Η έξοδος από την κρίση και η ανάπτυξη απαιτούν μία ισχυρή και στιβαρή μεσαία τάξη, δηλώνει σε συνέντευξή του προς την «δ» ο πρώην πρόεδρος της περιφερειακής διοίκησης Δωδεκανήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και μέλος της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων του ΟΕΕ, Μιχαήλ Μιχαήλ. Σημειώνει ότι τα οικονομικά μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση καθώς το φορολογικό και οικονομικό πλαίσιο της χώρας πρέπει να εναρμονιστεί με αυτά των σύγχρονων ευρωπαϊκών κρατών.
Ο κ. Μιχαήλ δηλώνει ότι υπάρχουν περιθώρια καθολικής επιστροφής των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, όσο διατηρούνται στα πέντε νησιά του Αιγαίου, τονίζει όμως ότι το μεταφορικό ισοδύναμο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να λειτουργήσει ως αντιστάθμισμα στο κεκτημένο αυτό δικαίωμα των νησιωτών.

• Κύριε Μιχαήλ, οι απόψεις για τις επιδόσεις της τρέχουσας τουριστικής σεζόν διίστανται… Έχει καταφέρει ο τουρισμός να ενισχύσει την ρευστότητα στην τοπική αγορά;
Θα έλεγα ότι βρισκόμαστε περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Ενδεχομένως να υπάρχει μικρή μείωση των εισπράξεων, περίπου στο 10%. Κατά την άποψη μου, πρόκειται για μία φυσιολογική εξέλιξη, έπειτα από μία πενταετία κατά την οποία οι αφίξεις επισκεπτών ακολουθούσαν ανοδική πορεία.
Ουσιαστικά η αγορά αυτοδιορθώνεται. Είναι φυσιολογική η… καθίζηση έπειτα από μια μακρόχρονη αυξητική πορεία. Πρόκειται για νομοτέλεια. Αρκεί βέβαια οι απώλειες να κινούνται σε φυσιολογικά πλαίσια. Βέβαια οι επιχειρήσεις βιώνουν διαφορετικά την πτώση, ανάλογα πάντα με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η καθεμία. Όσες έχουν μικρότερο δανεισμό και έχουν επιτύχει τον εξορθολογισμό των δαπανών τους, βρίσκονται σίγουρα σε καλύτερη κατάσταση από εκείνες τις οποίες έχουν συσσωρευμένες υποχρεώσεις.
• Πώς σχολιάζετε τις οικονομικές εξαγγελίες της κυβέρνησης;
Είναι θετικά τα μέτρα τα οποία εξήγγειλε η Κυβέρνηση για την οικονομία και τη φορολογία. Όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, από το 2011 έως σήμερα, έχει επιβληθεί υπέρμετρη φορολόγηση η οποία συνετέλεσε στον αφανισμό της μεσαίας τάξης. Αν λοιπόν το ζητούμενο για την έξοδο από την κρίση είναι η ανάπτυξη, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν μπορεί να συντελεστεί χωρίς τη μεσαία τάξη!
Γι’ αυτό και πιστεύω ότι τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση. Απαιτείται να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εκείνες που θα οδηγήσουν σε μία νέα πιο βιώσιμη μεσαία τάξη, απαγκιστρωμένη από τις παθογένειες του παρελθόντος και τον εναγκαλισμό με το κράτος. Θέλουμε μία νέα μεσαία τάξη που θα επενδύει στην καινοτομία, στην εξωστρέφεια και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας. Χρειαζόμαστε ένα απλό φορολογικό πλαίσιο με χαμηλή επιβάρυνση τόσο στους πολίτες όσο και στις επιχειρήσεις, γρήγορη απονομή δικαιοσύνης και γενικότερα εξορθολογισμό της δημόσιας διοίκησης έτσι ώστε να γίνουμε ένα πραγματικά σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.
• Πιστεύετε ότι υπάρχουν περιθώρια επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ;
Όσο ισχύουν ακόμη οι μειωμένοι συντελεστές στα πέντε νησιά, υπάρχουν περιθώρια για να επανέλθει το καθεστώς.
• Τελικά ποια είναι τα αποτελέσματα από την κατάργηση του μέτρου; Επετεύχθησαν οι στόχοι;
Έχει αποδειχθεί ότι η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ δεν είχε τα αποτελέσματα που προσδοκούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Οι αρχικές εκτιμήσεις για το όφελος των δημοσίων εσόδων ανερχόταν γύρω στα 480 εκατ. ευρώ. Στην πορεία αναθεωρήθηκε το ποσό αυτό στα 130 εκατ. ευρώ αλλά σύμφωνα με μελέτες που διενεργήσαμε ως διοίκηση και που επικαιροποίησε η παράταξή μας το 2017 σε συνεργασία με το ΙΟΦΟΜ, το όφελος δεν ξεπερνά τα 40 εκατ. ευρώ για το κράτος. Και αν λάβουμε υπόψη ότι βυθίστηκε μία ολόκληρη κοινωνία στην ύφεση, τότε είναι μηδαμινό το κέρδος…
• Το μεταφορικό ισοδύναμο, που έχει επεκταθεί στα καύσιμα και στα αεροπορικά εισιτήρια δεν έχει καταφέρει να εξισορροπήσει τις όποιες απώλειες;
Είναι ένα μέτρο που κινείται στη σωστή κατεύθυνση δίνοντας ώθηση στις μετακινήσεις των πολιτών όσο και στις επιχειρήσεις… Το μεταφορικό ισοδύναμο θα μπορούσε να λειτουργεί σε συνδυασμό με το μειωμένο νησιωτικό ΦΠΑ. Η ωφέλεια θα ήταν μεγαλύτερη. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να αντικαταστήσει τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ.
• Δίνατε πάντα έμφαση στον τομέα της επιμόρφωσης. Προγραμματίζετε νέες δράσεις;
Ανέκαθεν ως παράταξη ακόμη και την τελευταία τριετία, συνεχίζουμε να οργανώνουμε σε συνεργασία με το ΙΟΦΟΜ επιμορφωτικά σεμινάρια για να βοηθήσουμε τους συναδέλφους οικονομολόγους και λογιστές να είναι ενημερωμένοι και πιστεύω ότι αυτό γίνεται με τον καλύτερο τρόπο, καθώς συνεργαζόμαστε με τους πλέον έγκυρους επαγγελματίες που ασχολούνται με την επιμόρφωση αυτή τη στιγμή! Θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια τον φίλο Γιώργο Κορομηλά, τον Πέτρο Ραπανάκη, τη φωτεινή Αθανασάκη και μία πλειάδα άλλων συναδέλφων που σε κάθε κάλεσμά μας δίνουν το παρών. Πιστεύουμε ότι αυτή η πολυνομία καθιστά απαραίτητη την επιμόρφωση των συναδέλφων.
Έχουν προγραμματιστεί επιμορφωτικά σεμινάρια και για το επόμενο διάστημα.
• Στο τέλος του 2019 θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη των περιφερειακών διοικήσεων του ΟΕΕ. Η παράταξή σας θα πάρει μέρος;
Η παράταξη «Αιγαίο Ανεξάρτητοι Οικονομολόγοι, Λογιστές-Φοροτεχνικοί» είναι πάντα ενεργή. Δίνουμε μεγάλη έμφαση στις περιφερειακές εκλογές. Ξεκινήσαμε ως μια παρέα φίλων το 2010 και πετύχαμε το ακατόρθωτο. Την καθολική εκπροσώπηση της Δωδεκανήσου στην κεντρική διοίκηση. Από λειτουργίας του θεσμού του ΟΕΕ εδώ και 40 χρόνια δεν είχε επιτευχθεί κάτι τέτοιο, μία περιφερειακή παράταξη δίχως κομματικές αναφορές να μπορεί να εκπροσωπεί τον τόπο στην κεντρική διοίκηση… Εκλέγαμε έξι συναδέλφους που εκπροσωπούσαν τη Δωδεκάνησο κάτι που δεν κατάφεραν ποτέ παρατάξεις και διοικήσεις προσκείμενες στα πολιτικά κόμματα. Το ΟΕΕ πρέπει να είναι ένας ζωντανός οργανισμός, ένα ζωντανό κύτταρο της τοπικής κοινωνίας και να τη βοηθά με διάφορες παρεμβάσεις. Άλλωστε είναι ο επιστημονικός σύμβουλος της Πολιτείας και της Κοινωνίας, οπότε οφείλει να αναλαμβάνει ενεργό ρόλο. Τα τελευταία τρία χρόνια-και το λέω με λύπη-το τοπικό περιφερειακό συμβούλιο υστέρησε σε επίπεδο παρεμβάσεων υπέρ της τοπικής κοινωνίας.
Στον αγώνα που συνεχίζουμε για την καθολική εκπροσώπηση του νομού μας σε κεντρικό επίπεδο, καλούμε τους συναδέλφους να πορευτούμε όλοι μαζί συντεταγμένα, πέρα από κομματικές ταυτότητες για το καλό του τόπου μας. Αυτό το αποδείξαμε άλλωστε όλα αυτά τα χρόνια. Δρούμε ανεξάρτητα και προς όφελος της τοπικής κοινωνίας μακριά από κομματικές ή όποιες άλλες δεσμεύσεις.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ