Τοπικές Ειδήσεις

Δύο πολύ ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις στη Pόδο

Ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού με την στήριξη του Δήμου Ρόδου στο πλαίσιο του προγράμματος «Όλη η Ελλάδα, ένας Πολιτισμός».
Για το θέμα ενημέρωσε χτες τους δημοσιογράφους, ο αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Ταρασλιάς, αναφέροντας τα εξής:
«Το ΥΠΠΟ στο πλαίσιο του προγράμματος “Ολη η Ελλάδα, ένας Πολιτισμός” πριν από λίγες ημέρες, ανήγγειλε μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν μέσα σε μουσειακούς χώρους, ή σε χώρους οι οποίοι έχουν σχέση με τον Πολιτισμό. Σε αυτή την πολύ δύσκολη εποχή με την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού, έχουν επιλεγεί μια σειρά από έργα, τα οποία, από την μια δίνουν την δυνατότητα να υπάρχει η απαραίτητη απόσταση και από την άλλη, προσφέρουν στο πολύ δύσκολο σκηνικό του Πολιτισμού το οποίο βιώνουμε όλοι μας. Η δική μας περιοχή, έχει την χαρά να φιλοξενήσει δύο πολύ σημαντικές παραστάσεις για τις οποίες, την οργανωτική ευθύνη έχει η αρχαιολογική υπηρεσία της Ρόδου. Το ΥΠΠΟ έχει αναθέσει την υλοποίησή της στην αρχαιολογική υπηρεσία της Ρόδου και από την πλευρά μας, ως Δήμος Ρόδου, με την βοήθεια της Διεύθυνσης Πολιτισμού και του ΔΟΠΑΡ, στηρίζουμε αυτές τις δύο μεγάλες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου. Η πρώτη εκδήλωση είναι στις 31 Ιουλίου 2020 όπου το Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, θα μας παρουσιάσει το έργο ‘Ριχάρδος ο Β’ – Το ρέκβιεμ ενός βασιλιά’ με τον γνωστό πρωταγωνιστή Τάσο Νούσια. Η δεύτερη παράσταση που θα λάβει χώρα επίσης στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου 2020 αφορά ένα ρεσιτάλ με έργα του Μίκη Θεοδωράκη το οποίο διοργανώνει η Λυρική Σκηνή. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, καθώς αυτό το δύσκολο καλοκαίρι, από πολιτιστικής πλευράς, θα έχουμε την δυνατότητα να δούμε δύο πολύ αξιόλογες πολιτιστικές δράσεις οι οποίες, φυσικά, έρχονται να συμπληρώσουν το πρόγραμμα που έχει δημιουργήσει ο ΔΟΠΑΡ με εκδηλώσεις που τηρούν όλα τα μέτρα ασφάλειας κ.λπ. Με αυτές τις εκδηλώσεις θα έχουμε την δυνατότητα να τονώσουμε την πολιτιστική δράση της περιοχής».

Η ΕΞΕΛΙΞΗ
ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ
ΚΙΝΗΣΗΣ
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την εξέλιξη της τουριστικής περιόδου, ο κ. Ταρασλιάς εμφανίσθηκε ικανοποιημένος και αισιόδοξος, λέγοντας: «Μέρα με την μέρα, βλέπουμε ότι, πραγματικά έχουν αυξηθεί οι ελπίδες μας, ότι θα έχουμε μια αξιοπρεπή τουριστική περίοδο. Και πρέπει να επαναλάβουμε, ότι σε καμία περίπτωση δεν θα μπορέσει η Ρόδος (και κατ’ επέκταση ολόκληρη η Ελλάδα) να έχει τους αριθμούς επισκεπτών του 2019. Αυτό το οποίο εμείς προσδοκούμε για την Ρόδο είναι από αυτή την μικρή πίτα, να πάρουμε ένα ακόμη μεγαλύτερο κομμάτι. Μέρα με την μέρα, ανοίγουν καινούργιες ξενοδοχειακές μονάδες φτάνοντας αισίως στις 150 –αυτή την περίοδο. Όπως ήδη γνωρίζετε έως τις 16 Ιουλίου 42.500 επισκέπτες έφτασαν στο αεροδρόμιο ‘Διαγόρας’ της Ρόδου –ένας αριθμός που αυξάνεται καθημερινά. Τις επόμενες ημέρες, θα έχουμε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση στις πτήσεις τσάρτερ. Οι τουρίστες μας, είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένοι (σύμφωνα με όσα μας λένε) αν και δεν βγαίνουν από τα ξενοδοχεία, ούτε κυκλοφορούν πολύ. Αυτό σημαίνει ότι το μεγαλύτερο κομμάτι της τουριστικής κίνησης αυτή την περίοδο παραμένει μέσα στα Resorts, έξω από την πόλη –δημιουργώντας πρόβλημα στις επιχειρήσεις που βρίσκονται στο κέντρο και στην Μεσαιωνική Πόλη. Προσωπικά, επισκέφτηκα πολλές επιχειρήσεις και δεν σας κρύβω ότι ‘βάζουν πλάτη’ πολλοί επιχειρηματίες για να μπορέσει αυτή η σεζόν να έχει την λιγότερη απώλεια εσόδων. Καταλαβαίνουμε ότι δεν θα είναι κερδοφόρα, αλλά τουλάχιστον κρατάμε ζωντανό τον προορισμό, διαχειριζόμαστε με την βοήθεια του κόσμου αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία και ελπίζουμε να ανέβει ακόμη περισσότερο. Θεωρούμε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και τις μετρήσεις, το καλύτερο τουριστικό κύμα θα είναι μετά τις 15 Αυγούστου 2020 όπου πλέον, από ό,τι φαίνεται υπάρχουν καλύτερες κρατήσεις. Σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για πληρότητες της τάξης του 100% -κάτι το οποίο ούτως ή άλλως, δεν το επιδιώκουν ούτε οι ίδιοι οι ξενοδόχοι. Άλλωστε, με τα μέτρα για τον κορωνοϊό, δεν θέλουν να υπάρχει στις ξενοδοχειακές τους μονάδες πολύ μεγάλος συνωστισμός».

Η ΑΓΓΛΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Ερωτηθείς σχετικά με την αγγλική αγορά, ο αντιδήμαρχος δήλωσε: «Οι Άγγλοι, ούτως ή άλλως, θέλουν να έρθουν στην Ρόδο. Και μάλιστα, έχουμε παρατηρήσει ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί επισκέπτες που αγαπούν την Ρόδο που πριν από λίγες μέρες, συνάντησα έναν Νορβηγό ο οποίος έσπασε το εμπάργκο και ήρθε με αυτοκίνητο, διασχίζοντας όλη την Ευρώπη για να φτάσει στην Ελλάδα! Ζούμε τέτοιες ωραίες, μικρές ιστορίες, οι οποίες, μας συγκινούν και δείχνουν ότι οι επισκέπτες μας, μας αγαπούν. Εμείς ως Διεύθυνση Τουρισμού, έχουμε δηλώσει ότι τουλάχιστον για τον μήνα Ιούλιο και Αύγουστο, θα αποφύγουμε τις τιμητικές διακρίσεις για τους επαναλαμβανόμενους (repeaters) τουρίστες –το πιο πιθανό να αναβληθούν για το επόμενο έτος».

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ
Καταλήγοντας, ο κ. Ταρασλιάς και απαντώντας σε σχετική ερώτηση εάν η Ρόδος θα μπορούσε να έχει κίνηση από τους Έλληνες τουρίστες και στο πλαίσιο του κοινωνικού τουρισμού, δήλωσε τα εξής:
«Η αλήθεια είναι οι μετρήσεις για τον ελληνικό τουρισμό είναι λίγο δύσκολο να πραγματοποιηθούν υπό την έννοια ότι πάρα πολλοί από τους Έλληνες τουρίστες διακινούνται με εσωτερικά μέσα μεταφοράς και πτήσεις, τα οποία δεν καταγράφονται ως ‘κινήσεις επισκεπτών τουριστών’. Κινούνται με συνδυασμό εσωτερικών προορισμών κ.λπ. Η αίσθηση που έχω είναι ότι θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα – αν και κάναμε μια προσπάθεια να επικοινωνήσουμε την Ρόδο ως προορισμό. Ξαναθυμίσαμε λίγο την Ρόδο, θα λέγαμε, όμως με αυτές τις κινήσεις, μάλλον θα θέσουμε τις βάσεις για το 2021 και λιγότερο για φέτος».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου