Τελικά όσο και αν δεν  θέλουμε να το παραδεχτούμε, στην πολιτική ισχύει ότι και στην υπόλοιπη ζωή μας. Τίποτε δεν είναι τυχαίο. Αναφέρομαι  στην δημοσκόπηση που έκανε η ALCO από τις 10 έως τις 17 Δεκεμβρίου 2018 για λογαριασμό του newsIT.gr σε δείγμα 800 ατόμων – ψηφοφόρων.

Στις δυο πιο ενδεικτικές ερωτήσεις,

“Ποιον θα ψηφίζατε εάν οι εκλογές γινόταν την επόμενη Κυριακή;”  και

“Τι  γνώμη έχετε για τους πιθανούς υποψηφίους περιφερειάρχες;”

Στην μεν πρώτη ερώτηση και με επτά (7) επιλογές, οι πολίτες απάντησαν σε ποσοστό 38% ότι, εάν είχαμε εκλογές την επομένη Κυριακή θα ψήφιζαν Γιώργο Χατζημάρκο.

Στην δεύτερη ερώτηση και με πέντε (5) επιλογές απάντησαν σε ποσοστό 50% ότι, η γνώμη τους είναι θετική για τον Γιώργο Χατζημάρκο.

Όταν η δημοσκόπηση αυτή βγήκε στην δημοσιότητα, ο Γιώργος Χατζημάρκος βρισκόταν στην Κάλυμνο, είμαι σε θέση να γνωρίζω τις αντιδράσεις του και οφείλω να ομολογήσω ότι με εξέπληξε, η στωικότητα με την οποία  υποδέχτηκε την είδηση. Προφανώς, γνώριζε περισσότερα από εμένα, το τι εργασία και τι κόπος  είχε προηγηθεί για να φτάσει σ’ αυτά τα αποτελέσματα.

Επειδή όμως πάντα υπάρχει ο αντίλογος, που στην προκείμενη περίπτωση εκπορεύεται από τους δυσαρεστημένους της δημοσκόπησης να τον καταγράψουμε και αυτόν. Λένε λοιπόν ότι, οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν μια στατική εικόνα του εκλογικού σώματος. Δεν είπαμε κάτι διαφορετικό και εμείς, το έδειξε άλλωστε και η στάση του Γιώργου του Χατζημάρκου, η νηφαλιότητα με την οποία χειρίστηκε την είδηση. Αν και κατ’ εμέ  οι διαφορές είναι μεγάλες και ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί.

Εμείς λέμε άλλο, το Νότιο Αιγαίο θα πάει και πάλι μπροστά, ψηφίζοντας την παράταξη “Μπροστά το Νότιο Αιγαίο”,

 

            …Γιατί είναι αυτή που κατάφερε μέσα σε μια τετραετία, αυτό που δεν μπόρεσαν οι άλλοι σε δυο δεκαετίες. Να επανέλθει η περιφέρεια μας  στην κατηγορία των Μεταβατικών Περιφερειών, αντί του Στόχου των Πλέον Ανεπτυγμένων Περιφερειών που βρισκόταν. Για να το πούμε πιο απλά, από την κατηγορία των πλουσίων Περιφερειών της Ευρώπης σε αυτή των Μεταβατικών Περιφερειών. Τα ωφέλει απ΄ αυτήν την μετάβαση πολλά:

 

 • Διπλασιασμός των κοινοτικών πόρων για την νέα προγραμματική περίοδο.
 • Δικαίωμα συμμετοχής και σε άλλες κατηγορίες προγραμμάτων. Θα το δούμε πιο αναλυτικά παρακάτω.
 • Περιορισμός κατά 30% των γραφειοκρατικών διαδικασιών που αφορούν τον έλεγχο της υλοποίησης των προγραμμάτων.
 • Μείωση του συντελεστή βαρύτητας του τοπικού ΑΕΠ στο 81%.
 • Αύξηση του συντελεστή των δημογραφικών και κοινωνικών κριτηρίων σε ποσοστό 15%.
 • Καθιέρωση νέων κριτήριων επιλογής όπως το  μεταναστευτικό με 3%.

 

            …Γιατί είναι αυτή που πέτυχε  το άνοιγμα μιας απευθείας γραμμής χρηματοδότησης  από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Πλέον η Περιφέρειά μας έχει τη δυνατότητα να απευθύνεται στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και από εκεί να αντλεί πόρους για έργα υποδομών στα νησιά μας. Και επειδή η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται,  ανακοινώθηκε ήδη η επιδότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με το ποσό των 780.000 ευρώ για την εκπόνηση τεχνικοοικονομικών και ενεργειακών μελετών καθώς και  μελετών βιωσιμότητας, έργων που θα χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

            ….Γιατί είναι αυτή που κατάφερε να φέρει την  Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στην 2η θέση στην Ελλάδα, σε απορρόφηση πόρων του ΕΣΠΑ, με ποσοστό 21%, υπερβαίνοντας κατά πολύ τον μέσο πανελλαδικό όρο του 17%. Το ποσοστό αυτό επετεύχθη γιατί υπήρχε αγαστή συνεργασία Α κ β βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης, σε σημείο που να εξαλείψει τον παράγοντα της υποστελέχωσης  και των δυο βαθμών της τοπικής μας αυτοδιοίκησης. Η όποια προσπάθεια απομείωσης αυτής της επιτυχίας, απλά καταδεικνύει το μέγεθος της επιτυχίας.

 

            ….Γιατί είναι αυτή που έφερε και κράτησε στην επιφάνεια μεγάλα θέματα όπως:

 

 • Tης κατάργησης των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α στα νησιά μας, με σαφή και ξεκάθαρη θέση “Όχι στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και όχι στα υποκατάστατα της”.
 • Της άμεσης διακοπής ανάρτησης των δασικών χαρτών που ισοδυναμεί με δήμευση των ιδιωτικών περιουσιών.
 • Της προστασίας των ξύλινων παραδοσιακών σκαφών γιατί η καταστροφή τους δεν βοηθά στον περιορισμό της υπεραλίευσης. Αντιθέτως, συμβάλλει στην απάλειψη της ναυτικής παράδοσης.

 

            ….Γιατί είναι αυτή που μόνο το τελευταίο τρίμηνο του Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου-Νοεμβρίου του 2018 κατέφερε:

 

 • Να κάνει δημοπρατήσεις και εγκρίσεις όρων δημοπράτησης για 50 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 28,58 εκατ. ευρώ.
 • Να εξασφαλίσει χρηματοδότησηγια 21 αθλητικά έργα, συνολικού προϋπολογισμού 3,15 εκατ. ευρώ.
 • Να ελεγχτούν στο τελικό στάδιο ανάθεσης(ΕΣΠΑ 2014 – 2020) σε 5 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 11,18 εκατ. ευρώ.
 • Να ενταχτούν στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020– Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου, 16 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 14,23 εκατ. ευρώ.
 • Να υπογραφούν8 Προγραμματικές – Διαβαθμιδικές Συμβάσεις με Δήμους,  συνολικού προϋπολογισμού 3,60 εκατ. ευρώ.
 • Να εγκριθεί η διαδικασία δημοπράτησης (ΕΣΠΑ 2014 – 2020) για 4 έργασυνολικού προϋπολογισμού 3,60 εκατ. Ευρώ.

 

Γι  αυτά και άλλα πολλά “γιατί” που δεν μπορούν να καταγραφούν σε μια απλή παρουσίαση, λέμε λοιπόν πως, το Νότιο Αιγαίο θα πάει και πάλι Μπροστά, γιατί οι πολίτες του είδαν, έμαθαν και γνωρίζουν τους ικανούς.

 

                                                                               Μανώλης Γ. Μουσελλής       

                                                                   Υπ. Περ. Σύμβουλος Επαρχίας Καλύμνου

“Μπροστά το Νότιο Αιγαίο”

Πρόεδρος Συλ. Λογιστών Επαρχίας Καλύμνου

Μέλος Δ.Σ. Πανελ. Ομοσπ. Φοροτεχνικών(Π.Ο.Φ.Ε.Ε)

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ