Ειδήσεις

Ομιλία του υπευθύνου του Φεστιβάλ Σύμης Γιώργου Παπακολοδούκα

Σεβασμιότατε,

κύριε αντιπεριφερειάρχα,

κύριε Δήμαρχε,

εκλεκτοί φίλοι του φεστιβάλ Σύμης,

κυρίες και κύριοι

Φεστιβάλ Σύμης 2018 και συνεχίζουμε να παράγουμε πολιτισμό,

να εμπλουτίζουμε το πρόγραμμα μας,

να γινόμαστε καλύτεροι με ποιότητα, υπευθυνότητα και παραγωγική διάθεση.

 

Φέτος το φεστιβάλ διαφημίστηκε με μηδενική χρέωση σε όλα τα τηλεοπτικά μέσα πανελλήνιας εμβέλειας, καθώς κρίθηκε από το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο ότι πληρούσε όλες τις προδιαγραφές , για προβολή με χορηγούς επικοινωνίας. Όλη η Ελλάδα μιλάει για το πολιτιστικό αυτό γεγονός στο νησί μας.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά το δημοτικό συμβούλιο του δήμου μας που μου εμπιστεύτηκε για μια ακόμη φορά τη διοργάνωση ενός πολιτιστικού φεστιβάλ, με ένα βαρύ παρελθόν, όπως αυτό που κουβαλάει από το 1995.

Το logo του Φεστιβαλ είναι ένα πιάνο με πανί. Είναι το πιάνο στο οποίο πρωτόπαιξε η Σεβαστή Χατζηστρατή τότε το 1995 σηματοδοτώντας την έναρξη ενός φεστιβάλ τέτοιου βεληνεκούς, όπως αυτό το οποίο γνωρίζουμε σήμερα.

Το πιάνο έπαιξε και χθες με την ίδια πιανίστα και την Φερλίν Στούντι, παρά τον βαρύ τραυματισμό του και το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο άψογο, όπως και παλιά χάρη στον Ιάκωβο Μισσό και τον Ηλία Καρακατσάνη που επανέφεραν στο πιάνο στην αρχική του κατάσταση. Τους ευχαριστούμε θερμά.

Στη διάρκεια της διοργάνωσης οι προτάσεις που δεχόμαστε είναι πάρα πολλές και οφείλω να ομολογήσω ότι η επιλογή είναι μια δύσκολη υπόθεση, καθώς πολλά σχήματα είναι πολύ αξιόλογα, πολλοί καλλιτέχνες έχουν χαράξει μια μεγάλη και σπουδαία πορεία, τα οικονομικά μέσα όμως που διαθέτουμε ως Δήμος με τη βοήθεια και τη σύμπραξη των χορηγών μας δεν επαρκούν για να μπορέσουμε να φιλοξενήσουμε στο πρόγραμμα μας περισσότερες εκδηλώσεις.

Επιφυλασσομεθα όμως για το προσεχές μέλλον να φιλοξενήσουμε καλλιτέχνες που αποκλείστηκαν ενώ άξιζαν μια θέση στο πρόγραμμά μας.

Το φεστιβάλ Σύμης είναι το διαρκέστερο φεστιβάλ με δωρεάν είσοδο στην Ελλάδα.

Όλοι αναρωτιούνται πού βρίσκουμε τους πόρους και χρηματοδοτούμε ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα. Πολλές φορές και εγώ αναρωτιέμαι πώς καταφέρνουμε με τη στενή συνεργασία του Δημάρχου να φέρνουμε εις πέρας πρωτοβουλίες, ιδέες, σκέψεις που αρχικά φαντάζουν ουτοπικές.

Έρχεται όμως η στιγμή που σε μια περίοδο δύσκολη για τον πολιτισμό, καταφέρνουμε να δημιουργούμε ακόμη και τις πιο ουτοπικές μας σκέψεις.

Σήμερα έχουμε την επίσημη έναρξη του φεστιβάλ Σύμης. Μια έναρξη που συζητήθηκε πολύ λόγω της συμμετοχής του πολύ σπουδαίου και σημαντικού διεθνούς καλλιτέχνη, του Γιώργου Νταλάρα. Ο Γιώργος δε θα είναι μόνος του αλλά θα τον συνοδεύσουν μια φωνή ενός δικού μας ανθρώπου που έχει τα κλειδιά για τη Σύμη εδώ και πολλά χρόνια, του Θοδωρή Κοτονιά και μιας σπουδαίας καλλιτέχνιδας της Βιολέτας Ίκαρη.

Αυτό δε σημαίνει όμως ότι η σημερινή εκδήλωση τυγχάνει καλύτερης διοργάνωσης ή προσοχής από τις άλλες. Για μας όλες οι εκδηλώσεις είναι ισάξιες όπως και οι καλλιτέχνες είναι ισάξιοι. Και στο Φεστιβάλ Σύμης έχουμε μόνο καλλιτέχνες που απλόχερα παρέχουν το ταλέντο τους.

Αναφορικά με το πρόγραμμα, πλέον μπορούμε να μιλάμε για ένα φεστιβάλ, που ενώ είναι πολυθεματικό, υπάρχει μια δομή,

μια αρχή, μια μέση και ένα τέλος που το καθιστά μοναδικό. Θα μιλήσω για τις προφεστιβαλικες εκδηλώσεις με αποκορύφωμα την πρεμιέρα που ξεκινούν στο τέλος Ιουλίου με τον καλύτερο παρουσιαστή πολιτιστικών θεαμάτων στη χώρα μας, τον Αλέξη Κωστάλα.

Ο Αλέξης είναι φίλος εδώ και χρόνια, όχι μόνο δικός μου αλλά και δικός σας, μάς αγαπάει πράγμα που έμπρακτα αποδεικνύει, καθώς ανιδιοτελώς μας παρέχει αφειδώς ένα πηγαίο και μοναδικό ταλέντο. Είναι ίσως ο μοναδικός που καταφέρνει να μεταφέρει σε μια εκδήλωση πνεύμα, ουσία και ψυχή, μεταφέρει τον θεατή στην καρδιά του θεάματος και στο τέλος η εκδήλωση ανάγεται σε ένα πολιτιστικό δρώμενο μοναδικής αξίας.

Στη συνέχεια παρεμβάλλονται τοπικού χαρακτήρα εκδηλώσεις, όπως αυτές που με μεράκι, φροντίδα και επιμέλεια διοργανώνει εδώ και πολλά χρόνια η Ένωση Γυναικών Σύμης.

Χρόνια τώρα συνεργάζομαι άριστα με την πρόεδρο της Ένωσης γυναικών, τη Σεβαστή Νικόλη και πραγματοποιούμε πολύ επιτυχημένες εκδηλώσεις, όπως αυτή με το γαριδάκι το Συμιακό, πολιτιστικές ανταλλαγές με χορευτικά σχήματα, το σύγχρονο και παραδοσιακό μπαλέτο και φυσικά το θεατρικό της Ένωσης στην τοπική διάλεκτο.

Ή ορχήστρα του Μιχάλη Μισού στηρίζει το φεστιβάλ τιμώντας τη λαογραφική μας παράδοση στο έπακρο.

Θα ήθελα επίσης να τονίσω τη στενή συνεργασία που διατηρούμε με τον Τάσο Μαδαμοπουλο για τις σπουδαίες λογοτεχνικές βραδιές που διοργανώνουμε εδώ και πολλά χρόνια,

Να τονίσω επίσης τη συνεργασία με την Ειρήνη Μυλωνακη για τον εντυπωσιακό χαρακτήρα των φεστιβαλικών της εκδηλώσεων που με επιμέλεια φροντίζει να παρουσιάζει στη σκηνή του Φεστιβάλ κάθε χρόνο, με ιδιαίτερη πρωτοτυπία, συγχρονισμό και σκηνογραφία,

Τέλος να τονίσω τη συνεργασία μας με το Συμιακο θέατρο που στολίζει με την αξία της Συμιακής διαλέκτου το πλησιέστερο Σάββατο στο δεκαπενταύγουστο.

Τα εντυπωσιακά ονόματα κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων αυτών δε λείπουν, οι παρουσιάσεις βιβλίων και τα συνέδρια στο πλαίσιο του Φεστιβάλ αποτελούν και αυτά μια σαφή ένδειξη του πολιτισμού που προωθεί το φεστιβάλ Σύμης.

Το φεστιβάλ βαίνει προς το τέλος του με τον αγώνα θυσίας Σύμη- Πανορμίτης και ολοκληρώνεται με το διεθνές φεστιβάλ προβολής ταινιών μικρού μήκους, όπου φέτος συμμετείχαν 140 περίπου ταινίες από 38 χώρες, για να προαχθούν οι 40 στο διαγωνιστικό μέρος με προβολές που θα ολοκληρωθούν στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Θα ήθελα στο σημείο αυτό να τονίσω τη σπουδαία συνεργασία που χτίζεται μεταξύ του Δήμου και της Μητρόπολης Σύμης. Ήδη έχουμε συνεργαστεί με επιτυχία προβάλλοντας στις 18 και 19 Ιουλίου συναυλία με τους Βυζαντινούς Υμνωδούς. Έπεται συνέχεια η οποία ευχόμαστε, Σεβασμιότατε, να είναι το ίδιο επιτυχής και εποικοδομητική σε επίπεδο ποιότητας και συνεργασίας.

Αξίζει στο σημείο αυτό να επισημάνω ότι είναι καθοριστική η συμβολή των χορηγών μας που αναγράφονται στο τέλος της σελίδας του φεστιβάλ.

Και τώρα θέλω να καλέσω στη σκηνή έναν άνθρωπο της πολιτικής με τον οποίο υπήρξαμε πολιτικοί αντίπαλοι στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά αβίαστα περάσαμε, κι αυτό είναι άλλωστε η έννοια του πολιτικού πολιτισμού, στο στάδιο της συνεργασίας και πλέον είμαστε στενοί συνεργάτες.

Είναι ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Καλλιστος Διακογεωργίου τον οποίο μετά χαράς καλούμε να μας μεταφέρει τους χαιρετισμούς του περιφερειάρχη και τους δικούς του.

Από την δική μου πλευρά να σας ευχηθώ καλή ακρόαση και καλή συνέχεια για ένα όμορφο καλοκαίρι.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου