Ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί “διάλογο” με τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το ασφαλιστικό -κυρίως διότι αυτό καίει το Μαξίμου- και ακολούθως για ζητήματα όπως το προσφυγικό, την Παιδεία κλπ, όπως διαμηνύει από την περασμένη εβδομάδα, οπότε και συνάντησε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να του εκφράσει το αίτημά του.

Ή μάλλον… να προαναγγείλει τις επόμενες κινήσεις του. Ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του, θα αποφασίσει εντός των επόμενων ημερών, εάν η πρόσκληση για συνεννόηση προς την αντιπολίτευση θα γίνει υπό τη μορφή των κατ ιδίαν συναντήσεων στο Μαξίμου ή θα λάβει μορφή συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, υπό τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Οι χθεσινές εξελίξεις στη Ν.Δ πάντως, τινάζουν τον σχεδιασμό του Μαξίμου στον αέρα, και τούτο διότι ο κ. Τσίπρας ανέμενε την επόμενη Δευτέρα, να γνωρίζει πλέον ποιο θα είναι εφεξής το αντίπαλο αντιπολιτευτικό του δέος , ώστε η πρόσκληση για “συνεννόηση” πλέον, να αρχίσει να λαμβάνει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.
Προς ώρας, ο σχεδιασμός μένει μετέωρος. Όπως εξηγούσαν κυβερνητικές πηγές στο Capital, οι πρωτοβουλίες που έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός σε σχέση με την αντιπολίτευση θα συζητηθούν εν αρχή, σήμερα, στην δευτεριάτικη σύσκεψη που πραγματοποιεί ο κ. Τσίπρας, κάθε εβδομάδα. Εκεί θα αποφασιστεί και ο χρόνος και η μορφή που θα λάβει η πρόσκληση σε διάλογο.

Όχι σε όλα
Κατά τα λοιπά, η επωδός του Μαξίμου, παραμένει ίδια, παρά τα σενάρια για “μπόλιασμα’ της κυβερνητικής πλειοψηφίας απο στελέχη άλλων χώρων έως και της Οικουμενικής που πυροδοτήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, μετά τη συρρίκνωση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε 153 βουλευτές.
Την Οικουμενική να την ξεχάσουν, δεν υπάρχει περίπτωση ούτε μία στο εκατομμύριο να οδηγηθούμε σε τέτοια λύση, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, οι οποίες πάντως ,μετά τη συζήτηση που άνοιξε και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ για ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρούν να ξεκαθαρίσουν: Ούτε αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος πρόκειται να επιδιώξουμε.
Στο ίδιο πλαίσιο, κινείται με δήλωσή του, έτερη μαξιμινή πηγή, η οποία διαμήνυσε “Κρίμα είναι να σφάζονται στο ΠΑΣΟΚ για σενάρια δήθεν συγκυβέρνησης μαζί μας. Τους διαβεβαιώνουμε ότι δεν πρόκειται να τους απευθύνουμε τέτοια πρόταση”.
Η αντίδραση τούτη, προκλήθηκε προφανώς, από τη συζήτηση που έχει φουντώσει στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ για τυχόν συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Επισήμως, η στάση του κόμματος είναι η …μεγαλοπρεπής άρνηση σε συναίνεση, στο παρασκήνιο όμως, ουκ ολίγοι αρχίζουν και “φοβούνται” υπόγειες διεργασίες μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και “μέρους” της Χαρ. Τρικούπη προς αυτή την κατεύθυνση.

ΠΑ- ΣΟΚ για συνεργασία

“Η εκ των συνθηκών, απολύτως αναγκαία εθνική συνεννόηση, δε σημαίνει και κυβερνητική συνύπαρξη ετερόκλητων ιδεολογικά και αξιακά πολιτικών δυνάμεων”, είπε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Ξεκαλάκης, θέτοντας ευθέως στο τραπέζι του Κινήματος το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας την άμεση και κατηγορηματική αντίδραση του αρκά πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέα Κωνσταντινίδη:
“Διάβασα την εισήγηση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ στη σημερινή συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου. Προτείνει εσωκομματικό δημοψήφισμα για την συμμετοχή της παράταξης μας σε ενδεχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας. Απλά να θυμίσω ότι όταν τέθηκε το θέμα σε ψηφοφορία στο πρόσφατο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ κάποιοι κρυβόντουσαν και διαπραγματεύονταν τους ρόλους τους! Η παράταξη δεν έχει ανάγκη από νέους Σπίρτζηδες, κρυφούς και φανερούς. Όσοι έχουν στο μυαλό τους να μας απορροφήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να το ξεχάσουν”είπε. Κι έπεται συνέχεια.

capital.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ