Ειδήσεις

Γιατί επενδύουν στα ελληνικά ακίνητα Τούρκοι και Κινέζοι

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Βραχυπρόθεσμες μισθώσεις και “χρυσή βίζα” είναι οι λέξεις που χρησιμοποιούν το τελευταίο διάστημα, ίσως περισσότερο από ποτέ, οι μεσίτες. Όχι άδικα, αφού οι ενοικιάσεις μέσω Airbnb και οι επενδύσεις από υπηκόους τρίτων χωρών με στόχο την εξασφάλιση άδειας παραμονής, ανήκουν στις λιγοστές πηγές τόνωσης της εγχώριας αγορας ακινήτων με “φρέσκο” χρήμα. Εκτός από τους Ρώσους, οι οποίοι παραδοσιακά επένδυαν στην ελληνική κτηματαγορά, οι Κινέζοι και οι Τούρκοι διοχετεύουν ρευστότητα, αγοράζοντας ιδιοκτησίες με ελάχιστη αξία τις 250.000 ευρώ, προκειμένου να εξασφαλίσουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μία από τις τελευταίες συναλλαγές με προέλευση τη γειτονική χώρα πραγματοποίησε, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, στην ανερχόμενη περιοχή του Μεταξουργείου εταιρεία τουρκικών συμφερόντων. Η εταιρεία εξασφάλισε, πρόσφατα, άδεια για την μετασκευή κτηρίου γραφείων σε ενοικιαζόμενες κατοικίες, ενώ στο ισόγειο αυτού, που θα λειτουργεί ως χώρος υποδοχής, θα λειτουργεί κατάστημα.

“H υποχώρηση της τουρκικής λίρας έναντι του ευρώ λειτουργεί ως ανασταλτικός πάραγοντας. Ωστόσο, μετά και την επανεκλογή Ερντογάν, το ενδιαφέρον από εύπορους Τούρκους για επενδύσεις σε ακίνητα στην Ελλάδα έχει αυξηθεί” εξηγεί στο Capital.gr η Θεοδώρα Ηλίεβα, επικεφαλής του μεσιτικού γραφείου Turyap Athens, με έδρα τη Βουλιαγμένη, που αποτελεί franchise της μεγαλύτερης εταιρείας ακινήτων στην Τουρκία.

Που εστιάζεται το ενδιαφέρον των Τούρκων για αγορά ακινήτων; Στα Νότια προάστια και σε νησιά που είναι κοντά στην Αθήνα και διαθέτουν αεροδρόμιο, όπως εξηγεί η κυρία Ηλίεβα.  Επίσης, η Ρόδος και τα Δωδεκάνησα που διαθέτουν κτηματολόγιο και βρίσκονται κοντά στα μικρασιατικά παράλια βρίσκονται στο κέντρο ενδιαφέροντος των Τούρκων αγοραστών. Βέβαια, η απόκτηση ακινήτου από Τούρκο απαιτεί ειδική άδεια από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, διαδικασία που υπολογίζεται ότι ολοκληρώνεται σε περίπου δύο μήνες.

Οι επενδυτές από τη γείτονα αγοράζουν και οικόπεδα με σκοπό την κατασκευή κατοικιών. Παράγοντες όμως, της αγοράς, όπως ο πρόεδρος της ένωσης κατασκευαστών κτηρίων Ελλάδος Δημήτρης Καψιμάλης, υποστηρίζουν ότι η πρακτική αυτή είναι σε βάρος των ελληνικών τεχνικών εταιρειών. “Αγοράζουν εκτάσεις πληρώνοντας τον προβλεπόμενο φόρο μεταβίβασης 3%, και στη συνέχεια προχωρούν στην ανοικοδόμησή τους.

Έχοντας αποφύγει την επιβολή του ΦΠΑ 24%,  προχωρούν στη σύσταση οριζόντιων ιδιοκτησιών και απλώς καλούνται να δικαιολογήσουν την προέλευση των κεφαλαίων τους με τα οποία κάλυψαν το κόστος κατασκευής. Η πρακτική αυτή είναι σε βάρος των εγχώριων τεχνικών εταιρειών” εξηγεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού Invest in Greece, από τις αρχές του προγράμματος μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί σε Τούρκους 290 άδειες.

Οι Κινέζοι

Καταλαμβάνουν την πρώτη θέση με περισσότερες από 1.350 άδειες στην λίστα του Invest in Greece (από όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα). Θα πρέπει όμως, να σημειωθεί ότι οι άδειες παραμονής δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματική αξία των συναλλαγών, δεδομένου ότι μία συναλλαγή αγοραπωλησίας αντιστοιχεί, τις περισσότερες, φορές σε περισσότερες από μία άδειες.

Σε κάθε περίπτωση, το κινεζικό ενδιαφέρον παραμένει κραταιό, καθώς για τους επενδυτές από την Άπω Ανατολή η ελληνική αγορά είναι από τις φθηνότερες. Κι αυτό όχι μόνο εξαιτίας των χαμηλών αποτιμήσεων αλλά κι επειδή το κόστος επένδυσης με αντάλλαγμα την άδεια διαμονής ξεκινάει στην Ισπανία από τις 500.000 ευρώ, στην Πορτογαλία από τις 350.000 ευρώ και στην Κύπρο από τις 300.000 ευρώ.

Ένα από τα πιο πρόσφατα deals αφορά την μετατροπή ιδιόκτητου κτηρίου γραφείων σε επιπλωμένα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα με στόχο τη βραχυχρόνια μίσθωσή τους από κινεζικών συμφερόντων εταιρεία στην περιοχή της πλατείας Βάθη.

Οι περιοχές που προτιμούν, διαχρονικά, οι Κινέζοι είναι τα Νότια προάστια, επειδή επιθυμούν να βρίσκονται κοντά στη θάλασσα. Το τελευταίο διάστημα, ψηλά στις προτιμήσεις των επενδυτών από την Κίνα βρίσκονται περιοχές του κέντρου, όπως το Κολωνάκι και η Πλάκα, που προσφέρουν επενδυτικές ευκαιρίες μέσω της βραχυπρόθεσμης ενοικίασης των διαμερισμάτων που αποκτούν, όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς ακινήτων.

Πηγή capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου