Τοπικές Ειδήσεις

Ενεργειακό και ακρίβεια έχουν «τσακίσει» τα νοικοκυριά!

Την ώρα που η τουριστική περίοδος είναι ακόμα σε πλήρη εξέλιξη στη Ρόδο, τα ξενοδοχεία έχουν πληρότητες Αυγούστου και οι αφίξεις επισκεπτών καταρρίπτουν όλα τα ρεκόρ, οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και η λαίλαπα των ανατιμήσεων έχει «τσακίσει» τα νοικοκυριά που αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα.
Οι συνταξιούχοι, οι χαμηλόμισθοι, οι άνεργοι και οι ευπαθείς ομάδες είναι εκείνοι που δοκιμάζονται περισσότερο με την αγωνία ενόψει του χειμώνα να κορυφώνεται για το τι μέλλει γενέσθαι.
Πίσω από τις κλειστές πόρτες κρύβονται ανθρώπινα δράματα λέει στη «δημοκρατική» ο γραμματέας Στήριξης Ανέργων Οικοδόμων, Συνταξιούχων και Ευπαθών Ομάδων κ. Νίκος Τριπολίτης που όπως αναφέρει το τηλέφωνό του δεν σταματά να χτυπά από ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια, κυρίως γυναίκες.
«Ολο και περισσότερα είναι τα αιτήματα που δέχομαι από γυναίκες που δεν έχουν να βάλουν τίποτα στην κατσαρόλα τους για το μεσημεριανό φαγητό. Υπάρχουν παιδιά που γυρνάνε σε ένα σπίτι το οποίο δεν έχει φαγητό, υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν ούτε χαρτζιλίκι στο σχολείο ούτε κολατσιό μαζί τους. Με παίρνουν τηλέφωνο γυναίκες και μου ζητάνε έστω ένα πακέτο μακαρόνια για να βράσουν, να έχει κάτι μέσα η κατσαρόλα», λέει ο κ. Ν. Τριπολίτης ο οποίος εκτιμά ότι ο χειμώνας που θα έρθει θα είναι ο χειρότερος των τελευταίων 40 ετών!
«Ο χειμώνας που θα έρθει θα είναι ο χειρότερος των τελευταίων 40 ετών, θα ζήσουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας. Με τα πρώτα κρύα και την ολοκλήρωση της τουριστικής περιόδου θα αποκαλυφθεί τι ακριβώς συμβαίνει στην κοινωνία μας. Οσο τα ξενοδοχεία είναι ανοικτά και καταβάλλονται μισθοί, κάποιες υποχρεώσεις καλύπτονται αλλά όχι για πολύ ακόμα. Το άνοιγμα των σχολείων εξαΰλωσε τον οικογενειακό προϋπολογισμό, ήδη πριν από το κλείσιμο του μήνα υπάρχουν οικογένειες που δεν έχουν ούτε ένα ευρώ μέχρι να ξαναμπεί εισόδημα στο σπίτι. Σήμερα το πρωί με κάλεσε μια γυναίκα απελπισμένη και με παρακάλεσε επειδή δεν έχει ούτε ένα ευρώ και δεν μπορεί να δώσει χαρτζιλίκι στο παιδί της, να τη βοηθήσουμε για να μπορεί να του δίνει κολατσιό να παίρνει μαζί του. Αμέσως τακτοποιήθηκε το θέμα αλλά δεν είναι μόνο αυτή η γυναίκα που έχει ανάγκη βοήθειας και δεν είναι μόνο αυτό το παιδί που δεν έχει χαρτζιλίκι για το σχολείο», λέει χαρακτηριστικά.
Ασπίδα προστασίας
από επιχειρηματίες
Ο κ. Ν. Τριπολίτης χαρακτηρίζει τραγική την κατάσταση, ειδικά για τους ανθρώπους που είναι εκτός παραγωγής όπως λέει, φέρνοντας ως παράδειγμα τους συνταξιούχους οι οποίοι τρέμουν στην ιδέα του χειμώνα και το ρεύμα που θα χρειαστεί να καταναλώσουν για να ζεσταθούν. «Οσο ο καιρός είναι ακόμα ζεστός τα πράγματα είναι κατά κάποιον τρόπο υπό έλεγχο. Τι θα γίνει όμως τον χειμώνα; Πώς θα τα βγάλουν πέρα οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι; Ηδη έχουν περικόψει και τρόφιμα και φάρμακα. Τρέμουν οι άνθρωποι αυτοί στην ιδέα του χειμώνα, αφού ήδη προσπαθούν να περιορίσουν την κατανάλωση ρεύματος και ήδη τα χρέη είναι δυσθεώρητα».
Ο γραμματέας Στήριξης Ανέργων Οικοδόμων, Συνταξιούχων και Ευπαθών Ομάδων αποκαλύπτει στη «δ» πως πολλά νοικοκυριά απέφυγαν, προς το παρόν τουλάχιστον, την διακοπή στην ηλεκτροδότηση από συσσωρευμένες οφειλές, χάρις στην ευαισθητοποίηση και το ενδιαφέρον ντόπιων επιχειρηματιών οι οποίοι σε συνεννόηση με τον ίδιο έχουν καλύψει τα ποσά που απαιτούνται για τη ρύθμιση.
«Μια μέση οικογένεια δεν μπορεί να αντέξει αυτά τα βάρη. Οι λογαριασμοί ρεύματος ξεπερνούν πολλές φορές την ίδια τη σύνταξη ή τον μισθό. Πώς να τα βγάλει πέρα ένας χαμηλόμισθος, ένας χαμηλοσυνταξιούχος; Υπάρχουν επιχειρηματίες που έχουν καλύψει τα ποσά των ρυθμίσεων για τις οφειλές του ρεύματος αλλά πολύ φοβάμαι ότι οι νέοι λογαριασμοί του χειμώνα θα δημιουργήσουν επιπλέον οφειλές. Δεν βγαίνει ούτε και με τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Αυτός ο χειμώνας, και μακάρι να διαψευστώ, θα γράψει ιστορία. Θα γράψει τη χειρότερη ιστορία των τελευταίων 40 ετών που εγώ προσωπικά ασχολούμαι με τα κοινά και τέτοιο χάλι δεν έχω ξαναδεί. Κάθε μέρα οι ανάγκες για βοήθεια συμπολιτών μας μεγαλώνουν και όσο και να τρέχουμε στο τέλος της ημέρας πάντα θα υπάρχει κάτι που δεν καλύφθηκε και ο αγώνας ξαναξεκινάει το πρωί της άλλης ημέρας. Μακάρι να στηρίξουν κι άλλοι συμπολίτες μας την προσπάθειά μας για να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο κόσμο. Οι ανάγκες είναι μεγάλες και τον χειμώνα θα μεγαλώσουν ακόμα περισσότερο. Πρέπει να προετοιμαστούμε γιατί τα χειρότερα είναι μπροστά μας», καταλήγει ο κ. Ν. Τριπολίτης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου