Τοπικές Ειδήσεις

BAYWATCH στις παραλίες της Ρόδου

Ναυαγοσώστες με όλο τον απαιτούμενο από τη νομοθεσία εξοπλισμό διάσωσης και πρώτων βοηθειών, με πύργους-παρατηρητήρια, με ταχύπλοα σκάφη σε κάθε σημείο και με επιπλέον ταχύπλοο σκάφος άνω των 5 μέτρων με το χειριστή του, θα λειτουργήσουν στις πολυσύχναστες ακτές του Δήμου Ρόδου, όπως υποδείχθηκαν με την απόφαση της αρμόδιας ανεξάρτητης Επιτροπής.
Τόσο οργανωμένη υποστήριξη της ναυαγοσωστικής υπηρεσίας στο νησί του Ρόδου δεν υπήρξε ποτέ ξανά.
Μετά την κατάρτιση των όρων της διακήρυξης από την Οικονομική Επιτροπή κατόπιν ενεργειών του αντιδήμαρχου Οικονομικών κ. Τηλέμαχου Καμπούρη βγαίνει στον αέρα ο ανοικτός ηλεκτρονικός διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου για όλη τη Ρόδο
Αντικείμενο του διαγωνισμού είναι συγκεκριμένα η ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΠΟΛΥΣΥΧΝΑΣΤΩΝ ΑΚΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΡΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 2020 και συγκεκριμένα από 1/6/2020 έως 30/9/2020 στις ακτές της πόλεως Ρόδου, της Καλλιθέας, του Αρχαγγέλου, της Λίνδου, της Νότιας Ροδου και της Ιαλυσού.
Οι ναυαγοσώστες θα παρέχουν καθημερινή κάλυψη από τις 10:30π.μ. έως τις 17:30μ.μ. από Δευτέρα έως και Κυριακή και τις ημέρες αργιών. Το πρόγραμμα καθώς και το τηλέφωνο του ναυαγοσώστη θα είναι αναρτημένο σε ειδικό χώρο δίπλα στο ναυαγοσωστικό πύργο.
Η ανάδοχος νόμιμα λειτουργούσα σχολή ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης για την ναυαγοσωστική κάλυψη των πολυσύχναστων ακτών του Δήμου Ρόδου αναλαμβάνει:
– να κατασκευάσει και να τοποθετήσει βάθρο (παρατηρητήριο) για κάθε ναυαγοσώστη και σύμφωνα με τις υποδείξεις της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής για τις προδιαγραφές και το σημείο.
– να τοποθετήσει σε εμφανή σημεία πρόσβασης, στο χώρο των λουτρικών εγκαταστάσεων, ειδικές καλαίσθητες πινακίδες διπλής όψεως στις οποίες αναγράφονται στην ελληνική και αγγλική γλώσσα η σημασία των σημαιών και ενδείξεων, το ωράριο υπηρεσίας του ναυαγοσώστη, οι τυχόν υπάρχοντες περιορισμοί ή απαγορεύσεις, οι αριθμοί τηλεφώνων των τοπικών κέντρων παροχής πρώτων βοηθειών και της Λιμενικής Αρχής και ο Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης (112).
– Κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο και τις ώρες 10.30-17.30, να διαθέτει ικανό αριθμό ναυαγοσωστών. Κάθε ναυαγοσώστης να ελέγχει έκταση ακτής σε ακτίνα διακοσίων (200) μέτρων εκατέρωθεν του βάθρου.
Οι ακτές θα πρέπει να διαθέτουν αναλυτικά τους παρακάτω ναυαγοσώστες
• Παραλία Έλλη – (Έλλη Κεντρική δύο (2) – Ενυδρείο έως Grand Hotel ένας (1) – Άγαλμά Διαγόρα έως Κάτω Πέτρες ένας (1)).
• Παραλία Sunwing ένας (1).
• Παραλία Κεντρική Φαληρακίου δύο (2).
• Παραλία Τσαμπίκα ένας (1).
• Παραλία Μεγάλη Λίνδου ένας (1).
• Παραλία Κιοτάρι ένας (1).
• Παραλία Ιξιά ένας (1).
Ο ναυαγοσώστης βρίσκεται σε ετοιμότητα, με ένδυμα κολύμβησης, καθ’ όλη τη διάρκεια της υπηρεσίας του και μπορεί να περιπολεί με σωστική λέμβο, κωπηλατώντας κοντά στο χώρο των λουομένων, ή να κάθεται επί του υπάρχοντος βάθρου ναυαγοσώστη ή να περιπολεί πεζός επί της ακτογραμμής, στο χώρο ευθύνης του.
Ο ναυαγοσώστης κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας του παρακολουθεί τους λουόμενους, είναι σε άμεση ετοιμότητα παροχής βοήθειας και δεν εκτελεί άλλη παράλληλη εργασία.
– να εφοδιάσει κάθε έναν από τους έντεκα ναυαγοσώστες με τον ακόλουθο εξοπλισμό:
– Από ένα μηχανοκίνητο επαγγελματικό μικρό σκάφος, ολικού μήκους τουλάχιστον 3,30 μέτρων, ιπποδύναμης τουλάχιστον των 6 HP, εγγεγραμμένο σε Βιβλίο Εγγραφής Μικρών Σκαφών, χρώματος εξωτερικά πορτοκαλί, με τα προβλεπόμενα για την κατηγορία του εφόδια. Στο μέσο των πλευρών του μικρού σκάφους, δεξιά και αριστερά, είναι γραμμένη η ένδειξη ΣΩΣΤΙΚΟ ΣΚΑΦΟΣ και, κάτωθεν αυτής, η ένδειξη RESCUE BOAT, μπλε απόχρωσης. Η έλικα του μικρού σκάφους είναι προφυλαγμένη με πλέγμα για την αποτροπή ατυχήματος.
– Αδιάβροχο φακό.
– Κυάλια.
– Ναυαγοσωστικό σωσίβιο, σύμφωνα με το Παράρτημα «Δ».
– Σανίδα διάσωσης, τουλάχιστον 2,20 μέτρων, σύμφωνα με το Παράρτημα «ΣΤ».
-Σωστικός σωλήνας, σύμφωνα με το Παράρτημα «Ε». (Ο εφοδιασμός με σωστικό σωλήνα είναι προαιρετικός).
-Φορητό φαρμακείο, με το περιεχόμενο του Παραρτήματος «Δ».
– Πτυσσόμενο φορείο ή πλωτό φορείο.
– Δύο (02) σημαντήρες, χρώματος πορτοκαλί, με σχοινί μήκους τουλάχιστον πενήντα (50) μέτρων.
– Ένδυμα κολύμβησης χρώματος πορτοκαλί, στο οποίο αναγράφεται η ένδειξη ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΗΣ – LIFE GUARD.
– Καπέλο, στην εμπρόσθια όψη του οποίου αναγράφεται η ένδειξη ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΗΣ και κάτωθεν αυτής η ένδειξη LIFE GUARD.
– Γυαλιά ηλίου.
– Πινακίδα, χρώματος πορτοκαλί, με την ένδειξη ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ και κάτωθεν αυτής την ένδειξη FIRST AID, μπλε απόχρωσης.
– Ισοθερμικές κουβέρτες.
– Καταδυτικό μαχαίρι.
– Μάσκα βυθού.
– Βατραχοπέδιλα.
– Σημαία Ναυαγοσώστη, χρώματος πορτοκαλί, διατάσεων 40 χ 80 εκ., με την ένδειξη ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΗΣ και κάτωθεν αυτής την ένδειξη LIFE GUARD, μπλε απόχρωσης.
– Σημαία χρώματος ερυθρού, ίσων διαστάσεων με την προηγούμενη, με την ένδειξη ΧΩΡΙΣ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΗ και κάτωθεν αυτής την ένδειξη NO LIFE GUARD, λευκής απόχρωσης.
– Κινητό τηλέφωνο, ο αριθμός κλήσης του οποίου δημοσιοποιείται, με μέριμνα του εκμεταλλευόμενου τη λουτρική εγκατάσταση, με κάθε πρόσφορο μέσο, αναγράφεται σε περίοπτη θέση στο βάθρο (παρατηρητήριο) και αναφέρεται εγγράφως στην τοπική Λιμενική Αρχή.
– Φορητή μεγαφωνική συσκευή (τηλεβόας).
– Κοινή σφυρίχτρα.
– Πράσινη σημαία (Κολυμπάτε ελεύθερα).
-Κίτρινη σημαία (Κολυμπάτε με προσοχή).
– Κόκκινη Σημαία (Απαγορεύεται η είσοδος στο νερό).
– Φορητή συσκευή VHF.
Ο ανάδοχος, πέραν των παραπάνω υποχρεώσεων, οφείλει επιπλέον κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο να διαθέτει για την ναυαγοσωστική κάλυψη όλου του Δήμου ένα μηχανοκίνητο μικρό ταχύπλοο σκάφος, εγγεγραμμένο σε Βιβλίο Εγγραφής Μικρών Σκαφών ως επαγγελματικό, ολικού μήκους τουλάχιστον πέντε (5) μέτρων, χρώματος εξωτερικά πορτοκαλί, εφοδιασμένο με τα προβλεπόμενα για την κατηγορία του εφόδια.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • M    24.05.2020 19:10

    AKOMA DEN MAS EXOYN STO MENOY!!AYRIO ANIGEI OLOI I ELLADA!!EKTOS TH RODO KAI THN KO!!OEO!!!OEEEOOO!!

  • Poirot    24.05.2020 18:34

    Αμερική γίναμε!!!

Σχολιασμός άρθρου