ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αριστοτέλης και Πυθαγόρας στην υπηρεσία του τουρισμού

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ ΚΑΛΥΜΝΟΣ

Ση­μα­ντι­κές πρω­το­βου­λί­ες για την ανά­δει­ξη των εναλ­λα­κτι­κών μορ­φών του­ρι­σμού λαμ­βά­νουν το τε­λευ­ταίο διά­στη­μα δήμοι της χώρας σε μία προ­σπά­θεια προ­σέλ­κυ­σης Ελ­λή­νων και ξένων επι­σκε­πτών με ει­δι­κά εν­δια­φέ­ρο­ντα. Η «Κ» εντό­πι­σε δέκα δρά­σεις που δρο­μο­λο­γούν σε το­πι­κό επί­πε­δο οι Αρχές για την αξιο­ποί­η­ση των φυ­σι­κών χα­ρα­κτη­ρι­στι­κών, της πο­λι­τι­στι­κής ιστο­ρί­ας και άλλων πλε­ο­νε­κτη­μά­των των προ­ο­ρι­σμών με στόχο τη δια­φο­ρο­ποί­η­ση του του­ρι­στι­κού τους προ­ϊ­ό­ντος.

Ετσι, ο Δήμος Ρε­θύ­μνης προ­ω­θεί σχέ­διο δη­μιουρ­γί­ας ενός σπη­λαιο­λο­γι­κού πάρ­κου με την αξιο­ποί­η­ση μιας σει­ράς σπη­λαί­ων που έχουν ανα­κα­λυ­φθεί σε κο­ντι­νή από­στα­ση το ένα από το άλλο με πιο χα­ρα­κτη­ρι­στι­κή πε­ρί­πτω­ση το σπή­λαιο στο Γε­ρά­νι. Εχει προη­γη­θεί μία σο­βα­ρή προ­σπά­θεια τα τε­λευ­ταία χρό­νια ανά­δει­ξης του πο­δη­λα­τι­κού του­ρι­σμού με ένα δί­κτυο ει­δι­κών δια­δρο­μών 12,5 χλμ. στην πόλη, ενώ θα προ­στε­θούν αλλά 100 χλμ. στην ευ­ρύ­τε­ρη πε­ριο­χή. Ο Δήμος Θήρας επι­κε­ντρώ­νει τις προ­σπά­θειές του στην εδραί­ω­ση της Σα­ντο­ρί­νης ως του­ρι­στι­κού προ­ο­ρι­σμού 12 μηνών. Στο πλαί­σιο αυτό εφαρ­μό­ζει το πρό­γραμ­μα «Σα­ντο­ρί­νη όλο τον χρόνο», το οποίο με­τα­ξύ άλλων πε­ρι­λαμ­βά­νει δρά­σεις (γα­στρο­νο­μι­κές, αθλη­τι­κές κ.ά.) που δια­τη­ρούν το εν­δια­φέ­ρον των του­ρι­στών για επι­σκέ­ψεις στο νησί καθ’ όλη τη διάρ­κεια του έτους.

Από τη πλευ­ρά τους οι Δήμοι Τήνου και Πόρου απο­φά­σι­σαν τη δη­μιουρ­γία ενός ολο­κλη­ρω­μέ­νου δι­κτύ­ου πε­ζο­πο­ρι­κού του­ρι­σμού. Στην ίδια κα­τεύ­θυν­ση βρί­σκε­ται και ο Δήμος Βόλου, ο οποί­ος με την ολο­κλή­ρω­ση του έργου θα επι­χει­ρή­σει την προ­βο­λή του πε­ζο­πο­ρι­κού δι­κτύ­ου σε αγο­ρές όπως η Γαλ­λία, η Γερ­μα­νία, το Ισ­ρα­ήλ, η Ολ­λαν­δία και η Βρε­τα­νία. Ο Δήμος Κα­λυ­μνί­ων ενι­σχύ­ει τις δρά­σεις του για την ανά­δει­ξη του κα­τα­δυ­τι­κού και αναρ­ρι­χη­τι­κού του­ρι­σμού, διορ­γα­νώ­νο­ντας φε­στι­βάλ με αυτό το αντι­κεί­με­νο. Ο Δήμος Αρι­στο­τέ­λη επι­χει­ρεί να αξιο­ποι­ή­σει του­ρι­στι­κά την ιστο­ρία του τόπου. Στο πλαί­σιο αυτό έχει προ­τεί­νει την υιο­θέ­τη­ση μη­νύ­μα­τος που να εμπε­ριέ­χει τους όρους «Αρι­στο­τέ­λης» και «Αγιον Ορος», όπως για πα­ρά­δειγ­μα «Από την γη του Αρι­στο­τέ­λη στην πύλη του Αγίου Ορους. Ζήσε τη μα­γεία δια­χρο­νι­κά». Ο Δήμος Βοΐου έχει κα­τα­θέ­σει την πρό­τα­ση «Δρό­μοι του εμπο­ρί­ου, της πα­ρά­δο­σης και γνώ­σης» που πε­ρι­λαμ­βά­νει μία σειρά δρά­σε­ων με άλλες χώρες όπου έδρα­σαν και πρό­κο­ψαν οι Σια­τι­στι­νοί έμπο­ροι και λό­γιοι με στόχο τη δη­μιουρ­γία μιας νέας πο­λι­τι­στι­κής δια­δρο­μής. Σε ό,τι αφορά τον Δήμο Δίου – Ολύ­μπου είναι προ­σα­να­το­λι­σμέ­νος στην πε­ραι­τέ­ρω ανά­δει­ξη της του­ρι­στι­κής ταυ­τό­τη­τας του «Ολύ­μπου» είτε με τη δη­μιουρ­γία κέ­ντρου του­ρι­στι­κής προ­βο­λής στο Λι­τό­χω­ρο και την προ­ώ­θη­ση αθλη­τι­κών δρά­σε­ων (ορει­βα­τι­κών, αναρ­ρι­χη­τι­κών αγώ­νων κ.ά.) είτε με την προ­βο­λή του αγρο­του­ρι­σμού και οι­νο­του­ρι­σμού της πε­ριο­χής μέσω του μη­νύ­μα­τος «Δια­δρο­μή του Κρα­σιού των Θεών του Ολύ­μπου». Ο Δήμος Νό­τιας Κυ­νου­ρί­ας συ­νε­χί­ζει την υπο­στή­ρι­ξη δρά­σε­ων με ση­μείο ανα­φο­ράς την ιστο­ρία του τόπου και την προ­ώ­θη­ση των το­πι­κών προ­ϊ­ό­ντων του προ­ο­ρι­σμού. Ξε­χω­ρί­ζει η γιορ­τή της Τσα­κώ­νι­κης Με­λι­τζά­νας στο Λε­ω­νί­διο για την προ­ώ­θη­ση ενός προ­ϊ­ό­ντος με προ­στα­τευό­με­νη ονο­μα­σία προ­έ­λευ­σης. Στο νησί της Απο­κά­λυ­ψης, ο Δήμος Πά­τμου προ­ω­θεί τον θρη­σκευ­τι­κό και πο­λι­τι­στι­κό του­ρι­σμό με την υπο­στή­ρι­ξη θε­μα­τι­κών εκ­δη­λώ­σε­ων όπως το Φε­στι­βάλ Κι­νη­μα­το­γρά­φου, το Φε­στι­βάλ Γεύ­σης και Πα­ρά­δο­σης και το Φε­στι­βάλ Θρη­σκευ­τι­κής Μου­σι­κής. Πα­ράλ­λη­λα, ο Δήμος Σάμου επι­χει­ρεί να προ­σελ­κύ­σει του­ρί­στες προ­βάλ­λο­ντας τον προ­ο­ρι­σμό ώς τη πα­τρί­δα του Πυ­θα­γό­ρα. Ηδη έχει εκ­φρα­στεί σχε­τι­κό εν­δια­φέ­ρον από Γερ­μα­νούς μα­θη­τές. Ο δήμος εξε­τά­ζει τη θε­σμο­θέ­τη­ση εκ­παι­δευ­τι­κών εκ­δρο­μών με πι­θα­νή ονο­μα­σία «Στα ίχνη του Πυ­θα­γό­ρα» που θα πε­ρι­λαμ­βά­νει την ανταλ­λα­γή μα­θη­τών που έχουν έφεση στις φυ­σι­κές επι­στή­μες.

Κα­θη­με­ρι­νή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.