Τοπικές Ειδήσεις

Εγκληση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου για αδικοπραξίες Ρομά στο Καρνάγιο!

Ενώπιον της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου προσέφυγε χθες το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου δια του προέδρου του κ. Βασιλείου Παπαοικονόμου, με έγκληση κατά παντός υπευθύνου για τα αδικήματα της κατάληψης κοινοχρήστου χώρου, της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και του εμπρησμού στην περιοχή Καναμάτ.
Σύμφωνα με την έγκληση, το Δ.Λ.Τ.Ν.Δ. έχει παραχωρήσει στην εταιρεία «Α1 Γιώτ Τρειντ Κοσοριουμ Α.Ε.» τμήμα της λιμενικής ζώνης του Καρνάγιου στην περιοχή Καναμάτ, ενώ επίκειται η υπογραφή σύμβασης με την ίδια εταιρεία η οποία αναδείχθηκε ανάδοχος του διεθνούς διαγωνισμού για τη δημιουργία κέντρου επισκευής και συντήρησης σκαφών στο Καρνάγιο.
Ωστόσο, η παράνομη συμπεριφορά των Ρομά στην περιοχή θα αποτρέψει την εκτέλεση του έργου, που αποτελεί έργο ανάπτυξης για ολόκληρο το νησί της Ρόδου, ενώ από τις ζημίες που έχουν ήδη προκαλέσει και την αυξανόμενη προοδευτικά παραβατικότητά τους πλήττεται η υπηρεσία ως προς την αξιοπιστία και την εύρυθμη λειτουργία της αλλά και λόγω των ζημιών που προκαλούν καθώς είναι ο φορέας διαχείρισης και εκμετάλλευσης της λιμενικής ζώνης του Καρνάγιου.
Όπως ισχυρίζεται το Λιμενικό Ταμείο από τον Μάρτιο 2021 οι ΡΟΜΑ έχουν επανακαταλάβει τμήμα της λιμενικής ζώνης ώστε να έχουν πρόσβαση στην λιμενολεκάνη για να εξαφανίζουν τις αποδείξεις από άλλες εγκληματικές ενέργειες.
Το Λιμενικό Ταμείο στην έγκλησή του επικαλείται πλήθος ηλεκτρονικών μηνυμάτων στα οποία η παραχωρησιούχος εταιρεία το ενημερώνει ήδη από τον Οκτώβριο του 2020 για την αύξηση της παραβατικότητας των ΡΟΜΑ τα τελευταία χρόνια και την καταγραφή συμβάντων που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και προσωπικές περιουσίες.
Επιπλέον, γίνεται εκτενής αναφορά σε καταγραφή συμβάντων και συγκεκριμένα σε τρία περιστατικά του Οκτωβρίου του 2020 με φωτιές σε κατασχεμένα σκάφη ενώ ακόμη τρεις αναφορές γίνονται για συμβάντα που έλαβαν χώρα τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2021 και αφορούν φωτιά, απόπειρα κλοπής, την καταστροφή πόρτας και την απόρριψη σκουπιδιών στο χώρο.
Στην έγκληση γίνεται μνεία και σε πρόσφατο ηλεκτρονικό μήνυμα της εταιρείας:

“22-3-2021 «…Την 22 Φεβρουαρίου πριν ένα μήνα δηλαδή οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν, οι Ρομά έσπασαν και αυτήν την πόρτα. Την οποία βέβαια η εταιρεία είχε επωμιστεί για ακόμη μια φορά με δικά της έξοδα. Άρχισαν να πετάνε πάλι σκουπίδια μέσα στον χώρο, ο οποίος θα αποτελεί πάλι εστία μόλυνσης. Ο Δήμος καθάριζε αυτό το μέρος για πάνω από δυο εβδομάδες γιατί, όπως θυμάστε, το είχαν γράψει και οι εφημερίδες. Σχετικά με την κατάσταση στο Καρνάγιο όλο το Σαββατοκύριακο οι φύλακες απωθούσαν Ρομά οι οποίοι προσπαθούσαν να μπουν για να κλέψουν. Σας παρακαλώ να κανονίσετε μια συνάντηση με της αρχές παρουσία και του κυρίου εισαγγελέα γιατί η κατάσταση, όπως έχω γράψει και σε προηγούμενα e mail, έχει γίνει πολύ επικίνδυνη…».
«… Όπως ξέρετε η εταιρεία με δικά της έξοδα κατασκεύασε ξανά για τρίτη φορά τις πόρτες της Βόρειας πύλης του Καρνάγιου, το Σάββατο στις 20.02.201 το απόγευμα περί τις 15:50 οι Ρομά έκοψαν τα λουκέτα και άνοιξαν την πύλη, ανέβηκαν πάνω στην πόρτα προσπαθώντας να την σπάσουν και να κόψουν τους μεντεσέδες, ενημερώθηκε το Λιμενικό, κατέφθασαν δυο άτομα με περιπολικό αλλά οι Ρομά ήταν γύρω στα 10 άτομα τα οποία χοροπηδούσαν πάνω στην πόρτα και δεν πτοήθηκαν καθόλου από την παρουσία του Λιμενικού, σύμφωνα και με την μαρτυρία του φύλακα συνέχισαν να προσπαθούν να την σπάσουν…. Αν δεν σταματήσουν ο χώρος θα αποτελεί πάλι εστία μόλυνσης για όλο το νησί. Τα λουκέτα ξαναμπήκαν, δυστυχώς όμως χωρίς την βοήθεια του Λιμενικού και της αστυνομίας οι πόρτες δεν θα αντέξουν ακόμα για πολύ. Μας είχατε υποσχεθεί ότι θα γίνουν από μέρους σας επίσημες ενέργειες στης αρχές για την προστασία αυτών οι οποίες είναι επάνω στον κεντρικό δρόμο…».
Τονίζεται πως οι παραπάνω ενέργειες αποτελούν ποινικά κολάσιμες πράξεις που διώκονται και τιμωρούνται και δη της κατάληψης κοινοχρήστου χώρου, της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, και του εμπρησμού.

Την υπόθεση χειρίζεται ο νομικός σύμβουλος του Λιμενικού Ταμείου κ. Βασίλειος Καταβενάκης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου