Ρεπορτάζ

Απαράδεκτη κρίθηκε η αγωγή 4 κατοίκων Αρχαγγέλου κατά της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου

Με απόφαση, που εξέδωσε την Παρασκευή το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου, κρίθηκε απαράδεκτη η αγωγή που άσκησαν 4 κάτοικοι Αρχαγγέλου, συγγενείς, κατά της υπό ειδική εκκαθάριση “Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου Συν. Πε”.
Οι ενάγοντες εξέθεσαν ότι κατά το έτος 2008 απέκτησαν δι αγοράς συνολικά 515 συνεταιριστικά μερίδια της εναγόμενης και ειδικότερα ο πρώτος εξ αυτών απέκτησε 100, η δεύτερη 1, ο τρίτος 404 και η τέταρτη 10 συνεταιριστικά μερίδια, τα οποία μετά την διαίρεσή τους (split), στην οποία προέβη η εναγόμενη κατά το έτος 2013, τετραπλασιάστηκαν με αποτέλεσμα ο πρώτος να διαθέτει πλέον 400, η δεύτερη 4, ο τρίτος 1616 και η τέταρτη 400.
Τόνισαν ακόμη ότι ο πρώτος εξ αυτών κατήρτισε με την εναγόμενη το έτος 2008 σύμβαση στεγαστικού δανείου, στην οποία συνεβλήθη ως εγγυήτρια η δεύτερη εξ αυτών και ότι μετά την ανάκληση της άδειάς της με απόφασης της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος και τον διορισμό του ειδικού εκκαθαριστή, προέβησαν σε αναγγελία των απαιτήσεών τους εκ των ανωτέρω συνεταιριστικών μεριδίων με εξώδικη δήλωσή τους.
Παρά το γεγονός ότι πρότειναν εξωδίκως σε συμψηφισμό την ανταπαίτησή τους εκ των συνολικών 2.420 συνεταιριστικών μεριδίων έναντι της ληξιπρόθεσμης απαίτησης της εναγόμενης σε βάρος των δύο πρώτων εξ αυτών εκ δανειακής σύμβασης, ο εκκαθαριστής αρνήθηκε να προβεί στον εν λόγω συμψηφισμό.
Με βάση αυτό το ιστορικό και κατ’εκτίμηση των αγωγικών αιτημάτων, ζητούν να αναγνωριστεί ότι είναι δικαιούχοι και κάτοχοι συνολικά 2.420 συνεταιριστικών μεριδίων της εναγόμενης συνολικής αξίας 44.770 ευρώ, ότι η αξία ενός εκάστου μεριδίου ανέρχεται σε 18,50 ευρώ τουλάχιστον και ότι η άρνηση της εναγόμενης να συμψηφίσει τη συνολική αξία των μεριδίων με την δική της ληξιπρόθεσμη απαίτηση τυγχάνει παράνομη και καταχρηστική.
Τέλος, ζήτησαν να καταδικαστεί η εναγόμενη στην καταβολή των δικαστικών τους εξόδων.
Το δικαστήριο έκρινε ότι η συζήτηση της αγωγής, πρέπει να κηρυχθεί απαράδεκτη, με δεδομένο ότι η εναγόμενη ετέθη υπό καθεστώς ειδικής εκκαθαρίσεως, κατά την ημερομηνία της 8ης-12-2013, ανακαλουμένης της αδείας λειτουργίας της, δυνάμει αποφάσεως της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος και από το ανωτέρω χρονικό σημείο επήλθε η αναστολή των εναντίον της ατομικών καταδιωκτικών μέτρων των ανέγγυων και των γενικώς προνομιούχων δανειστών της.
Ειδικότερα, επειδή αντικείμενο της δίκης αποτελεί η αναγνώριση της ενοχικής, χρηματικής φύσης αξίωσης των εναγόντων έναντι της εναγόμενης, που ενσωματώνεται και πηγάζει από τα προαναφερθέντα συνεταιριστικά μερίδια, οι ανωτέρω εμπίπτουν στην έννοια των πτωχευτικών και συνεπώς καταλαμβάνονται από την αναστολή των διώξεων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου