Τοπικές Ειδήσεις

Στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής οι αυθαίρετες κατασκευές

Το ζήτημα των «αυθαίρετων κατασκευών» σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο παραλιακό μέτωπο (Ψαροπούλα) θα εξετασθεί στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ρόδου, την προσεχή Δευτέρα.
Ο αναπληρωτής δημάρχου και αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Στράτος Καρίκης, δήλωσε ότι ο Δήμος Ρόδου έχει κινήσει τις διαδικασίες για τη συνολική ανάπλαση του παραλιακού μετώπου που θα επιλύσει αυτόματα το συγκεκριμένο ζήτημα. Παρόλα αυτά, μέχρι τότε, θα πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα από τους καταστηματάρχες οι όροι που θέτουν ο Δήμος και οι αρμόδιες υπηρεσίες, έτσι ώστε να αποφεύγονται οι όποιες παραφωνίες.
«Άνοιξε μεγάλη συζήτηση γύρω από το συγκεκριμένο θέμα. Οι απόψεις των συμπολιτών μας διίστανται. Υπάρχουν εκείνοι που δηλώνουν απολύτως θετικοί στο άνοιγμα της πόλης προς το παραλιακό μέτωπο, υπάρχουν όμως και συμπολίτες μας οι οποίοι εκφράζουν αντιδράσεις για τις κατασκευές και τις πλατφόρμες στο συγκεκριμένο σημείο».
Να ξεκαθαρίσουμε ωστόσο ότι πάγια θέση του Δήμου μας είναι η συνολική ανάπλαση του παραλιακού μετώπου από το Μόντε Σμιθ και τα Κρητικά μέχρι την περιοχή του Κόβα. Πασχίζουμε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου να βρούμε τους αναγκαίους πόρους ώστε να γίνει μία μεγάλη παρέμβαση που αφορά πεζοδρομήσεις και επέκταση πεζόδρομου, για να μπορεί να περπατά κανείς σε όλο το παραλιακό μέτωπο δίπλα στη θάλασσα χωρίς κανένα εμπόδιο. Προσωπικά με τον δήμαρχο και τον περιφερειάρχη έχουμε δει τα σχέδια και μπορώ να πω ότι είναι εντυπωσιακά», είπε ο κ. Καρίκης και διευκρίνισε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση τα τραπεζοκαθίσματα θα είναι τοποθετημένα μπροστά στα καταστήματα στη δεξιά πλευρά του δρόμου (με κατεύθυνση προς το Ενυδρείο).
Το έργο θα προκηρυχθεί προφανώς στην νέα θητεία της δημοτικής αρχής το 2023 και προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2024 με 2025.
«Η προσωπική μου θέση είναι ξεκάθαρη. Είμαι καταρχάς θετικός στη συνολική παρέμβαση στο παραλιακό μέτωπο και στην εκμετάλλευση του χώρου υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα τηρούνται αυστηρά οι όροι που θέτουν ο Δήμος και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή αυθαιρεσία.
Ναι, λοιπόν, στο άνοιγμα του παραλιακού μετώπου προσωρινά μέχρι να γίνει η μεγάλη παρέμβαση όμως με ομοιογένεια, με την τήρηση των τεχνικών εκθέσεων και μελετών του Δήμου και την τήρηση των όρων που θέτουν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες.
Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να δεχθούμε καμία υπέρβαση των αδειών που χορηγούνται από κανένα», δήλωσε ο κ. Καρίκης και συμπλήρωσε ότι οι καταστηματάρχες, σε συνάντηση που είχαν με τον δήμαρχο και τον ίδιο, δήλωσαν θετικοί στη συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να… τηρηθούν τα προβλεπόμενα.

Επιχείρηση «σκούπα»
Όπως ανέφερε στη συνέχεια ο αναπληρωτής δημάρχου, αντιδήμαρχος κ. Στράτος Καρίκης, είχε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. για την απομάκρυνση παράνομων καταληψιών από διάφορες περιοχές.
Ο κ. Καρίκης ανέφερε ότι ο Δήμος Ρόδου συμμετέχει στον συντονισμό της επιχείρησης παρέχοντας την απαιτούμενη τεχνική υποστήριξη. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι επιχειρήσεις και θα συνεχιστούν στο επόμενο διάστημα.
Παρατηρείται το τελευταίο διάστημα το φαινόμενο, όπως εξήγησε ο κ. Καρίκης, της προσέλευσης στη Ρόδο αθίγγανων ή αλλοδαπών που δεν έρχονται για να δραστηριοποιηθούν νόμιμα στο νησί. «Να είναι σίγουροι οι συμπολίτες μας ότι παρακολουθούμε το θέμα.
Η Αστυνομία είναι έτοιμη σε συνεργασία με τον Δήμο και τις αρμόδιες υπηρεσίες να παρέμβει, για να επιβληθεί η τάξη, όπως επιθυμεί ο δήμαρχός μας ο οποίος μου ζήτησε να συντονίσω τις επαφές με την ΕΛΑΣ», δήλωσε ο κ. Καρίκης, επισημαίνοντας ότι θα βοηθούσε στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου η δραστηριοποίηση του παλιού μικτού κλιμακίου (αποτελούμενου από στελέχη του Λιμεναρχείου, της ΔΟΥ, της πρώην Δημοτικής Αστυνομίας) με νέα σύσταση στο λιμάνι (ενδεχομένως με τη συμμετοχή της Διεύθυνσης Εμπορίου της ΠΝΑΙ), ώστε να αποτρέπεται η αποβίβαση μικροπωλητών και εμπόρων που δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα παραστατικά και τις αναγκαίες άδειες.

Θέσεις στάθμευσης
Το μέτρο της απαγόρευσης της στάθμευσης στην πλατεία Δημαρχείου από τις 7 έως τις 10 το πρωί λειτούργησε θετικά, δήλωσε ο κ. Στράτος Καρίκης, περιορίζοντας σε ένα βαθμό το κυκλοφοριακό πρόβλημα σε μία σεζόν με αυξημένη τουριστική κίνηση. Μπορεί να ήταν σταγόνα στον ωκεανό το συγκεκριμένο μέτρο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο αντιδήμαρχος, ωφέλησε παρόλα αυτά το κέντρο της πόλης.
Η Δημοτική Αρχή, αναζητά νέες λύσεις για την αποτελεσματικότερη και πληρέστερη αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος με τον ίδιο τον δήμαρχο κ. Αντώνη Καμπουράκη να δίνει βαρύτητα στην προετοιμασία για την επόμενη τουριστική περίοδο. Αποτελεί επιθυμία του δημάρχου, αμέσως μετά τέλος της σεζόν να αναζητηθούν λύσεις για το κυκλοφοριακό με βάση τα δεδομένα της φετινής σεζόν κατά την οποία ξεπεράσαμε κάθε προηγούμενο ρεκόρ τουριστικών αφίξεων.
Θα εφαρμόσουμε συγκεκριμένες ρυθμίσεις με βάση τις υποδομές που υπάρχουν και θα αναζητήσουμε νέους χώρους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη στάθμευση οχημάτων.
Παράλληλα, η ΔΕΣ ΡΟΔΑ και η Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης θα υποστηρίξουν ενεργά τις παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού.
Τέλος, ο κ. Καρίκης είπε ότι εξετάζεται ως μία από τις πιθανές λύσεις η μονοδρόμηση γύρω από την Μεσαιωνική Πόλη. Μάλιστα ο δήμαρχος έχει αναθέσει-μεταξύ άλλων-την διερεύνηση αυτής της προοπτικής σε μελετητικά γραφεία με στόχο να εφαρμοστούν λύσεις που θα προτείνουν οι ειδικοί ώστε να εφαρμοστούν λύσεις βάσει μελετών που θα έχουν την ευρεία συναίνεση των πολιτών.
Ο κ. Καρίκης εξέφρασε μα την ευκαιρία την ικανοποίησή του για την πορεία της φετινής τουριστικής περιόδου.
Ανέφερε ότι ήδη έχει προσελκύσει η Ρόδος περισσότερους από 1,9 εκατ. επισκέπτες και ότι θα υπερβεί τον αριθμό των επισκεπτών που δέχθηκε το 2019, όπως είχε προβλέψει ο ίδιος ήδη από τις αρχές του έτους, ενώ άλλοι παρέμεναν επιφυλακτικοί.
«Ο δήμαρχός μας έχει στρέψει όλες του τις προσπάθειες στο 2023. Στόχος είναι να έχουμε μία εξίσου καλή, αν όχι καλύτερη σεζόν», τόνισε ο κ. Καρίκης. Αναφέρθηκε δε στην καθοριστική συμβολή του δημάρχου κ. Καμπουράκη στην υπογραφή της τοπικής συλλογικής σύμβασης εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων, δηλώνοντας ότι έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στα εργασιακά ζητήματα στον κλάδο του τουρισμού.
Σχετικά με τις παρεμβάσεις του δήμου Ρόδου στα σχολεία, ο κ. Καρίκης είπε ότι συνεχίζονται κανονικά τα σαββατοκύριακα σε συνέχεια των παρεμβάσεων που πραγματοποιήθηκαν την περίοδο των θερινών διακοπών και ότι συνεχώς οι υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου προσπαθούν να ικανοποιούν τα αιτήματα των σχολείων.
Όσο για τα άνθη και τα καλλωπιστικά φυτά που έχουν φυτευθεί στις εισόδους της πόλης και σε πολλές γειτονιές, ο κ. Καρίκης είπε ότι θα ανανεωθούν για μία ακόμη φορά, σημειώνοντας ότι η δέσμευση για την συνεχή ανανέωση των φυτών (σε 12μηνη βάση), εφαρμόζεται στην πράξη. Τέλος ο κ. Καρίκης δήλωσε ότι η υπογραφή της σύμβασης-πλαίσιο για την καθαριότητα θα επιλύσει αυτόματα πολλά ζητήματα της «καθημερινότητας» και θα προωθήσει την ανακύκλωση καθιστώντας τη Ρόδο πρωτοπόρο και σε αυτό τον τομέα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου