδιακά οι θεραπείες

Φάρμακα τέλος για τους αιματολογικούς ασθενείς της ογκολογικής κλινικής του Νοσοκομείου της Ρόδου, η θεραπεία επτά ογκολογικών ασθενών η οποία κοστίζει άνω των 75.000 ευρώ για τον κάθε ένα βρίσκεται στον αέρα καθώς τα σκευάσματα επαρκούν για περίπου ακόμα 15 ημέρες, και επί του παρόντος θεραπεία ακολουθούν μόνο ογκολογικοί ασθενείς τα σχήματα των οποίων δεν ξεπερνούν σε κόστος τα 1.000 ευρώ μέχρι να εξαντληθούν κι αυτά.
«Βρισκόμαστε στο έλεος το Θεού οι καρκινοπαθείς της Ρόδου» δηλώνει στη “δ” η πρόεδρος του Συλλόγου Στήριξης Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου κ. Μαρία Κρητικού, η οποία απευθύνει έκκληση σε κάθε αρμόδιο φορέα να βρεθεί λύση για να μπορέσουν οι ασθενείς να συνεχίσουν τις θεραπείες τους.
«Αναδείξαμε το θέμα μέσα από την “δημοκρατική” για την έλλειψη φαρμάκων πανελλαδικώς και ευελπιστούμε με την διάσταση που έλαβε να κινητοποιηθούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς με προεξάρχον το Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να εξευρεθούν άμεσα κονδύλια για να μπορέσουν οι ασθενείς να συνεχίσουν τις θεραπείες τους πριν η καθυστέρηση αποβεί εις βάρος της υγείας τους και της ίδιας τους της ζωής», λέει η κ. Μαρία Κρητικού, η οποία βρίσκεται στην Αθήνα στο πλαίσιο επαφών για την άμεση εξεύρεση λύσης.
Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Υγείας, μετά την δημοσιοποίηση του σοβαρότατου αυτού ζητήματος έδωσε εντολή για αύξηση του ορίου πιστώσεων των νοσοκομείων, ώστε να λυθεί το πρόβλημα με τα χημειοθεραπευτικά σκευάσματα των καρκινοπαθών, μέχρι στιγμής η κατάσταση στο Νοσοκομείο της Ρόδου, όχι μόνο δεν έχει βελτιωθεί αλλά βαίνει προς το χειρότερο μέρα με την μέρα, προκαλώντας τεράστια αναστάτωση στους ασθενείς αλλά και στον διευθυντή του Ογκολογικού Τμήματος Δρ. Δημήτρη Ματθαίο, ο οποίος προσπαθεί με κάθε τρόπο να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών, ωστόσο η έλλειψη φαρμάκων προκαλεί δυσλειτουργία με δυσάρεστες επιπτώσεις.
Αγανακτισμένοι ασθενείς και συγγενείς τους κατήγγειλαν στην “δ”, ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα μετάβασης στην Αθήνα είτε λόγω έλλειψης χρημάτων είτε λόγω αδυναμίας εύρεσης ελεύθερου ραντεβού, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι ασθενείς να παραμένουν στη Ρόδο χωρίς να μπορούν να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία!
Οι ογκολογικοί και αιματολογικοί ασθενείς που εξυπηρετούνται από το Νοσοκομείο της Ρόδου, είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν με κάθε τρόπο το δικαίωμά τους στην ζωή και σημειώνουν ότι αν δεν δρομολογηθούν άμεσα οι θεραπείες τους, θα προβούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις.
Το Ογκολογικό Τμήμα εξυπηρετεί 700 και πλέον ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία ανά 20ήμερο, πλην εκείνων που ολοκλήρωσαν τις θεραπείες και υποβάλλονται στον τακτικό τους έλεγχο αλλά και των νέων ασθενών που σχεδόν σε καθημερινή βάση παρουσιάζονται.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η “δημοκρατική”, το Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου της Ρόδου με έναν ογκολόγο και δύο νοσοκόμες εξυπηρετεί 3.000 ογκολογικές συνεδρίες τον χρόνο (50 ασθενείς την ημέρα [!] Δευτέρα με Παρασκευή) ενώ την ίδια ώρα το Νοσοκομείο Μεταξά το οποίο εξυπηρετεί ασθενείς από όλη την Ελλάδα, καλύπτει 8.000 ογκολογικές συνεδρίες το έτος με 18 γιατρούς!
Τον μεγάλο όγκο καρκινοπαθών στη Ρόδο, εξυπηρετεί ο διευθυντής του Τμήματος Δρ. Δημήτρης Ματθαίος και δύο νοσηλεύτριες, γι’ αυτό και σύμφωνα με την κ. Μαρία Κρητικού είναι απαραίτητο να ενισχυθεί άμεσα με επιπλέον ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με πρωτεύον αυτή την περίοδο το θέμα της προμήθειας των φαρμάκων για να μπορούν οι ασθενείς να συνεχίσουν τις θεραπείες τους, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους!
Να σημειωθεί ότι ήδη ο Υπουργός Υγείας κ. Β. Κικίλιας συγκάλεσε εκτάκτως το Κεντρικό Συμβούλιο Υγειονομικών Περιφερειών, (ΚΕΣΥΠΕ) με μοναδικό θέμα την αύξηση του ορίου πιστώσεων φαρμάκου στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η αύξηση των ορίων πιστώσεων κατά 54.200.000 ευρώ, μέρος των οποίων θα διατεθούν για τα φάρμακα των καρκινοπαθών… Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας: «Οι πιστώσεις αυτές θα καλύψουν, μεταξύ άλλων, και τις ανάγκες προμήθειας ογκολογικών φαρμάκων, για την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των ασθενών.
To Υπουργείο Υγείας έχει ζητήσει από τις Διοικήσεις των νοσοκομείων, εβδομαδιαία ενημέρωση για τις σχετικές πιστώσεις φαρμάκων».
Αυτό που απομένει να διαφανεί, σύμφωνα με την κ. Μαρία Κρητικού, είναι πότε θα γίνει προμήθεια νέων σκευασμάτων όχι μόνο για τους καρκινοπαθείς αλλά και για άλλες κλινικές του Νοσοκομείου της Ρόδου, όπου -όπως αποκαλύπτει- καταγράφεται επίσης έλλειψη με αποτέλεσμα γιατροί, νοσηλευτές και ασθενείς να υφίστανται μια άνευ προηγουμένου ταλαιπωρία.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου