Συνεντεύξεις

«Η κατάσταση με την ελληνική οικογένεια θα γίνει ακόμα χειρότερη»

Συνέντευξη στη
Μαρία Χονδρογιάννη

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να θέσει στην πράξη, και όχι στα λόγια, τις «κόκκινες γραμμές» της απέναντι στην τρόικα και να επιμείνει στις δικές της εκτιμήσεις και όχι σε αυτές των δανειστών. Πάντως, η ουσία είναι ότι υπάρχει απόσταση για το θέμα του δημοσιονομικού κενού. Όπου και αν καταλήξει αυτή η απόσταση, το βέβαιο είναι ότι θα ζητηθούν νέα μέτρα, που θα πρέπει να πληρώσουν οι Έλληνες πολίτες».
Στην ανάγκη να τεθούν «κόκκινες γραμμές» από την κυβέρνηση στην τρόικα προκειμένου να μην επιβληθούν άλλα σκληρά μέτρα στους Έλληνες πολίτες αναφέρεται μεταξύ άλλων σε συνέντευξή της στη «δ» η ανεξάρτητη βουλευτής κ. Μίκα Ιατρίδη.
«Το μόνο ψήγμα αισιοδοξίας είναι η ανάπτυξη που εμφανίστηκε στο τρίτο τρίμηνο του έτους, κατά 1,7%. Όμως, η ανάπτυξη αυτή αφορά στην καλοκαιρινή περίοδο και είναι λογικό, με την αύξηση του τουρισμού να εμφανιστεί η ανάπτυξη αυτή. Εκτιμώ ότι η κατάσταση για την ελληνική οικογένεια, θα γίνει, πιθανότατα, ακόμα χειρότερη», δήλωσε η κ. Μίκα Ιατρίδη.
Σε ερώτηση σχετικά με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ η κ. Μίκα Ιατρίδη δηλώνει πως προβλέπεται ρητά στις σελίδες 384 και 414 του δεύτερου μνημονίου και στην αντίστοιχη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη σελίδα 34.
«Η τρόικα επανέρχεται στο θέμα γιατί θέλει να εφαρμοστούν απαρέγκλιτα αυτά που έχουν ψηφιστεί. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Για την τρόικα, το ζήτημα είναι το “πότε” θα εφαρμοστεί και όχι το “αν” θα εφαρμοστεί η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά μας», δηλώνει η κ. Ιατρίδη και συμπληρώνει πως αυτός ήταν ένας από τους λόγους που δεν ψήφισε το μνημόνιο και διεγράφη από τον κ. Σαμαρά.
Σχετικά με την επιστροφή της στη ΝΔ η κ. Ιατρίδη υπογραμμίζει πως θα συνεχίσει να αγωνίζεται για όλα τα θέματα που καίνε τον τόπο ακόμη και αν αυτό την οδηγήσει εκτός Βουλής. Η κ. Ιατρίδη απαντά και σε όλα, όσα της καταλόγισε από τη Ρόδο, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ κ. Πάνος Καμμένος.
Η συνέντευξη της κ. Μίκας Ιατρίδη, αναλυτικά:

• Απόσταση, εκτιμάται, πως χωρίζει ακόμα κυβέρνηση και τρόικα με επίκεντρο το θέμα του δημοσιονομικού κενού. Θεωρείτε πως θα βρεθεί λύση που δεν θα είναι επώδυνη για τους πολίτες;
Μέχρι τώρα, όποια λύση είχε δοθεί ήταν εξαιρετικά επώδυνη για τους πολίτες, την κοινωνία και την οικονομία. Αυτό που θα πρέπει να μας προβληματίσει είναι ότι, πάλι, βλέπουμε το ίδιο σκηνικό που ζούμε την τελευταία πενταετία. Μια ανταλλαγή εγγράφων, email, κλπ, μια δήθεν διαπραγμάτευση και, μετά, γίνεται αυτό που θέλουν οι δανειστές μας και η τρόικα.
Είναι δεδομένο ότι οι δανειστές αισθάνονται και το ξέρουν ότι μπορούν να επιβάλουν τα πάντα στην παρούσα κυβέρνηση. Φάνηκε αυτό από την άμεση αλλαγή στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις, η οποία είχε ψηφιστεί λίγες ημέρες πριν.
Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση θα πρέπει να θέσει στην πράξη, και όχι στα λόγια, τις κόκκινες γραμμές της απέναντι στην τρόικα και να επιμείνει στις δικές της εκτιμήσεις και όχι σε αυτές των δανειστών.
Πάντως, η ουσία είναι ότι υπάρχει απόσταση για το θέμα του δημοσιονομικού κενού. Όπου και αν καταλήξει αυτή η απόσταση, το βέβαιο είναι ότι θα ζητηθούν νέα μέτρα, που θα πρέπει να πληρώσουν οι Έλληνες πολίτες.
Για να το πω πιο παραστατικά, είμαστε στο κρεβάτι του Προκρούστη. Δεν έχει σημασία το μήκος του κρεβατιού ή το ύψος μας, σημασία έχει ότι οι δανειστές φροντίζουν να μας κόψουν τα πόδια.

• Θα παραμείνει στην εντατική η οικονομία της χώρας καθώς τη μια οι προβλέψεις είναι αισιόδοξες και την άλλη δημιουργούνται θέματα;
Το μόνο ψήγμα αισιοδοξίας είναι η ανάπτυξη που εμφανίστηκε στο τρίτο τρίμηνο του έτους, κατά 1,7%. Όμως, η ανάπτυξη αυτή αφορά στην καλοκαιρινή περίοδο και είναι λογικό, με την αύξηση του τουρισμού να εμφανιστεί η ανάπτυξη αυτή. Το θέμα είναι να δούμε τη συνολική ανάπτυξη όλου του έτους, αλλά και τις προοπτικές που ανοίγονται για το 2015. Όμως, όταν για το 2015 αναμένονται νέες μειώσεις στις συντάξεις και τους μισθούς, δεν προκύπτουν οι παράγοντες εκείνοι που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στη χώρα. Κατατέθηκε και ο Προϋπολογισμός για το 2015, ο οποίος, βέβαια δεν έχει την έγκριση των Βρυξελλών, δηλαδή των δανειστών. Παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις του, η ουσία είναι ότι πάλι έχουμε σημαντικές μειώσεις στο Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων και στα Υπουργεία Υγείας, Παιδείας και Εργασίας. Αυτό, πιστεύω, ότι είναι ένα σαφές δείγμα για το τι μας περιμένει το 2015.
Όταν η ζήτηση είναι στο χαμηλότερο σημείο, όταν η αγορά εργασίας είναι πλήρως απορρυθμισμένη, όταν πας να πουλήσεις τις υποδομές σου σε κερδοσκοπικά συμφέροντα, τότε δεν δημιουργούνται συνθήκες για ουσιαστική ανάπτυξη, ανάπτυξη που θα οδηγήσει σε περισσότερες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Συνεπώς, δεν συμμερίζομαι την αισιοδοξία που αναφέρετε, αντίθετα, εκτιμώ ότι η κατάσταση για την ελληνική οικογένεια, θα γίνει, πιθανότατα, ακόμα χειρότερη.

•  Γιατί ανοίγει συνεχώς το θέμα των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ; Τι θα πρέπει να γίνει για να διατηρηθεί το ειδικό καθεστώς;
Η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας προβλέπεται ρητά στο δεύτερο Μνημόνιο, σελίδες 384 και 414 και στην αντίστοιχη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη σελίδα 34.
Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που είπα «όχι» στο Μνημόνιο και με διέγραψε ο κ. Σαμαράς. Δεν σκέφτηκα, τότε, ούτε τη βουλευτική μου έδρα, ούτε το πολιτικό μου μέλλον. Σκέφτηκα τα νησιά μας και τους ανθρώπους τους.
Άρα, δεν ανοίγει το θέμα συνεχώς, όπως πολλοί θέλουν να πιστεύουν. Υπάρχει το θέμα αυτό στο Μνημόνιο. Προβλέπεται καθαρά η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.
Απλώς, η τρόικα επανέρχεται στο θέμα γιατί θέλει να εφαρμοστούν απαρέγκλιτα αυτά που έχουν ψηφιστεί. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Για την τρόικα, το ζήτημα είναι το «πότε» θα εφαρμοστεί και όχι το «αν» θα εφαρμοστεί η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά μας. Για να διατηρηθεί το ειδικό καθεστώς η διαδικασία είναι απλή. Όλοι οι νησιώτες βουλευτές να μην ψηφίσουν την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών. Αλλά, οι κυβερνητικοί βουλευτές ενδεχομένως να αναγκαστούν να την ψηφίσουν, γιατί η εν λόγω ρύθμιση, όταν έρθει, θα έρθει μαζί με άλλα μέτρα και θα ψηφιστεί ως ένα άρθρο. Όπως έχει γίνει και άλλες φορές.
Οπότε, οι κυβερνητικοί βουλευτές, πιστοί στα κόμματά τους, θα πουν ότι δεν διακινδυνεύουν την πορεία της χώρας, και θα ψηφίσουν αυτό το ένα άρθρο, που θα περιέχει και την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ για τα νησιά μας. Έτσι, όμως, αναλαμβάνουν οι ίδιοι την ευθύνη, θα είναι αποκλειστικά υπαίτιοι για τον ενταφιασμό του Αιγαίου. Εύχομαι, ειλικρινά, να μην συμβεί κάτι τέτοιο.

• Η ΝΔ επιχειρεί να επιταχύνει τις διαδικασίες εκείνες που θα οδηγήσουν στην έναρξη, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, των συζητήσεων για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Ποιες είναι οι θέσεις σας για το θέμα;
Θα ήταν προτιμότερο να τηρούνταν το παρόν Σύνταγμα και να μην προσαρμοζόταν στις επιθυμίες των δανειστών μας και της τρόικας. Δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Πολλά από τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί είναι αντισυνταγματικά. Και αυτό δεν το λέω εγώ, που είμαι βουλευτής στην Αντιπολίτευση, το λένε κυβερνητικοί βουλευτές, και μάλιστα συνταγματολόγοι, άσχετα αν μετά προσέρχονται στη Βουλή και ψηφίζουν και οι ίδιοι τα αντισυνταγματικά μέτρα. Είναι, πάντως, αναγκαίο να γίνουν αλλαγές στο Σύνταγμά μας, ώστε, σε τελική ανάλυση, να αποκατασταθεί και μέρος της εμπιστοσύνης των πολιτών προς το πολιτικό μας σύστημα και τους θεσμούς του.

•  Σφοδρή επίθεση σε βάρος σας εξαπέλυσε κατά την επίσκεψη του στη Ρόδο ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ κ. Πάνος Καμμένος, υπογραμμίζοντας πως δεν σας έκανε πρόσκληση για επιστροφή στο κόμμα. Τι απαντάτε;
Κοιτάξτε, απάντησα στον κ. Καμμένο με δήλωσή μου, αμέσως μετά τις δικές του συκοφαντικές και ανυπόστατες δηλώσεις, που έκανε εναντίον μου. Ο κ. Καμμένος συνεχίζει να ψάχνει θεωρίες συνομωσίας. Φταίνε όλοι οι άλλοι, εκτός από τον ίδιο. Ήρθε στη Ρόδο, μετά από τόσους μήνες και ασχολήθηκε με τη Μίκα Ιατρίδη. Προφανώς έτσι θα θεώρησε ότι θα έκανε αισθητή την παρουσία του. Με συκοφαντικές και ψευδείς δηλώσεις. Εδώ, έφτασε στο σημείο να πει ότι δεν θα με δεχθεί στους Ανεξάρτητους Έλληνες, όταν εγώ δεν έχω ζητήσει σε καμία περίπτωση κάτι τέτοιο.
Ήμουν και είμαι ξεκάθαρη στις θέσεις μου. Είχα εξηγήσει αναλυτικά τα πολιτικά αίτια που με οδήγησαν στην απόφαση να αποχωρήσω από τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Και έντιμα, τον είχα ενημερώσει, πολύ πριν την αποχώρηση μου, ότι η πορεία του κινήματος δεν είναι αυτή που θα έπρεπε. Θα ζήταγα, λοιπόν, ποτέ, να επιστρέψω πίσω; Ας κρατήσει τις «υπογραμμίσεις» για τον εαυτό του. Έχω δείξει, με τις πράξεις μου, την ειλικρίνειά μου και τη σταθερότητα των απόψεών μου ότι δεν με ενδιαφέρει, αν θα είμαι ή όχι στη Βουλή. Ίσως αυτό τους ενοχλεί τελικά. Προσπαθούν να με συκοφαντήσουν και μετά βλέπουν ότι με τις πράξεις μου, η συκοφαντία δεν τους βγαίνει και αυτοαναιρούνται.

•  Ελάχιστοι είναι εκείνοι που αποκλείουν τη διεξαγωγή εκλογών με αφορμή το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Αρκετοί στη Ρόδο όμως αναρωτιούνται αν υπάρχει θέμα επιστροφής σας στη ΝΔ ή αν θα ενταχθείτε σε άλλο κόμμα.
Είναι μια ερώτηση, η οποία, μέχρι να φτάσουμε στη διαδικασία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι λογικό να τίθεται.
Θα πω για μια ακόμη φορά, ότι για μένα η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας εξαρτάται άμεσα από το αν θα υπάρξει δραστική αλλαγή πολιτικής. Μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται κάτι τέτοιο, μάλλον το αντίθετο, οπότε δεν πρόκειται να ψηφίσω, υπό αυτές τις συνθήκες, Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Σε σχέση με το αν υπάρχει θέμα επιστροφής μου στη ΝΔ. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε δει όλα τα δυνατά σενάρια. Έχω πει και άλλες φορές, ότι δεν είναι σημαντικό και ουσιαστικό το τι θα κάνω εγώ. Προσωπικά, είμαι εντάξει με τον εαυτό μου και τις αποφάσεις μου, κάνω αυτό που θεωρώ ότι είναι σωστό, μακριά από εξαρτήσεις και κόμματα. Το έχω αποδείξει στην πράξη και αυτό έχει σημασία. Αν θέλεις να προσφέρεις, μπορείς να το κάνεις και με άλλους τρόπους. Θα ήθελα να επισημάνω, όμως, ότι μετά την ψήφιση του Μνημονίου από τη ΝΔ και το σχηματισμό κυβέρνησης υπό τον κ. Σαμαρά, μετά τις εκλογές του 2012, είχα πει ότι θα εφάρμοζαν σκληρή μνημονιακή πολιτική. Και, δυστυχώς, μέχρι τώρα έχω επιβεβαιωθεί από τις εξελίξεις. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής τα ζούμε, άλλωστε, στην καθημερινότητά μας.
Προσωπικά, σκοπεύω να αγωνιστώ με όλο μου το «είναι» για την διατήρηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά μας, για την παραμονή όλων μας στον τόπο που μας γέννησε, για την ουσιαστική ανάπτυξη των νησιών μας. Αν κάτι τέτοιο με οδηγήσει εκτός Βουλής, πιστέψτε με, θεωρώ ότι αξίζει τον κόπο και ανταποδίδει στο έπακρο την εμπιστοσύνη των χιλιάδων συμπολιτών μου, που με στήριξαν και με στηρίζουν.

• Υπάρχουν ελαφρύνσεις για τους επιχειρηματίες και τα φυσικά πρόσωπα γιατί διαφημίστηκαν πολύ και οι περίφημες εκατό δόσεις;
Είχα την τιμή να είμαι ειδική αγορήτρια στο εν λόγω νομοσχέδιο που περιελάμβανε τα λεγόμενα «κόκκινα δάνεια» των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών και τη ρύθμιση με την οποία εξαιρέθηκε ο ΕΝΦΙΑ και ο φόρος εισοδήματος από τις 100 δόσεις. Σε σχέση με τα δάνεια των επιχειρήσεων, είπαμε ότι η τροπολογία δίνει απεριόριστη δύναμη στις τράπεζες να αποφασίζουν αυτές για το αν θα προχωρούν στη ρύθμιση χρεών και για το ποιες επιχειρήσεις είναι βιώσιμες, χωρίς να υπάρχουν κάποια αντικειμενικά κριτήρια.
Για αυτό και προτείναμε σημαντικές βελτιώσεις, οι οποίες όμως δεν έγιναν αποδεκτές, μεταξύ αυτών, να απαλειφτεί ο όρος «βιώσιμων» και να δημιουργηθεί δευτεροβάθμιος μηχανισμός κρίσης, για να εξασφαλίζεται η αντικειμενικότητα, όσο αυτό είναι εφικτό.
Από εκεί και πέρα, η πραγματικότητα θα δείξει πόσες επιχειρήσεις θα μπορέσουν να κάνουν χρήση της συγκεκριμένης ρύθμισης. Έχω την αίσθηση ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει δεκτές τις βελτιωτικές προτάσεις που κατατέθηκαν και η ρύθμιση να ήταν ακόμα καλύτερη. Προσωπικά, είπα «παρών» γιατί θεωρώ ότι έστω και μια επιχείρηση να μπορέσει να κάνει χρήση, ενδεχομένως να σωθούν και θέσεις εργασίας.
Για τις 100 δόσεις, ακόμα και τη στιγμή που μιλάμε, δεν ξέρουμε αν η τρόικα θα αποδεχθεί αυτόν τον αριθμό. Ήδη, η πρώτη ρύθμιση που ψηφίστηκε πριν λίγες ημέρες ήταν αρκετά καλή, αλλά αναγκάστηκε να έρθει η κυβέρνηση, μετά και το email της τρόικας, και να εξαιρέσει ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος.
Έστω και έτσι, είναι μια ρύθμιση και πολλοί Έλληνες θα προσπαθήσουν να κάνουν χρήση. Αλλά, το θέμα, τελικά, είναι αν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες μπορούν να αντεπεξέλθουν σε αυτήν την καταιγίδα φόρων, μειώσεων μισθών και συντάξεων και της εκρηκτικής ανεργίας.
Η πραγματικότητα είναι ότι έχουμε φτάσει σε οριακό σημείο και κάποια στιγμή θα είναι αδύνατον για τους πολίτες να πληρώσουν αυτά τα παράλογα και άδικα μέτρα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου