Ειδήσεις

“Φωτιά” παίρνει το πολιτικό σκηνικό – Πρόταση δυσπιστίας κατατίθεται την Τρίτη – Τι προβλέπει η διαδικασία

Η πρωτοβουλία του Νίκου Ανδρουλάκη συγκεντρώνει όπως όλα δείχνουν τις απαιτούμενες 50 υπογραφές – Ποια είναι η διαδικασία που προβλέπει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής

Ο κύβος ερρίφθη. Η πρωτοβουλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, φαίνεται να συγκεντρώνει τις απαιτούμενες υπογραφές, μετά και τη θετική ανταπόκριση του ΣΥΡΙΖΑ. Αναμένεται έτσι η πρόταση δυσπιστίας να κατατεθεί την Τρίτη.

Αν και η αρχικά ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Στέφανος Κασσελάκης, με βίντεο που ανήρτησε στα social media, ζήτησε παραίτηση του πρωθυπουργού και εκλογές, στη συνέχεια η εκπρόσωπος του κόμματος, Βούλα Κεχαγιά, διευκρίνισε πως η πρόταση δυσπιστίας θα στηριχθεί για το καλό του τόπου. ΚΚΕ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας τάσσονται επίσης υπέρ.

Η απόφαση για την πρόταση δυσπιστίας ελήφθη στον απόηχο σημερινού δημοσιεύματος της εφημερίδας Το Βήμα περί «μονταζιέρας στα Τέμπη». Το ρεπορτάζ αναφέρει πως το ηχητικό από τις συνομιλίες του σταθμάρχη την μοιραία νύχτα είναι προϊόν συρραφής δύο ξεχωριστών συνομιλιών και θέτει δύο ερωτήματα: Ποιος έκανε το μοντάζ και ποιος άλλος μπορεί να ήταν ο στόχος του πέραν του να ενισχυθεί το αφήγημα περί ανθρώπινου λάθους.

Πόσες υπογραφές χρειάζονται για την κατάθεση της πρότασης
Όπως προβλέπει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός Λειτουργίας της Βουλής για να γίνει αποδεκτή η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης πρέπει να συνοδεύεται από τουλάχιστον 50 υπογραφές βουλευτών (1/6 των βουλευτών).

ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν αθροιστικά 67 βουλευτές. Δεν αποκλείεται και βουλευτές της Νέας Αριστεράς να υπογράψουν επίσης.

Τι προβλέπει το Σύνταγμα

H Bουλή μπορεί με απόφασή της να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την Kυβέρνηση ή από μέλος της. Πρόταση δυσπιστίας μπορεί να υποβληθεί μόνο μετά την πάροδο εξαμήνου αφότου η Bουλή απέρριψε πρόταση δυσπιστίας.

H πρόταση δυσπιστίας, όπως προαναφέραμε, πρέπει να είναι υπογραμμένη από το ένα έκτο τουλάχιστον των βουλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα οποία θα διεξαχθεί η συζήτηση.
Kατ’  εξαίρεση μπορεί να υποβληθεί πρόταση δυσπιστίας και πριν από την πάροδο εξαμήνου, αν είναι υπογραμμένη από την πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
Η διαδικασία στη Βουλή
H συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει δύο ημέρες μετά την υποβολή της σχετικής πρότασης, εκτός αν η Kυβέρνηση, σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας, ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση, η οποία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.
H ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για σαράντα οκτώ ώρες, αν το ζητήσει η Kυβέρνηση.
Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή, μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου