Στη στήριξη του Emmanuel Macron ελπίζει ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να πείσει τους ευρωπαίους να ελαφρύνουν το ελληνικό χρέος, αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, σημειώνοντας τη βοήθεια που πρόσφερε ο Fr. Hollande στην ελληνική κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις το καλοκαίρι του 2015.

Για την Ελλάδα, η νίκη της Le Pen θα “εξοστράκιζε” τον βασικό της Ευρωπαίο εταίρο εκτός της ΕΕ και θα αποδυνάμωνε τις άμυνές της απέναντι στις γερμανικές απαιτήσεις για συνεχή λιτότητα, επισημαίνει το Reuters.

 Το Reuters υπενθυμίζει ότι ο απερχόμενος Γάλλος πρόεδρος Francois Hollande είχε βοηθήσει τον αριστεριστή Αλέξη Τσίπρα να υπογράψει τη συμφωνία διάσωσης ύψους 86 δισ. ευρώ, τον Ιούλιο του 2015, γεγονός που κράτησε την Ελλάδα μέσα στην Ευρωζώνη.
Το Reuters συνεχίζει, υποστηρίζοντας ότι το πρόγραμμα λήγει το επόμενο έτος και πλέον η Αθήνα χρειάζεται τη Γαλλία, ώστε να πιέσει την υπόλοιπη Ε.Ε., ειδικά τη Γερμανία, σε μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ο Τσίπρας υπολογίζει σε αυτή τη βοήθεια, καθώς οι εκλογές έρχονται το 2019, τονίζει το δημοσίευμα.

Στο πλαίσιο αυτό, το Reuters στέκεται στο γεγονός ότι τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός, όσο και ο Ιταλός ομόλογός του, τηλεφώνησαν στον Macron, για να τον συγχαρούν για τη νίκη του στον α’ γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία. Σύμφωνα με το Reuters, τα κυβερνώντα κόμματα στις υπερχρεωμένες χώρες, ελπίζουν ότι ο ενθουσιασμός του Macron για την ΕΕ θα τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν προκλήσεις, όπως είναι το Κίνημα των Πέντε Αστέρων στην Ιταλία, το οποίο θέλει δημοψήφισμα για έξοδο από το ευρώ.

Το Reuters αποκαλύπτει ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο Emmanuel Macron είχαν μια συζήτηση σε πολύ θετικό κλίμα, στη διάρκεια της οποίας ο Γάλλος πολιτικός επανέλαβε τη στήριξή του στην Αθήνα, σχετικά με τις σκληρές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Ο Em. Macron υπενθύμισε στον κ. Τσίπρα τα εξής: “Υποστήριξα την ανάγκη να αλλάξει η στάση απέναντι στην Ελλάδα. Είναι βέβαιο ότι αν εκλεγώ θα δουλέψουμε στενά μαζί για να κάνουμε την Ευρώπη να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της γενιάς μας”.
Κλείνοντας το άρθρο του το Reuters επισημαίνει πρόσφατες δηλώσεις του Γιώργου Κατρούγκαλου, σύμφωνα με τις οποίες ο Macron θα ακολουθήσει την πολιτική του Hollande, που ήταν υποστηρικτική απέναντι στην Ελλάδα.

Ημερησία

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ