Ρεπορτάζ

Νέο σκάνδαλο εικονικών ασφαλίσεων στη Ρόδο

Στην υποβολή μηνυτήριας αναφοράς κατά ενός λογιστή, που έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τις αρχές, προχώρησε χθες η διοίκηση του ΕΦΚΑ καθώς διαπιστώθηκε ότι έστησε μια επιχείρηση εικονικών ασφαλίσεων εργαζομένων.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με το Μητρώο Εργοδοτών του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (Ο.Π.Σ), ο εργοδότης λογιστής απεγράφη την 17η Οκτωβρίου 1996 και έλαβε Αριθμό Μητρώου Εργοδοτών με κύρια δραστηριότητα «υπηρεσίες ενοικίασης επιπλωμένου καταλύματος μικρής διάρκειας» και δευτερεύουσα δραστηριότητα, αυτής, του λογιστή.
Υπέβαλε δε ΑΠΔ στις οποίες συμπεριέλαβε 35 συνολικά ασφαλισμένους οι οποίοι, όπως αποδείχθηκε, δεν απασχολήθηκαν καθόλου στον εργοδότη.
Πιο συγκεκριμένα οι οφειλέτες οι οποίοι έχουν υψηλές και αρρύθμιστες οφειλές δεν έχουν δυνατότητα υποβολής μέσω διαδικτύου για Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (Α.Π.Δ.)
Πρέπει να τις υποβάλουν στο αρμόδιο υποκατάστημα της περιοχής τους με μηχανογραφικό μέσο και να προβούν σε ρύθμιση οφειλών και εξόφληση των τρεχουσών οφειλών, προσκομίζοντας συνημμένα φορολογικά στοιχεία προκειμένου να διαβιβασθούν στα Κέντρα Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο) για τις δικές τους περαιτέρω ενέργειες.
Την 23η Μαΐου 2018, με αίτησή του, ο λογιστής υπέβαλε στον ΕΦΚΑ ΑΠΔ λόγω αναστολής του, δυνατότητα υποβολής μέσω διαδικτύου λόγω των αρρύθμιστων οφειλών του ύψους άνω των 113.000 ευρώ συνοδευόμενη από οικονομικά στοιχεία.
Από τα οικονομικά στοιχεία του προέκυψε ότι, δηλώνει έσοδα από την τήρηση λογιστικών βιβλίων και όχι από την μίσθωση ενοικιαζομένων δωματίων.
Ο ΕΚΦΑ διενήργησε τον Οκτώβριο του 2018 επιτόπιο ελεγχο στις εγκαταστάσεις του, όπου και διαπιστώθηκε ότι στο ακίνητο στεγάζεται οργανισμός παροχής υπηρεσιών υγείας από το έτος 2011!!
Επίσης από τα φορολογικά του στοιχεία δεν προέκυψε εισόδημα από την εκμετάλλευση ενοικιαζομένων δωματίων.
Ο ΕΟΤ διαβεβαίωσε τον ΕΦΚΑ ότι δεν έχει εκδώσει Ειδικό Σήμα λειτουργίας για την επιχείρηση του λογιστή ενώ προέκυψε ότι από το έτος 2011 έως το έτος 2016 υπέβαλε μέσω διαδικτύου Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) για 35 άτομα, με διάφορες ειδικότητες όπως σερβιτόρους, υπαλλήλους υποδοχής- εξυπηρέτησης πελατών, υπαλλήλους γραφείου, καθαριστές κ.α.
Από τους 35 εμφανιζόμενους ως υπάλληλους εμφανίστηκαν στον ΕΦΚΑ για εξηγήσεις μόνο 7 οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι εργάστηκαν στον λογιστή.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου