Σε περιδίνηση βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία καθώς η απόφαση του Ευάγγελου Μεϊμαράκη να ορίσει τον κ. Γ. Πλακιωτάκη ως αντιπρόεδρο, προκειμένου στη συνέχεια να αναλάβει την ηγεσία του κόμματος, αμφισβητείται ως αντικαταστατική από ομάδα βουλευτών. Ήδη ο Γραμματέας του κόμματος κ. Ανδρέας Παπαμιμίκος, που βάσει καταστατικού αναλαμβάνει την ηγεσία σε περίπτωση παραίτησης του Προέδρου και μη ύπαρξης αντιπροέδρων, δήλωσε κώλυμα να προεδρεύσει της ΚΕΦΕ, στέλνοντας επί της ουσίας μήνυμα ότι είναι έτοιμος να αναλάβει την ηγεσία του κόμματος!

Το σκεπτικό για την αμφισβήτηση της απόφασης Μεϊμαράκη σχετικά με τον ορισμό του κ.Πλακιωτάκη ως αντιπροέδρου εδράζεται στο άρθρο 10 του καταστατικού του κόμματος, σύμφωνα με το οποίο μόνον ο νόμιμα εκλεγμένος Πρόεδρος του κόμματος έχει δικαίωμα να ορίζει αντιπροέδρους για να τον αναπληρώσουν. «Ο κ. Μεϊμαράκης είναι προεδρεύον αντιπρόεδρος, μη εκλεγμένος δεν μπορεί να ορίσει αντιπρόεδρο ως αντιπρόεδρος» ισχυρίζονταν οι ίδιες πηγές ενώ βουλευτές που έχουν στηρίξει την υποψηφιότητα του κ. Τζιτζικώστα, προσερχόμενοι στη Βουλή, σημείωναν ότι θα θέσουν το θέμα στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Παράλληλα, η απόφαση του κ. Παπαμιμίκου να απέχει των εργασιών της ΚΕΦΕ οδηγεί εκ των πραγμάτων το ζήτημα σε νομικές οδούς. Και τούτο διότι βάσει καταστατικού, σε περίπτωση που ο Γραμματέας του κόμματος κωλύεται να προεδρεύσει της ΚΕΦΕ τότε τη θέση Προέδρου αναλαμβάνει ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που είναι ο κ. Γιάννης Πλακιωτάκης. Ο οποίος όμως έχει, από το μεσημέρι, οριστεί αντιπρόεδρος και, εν συνεχεία, ανέλαβε χρέη Προέδρου του κόμματος!

Ζητούν από Μεϊμαράκη να μείνει

Την ίδια στιγμή, ομάδα βουλευτών του κόμματος, βλέποντας την κατάσταση να ξεφεύγει, ετοιμάζονται να ζητήσουν από τον κ.Ευ. Μεϊμαράκη να ανακαλέσει την παραίτησή του. Το κλίμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα μυρίζει μπαρούτι και, πλέον, όλα τα σενάρια για την τύχη και τη συνοχή του κόμματος είναι ανοικτά.

Παραιτήθηκε ο Ανδρέας Παπαμιμίκος

Την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής ανακοίνωσε ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέας Παπαμιμίκος. Ο κ. Παπαμιμίκος θεωρεί πως με την κίνησή του αυτή θα διευκολύνει το έργο της επιτροπής καθώς μετά την αποτυχία των εκλογών της Κυριακής είχαν εκφραστεί ενστάσεις από τους υποψηφίους προς το πρόσωπό του. Σύμφωνα με το καταστατικό της Νέας Δημοκρατίας τη θέση του κ. Παπαμιμίκου παίρνει ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδος κ. Πλακιωτάκης, ο οποίος όμως ήδη διαδέχεται στη θέση του προέδρου του κόμματος τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Το χρονικό

Νωρίτερα, την παραίτησή του από τη θέση του μεταβατικού Προέδρου της Ν.Δ. ανακοίνωσε ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο οποίος πάντως παραμένει στην κούρσα διαδοχής για το κόμμα της κεντροδεξιάς.

«Υπηρέτησα τις αρχές και την ενότητα του κόμματος και πάντα ήμουν στρατιώτης. Επειδή σχηματοποιείται μία επίθεση στο πρόσωπό μου και πολλές φορές χυδαία, επειδή έχει δημιουργηθεί ένταση και για να την αποκλιμακώσω, όρισα αντιπρόεδρο τον Γιάννη Πλακιωτάκη… παραδίδω την έδρα μου (σ.σ. ως μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ) στον κ. Πλακιωτάκη και συνεχίζω την πορεία μου ως υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ.» ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης, υπενθυμίζοντας ότι ο κ. Πλακιωτάκης είχε προταθεί από τον Αντώνη Σαμαρά ως γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Ο κ. Μεϊμαράκης άφησε ανοικτό το εάν θα παραστεί ή όχι στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (σ.σ. ήδη είναι γνωστό ότι δεν θα μετέχουν οι Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς) σχολιάζοντας ότι θα αποφασίσει «ανάλογα με το τι υπηρετεί την ενότητα του κόμματος». «Αυτό το κάνω για την ενότητα του κόμματος, δεν υπάρχει θέμα διάσπασης» κατέληξε.

Νωρίς το μεσημέρι, ο κ. Μεϊμαράκης ειχε ορίσει ως αντιπρόεδρο του κόμματος τον κ. Πλακιωτάκη προκειμένου να τον διαδεχθεί ως μεταβατικός πρόεδρος του κόμματος μέχρι και τις εκλογές για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας. Ο κ. Μεϊμαράκης είχε δηλώσει από τα μεσάνυχτα χθες (Star) ότι παραιτείται εξαιτίας διαρροής από το περιβάλλον του πρώην Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά ότι μετά το φιάσκο της Κυριακής δεν θα έπρεπε να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος.

Ο κ. Μεϊμαράκης προσέθεσε ότι εάν υπάρξει δημόσια δήλωση του κ. Σαμαρά ή έστω μεταξύ τους επικοινωνία (σ.σ. μάλιστα κάλεσε τον κ. Αδ. Γεωργιάδη που βγήκε στην ίδια εκπομπή να «πάρει τηλέφωνο το Σαμαρά») στην οποία θα διευκρινίζει ότι δεν επιθυμεί την παραίτησή του, ο ίδιος θα παραμείνει στην ηγεσία. Συνεργάτες, πάντως, του πρώην Πρωθυπουργού διευκρίνιζαν, ήδη από τη Δευτέρα, ότι τέτοια δήλωση δεν υπήρξε από πλευράς του κ. Σαμαρά και έκαναν λόγο για σενάρια εφημερίδων. Προφανώς, δε, δεν έκριναν σκόπιμο να υπάρξει οποιαδήποτε επικοινωνία με την πλευρά του κ. Μεϊμαράκη.

Καθημερινή

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ