Τοπικές Ειδήσεις

«Η ορθολογική διαχείριση του νερού είναι το κορυφαίο ζητούμενο»

Συνέντευξη Τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού έδωσαν χτες στα γραφεία της επιχείρησης, τα μέλη της διοίκησης της ΔΕΥΑΡ.
Στην εισαγωγή του, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Βασίλης Μανέττας επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Όπως κάθε χρόνο στις 22 Μαρτίου, από το 1992 μέχρι σήμερα, ο πλανήτης μας γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, αφιερωμένη φέτος στην αξία του νερού, τόσο σε περιβαλλοντικό επίπεδο, όσο σε κοινωνικό και πολιτιστικό. Έναν εορτασμό που φέρνει στο προσκήνιο το ζήτημα της ορθής διαχείρισης των υδάτινων πόρων της Γης και το θέμα της κλιματικής αλλαγής, το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το νερό.
Πιστεύω ότι αν όλοι αντικρύσουμε τη μεγάλη εικόνα, τότε σίγουρα μπορούμε να δείξουμε και την αναγκαία ευαισθησία στην προστασία του πολυτιμότερου αγαθού της ζωής, που είναι αναμφισβήτητα το ΝΕΡΟ» ανέφερε και παρέθεσε μια σειρά από ενδιαφέροντα στοιχεία και αριθμούς σε παγκόσμιο επίπεδο με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού και κυρίως των παιδιών στο θέμα της διαχείρισης του νερού και στο πλαίσιο του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, όπου ο πόρος νερό θα είναι σε διαρκή και αυξανόμενη έλλειψη.
«Σε ό,τι αφορά στη νέα πραγματικότητα που βιώνουμε, πάντως, για τους περισσότερους από εμάς το νερό έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και αποτελεί έναν πολύτιμο «σύμμαχο», στην προσπάθειά μας να προστατευτούμε ενάντια στην πανδημία και την εξάπλωσή της. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να αρχίσει να δίνει ο καθένας μας στο εξής στο νερό, τη σημασία που του αναλογεί. Ο χρόνος και τα περιθώρια εξαντλούνται, το ίδιο και οι υδάτινοι πόροι του πλανήτη μας».
Μιλώντας ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Σπύρος Σπυρόπουλος, επισήμανε μεταξύ άλλων: «Η ορθολογική διαχείρισή του είναι κορυφαίο ζητούμενο. Την ευθύνη διαχείρισης του νερού στη Ρόδο την έχει η ΔΕΥΑΡ. Σ’ ένα χρόνο μέσα καταφέρουμε ν’ αλλάξουμε το τοπίο ριζικά. Διαλέξαμε να το κάνουμε μέσα από την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και των ψηφιακών εφαρμογών. Για να κάνουμε τη ζωή των πολιτών πιο εύκολη, για να κάνουμε τη λειτουργία της ΔΕΥΑΡ αξιόπιστη και παραγωγική, για να αξιοποιήσουμε κάθε πρόσφορο μέσο προκειμένου η διαχείριση να είναι ορθολογική και η κατανομή των βαρών πιο δίκαιη.
-Η πρώτη ηλεκτρονική εφαρμογή που αναπτύξαμε, είναι η ΓΡΗΓΟΡΗ ΠΛΗΡΩΜΗ.
-Η δεύτερη και πιο σημαντική εφαρμογή, είναι η ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ.
-Η τρίτη εφαρμογή, που αναπτύξαμε είναι ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΣ ΜΟΥ. Ο χρήστης αποκτά άμεση και ενημερωμένη εικόνα των οφειλών του και μπορεί να τις εξοφλήσει με απλά και γρήγορα βήματα.
-Η τέταρτη εφαρμογή, είναι ΤΑ ΥΔΡΟΜΕΤΡΑ ΜΟΥ.
-Η πέμπτη και πιο πρόσφατη εφαρμογή είναι η ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΜΕΤΡΗΣΗΣ.
Η πρόσβαση σε όλες γίνεται μέσα από την νέα και διαρκώς ανανεούμενη ιστοσελίδα μας, www.deyar.gr για την οποία είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι. Η πρόσβαση όμως είναι εξ’ ίσου εύκολη με τα κινητά ή τα τάμπλετ μας, αρκεί να κατεβάσουμε την σχετική app την My DEYAR. Συνεχίζουμε την ανάπτυξη και άλλων εφαρμογών. Κάθε μια που ολοκληρώνεται, θα είναι στη διάθεσή των συμπολιτών μας»
Τέλος, ο γενικός διευθυντής της επιχείρησης κ. Γιώργος Υψηλάντης επισήμανε: «Το νερό έτσι κι αλλιώς είναι κάθε μέρα στη ζωή μας. Το νερό είναι το μισό τουλάχιστον του σώματός μας. Είμαστε φτιαγμένοι από νερό και ζούμε χάρη σ’ αυτό.
Βρίσκω σήμερα την ευκαιρία να ξεδιαλύνω μύθους και ανακρίβειες που λέγονται ή γράφονται στα social media, τις περισσότερες φορές καλοπροαίρετα.
Α. «Η ΔΕΥΑΡ πουλά ακριβά το νερό». Η αλήθεια είναι ότι η ΔΕΥΑΡ όπως και κάθε άλλος πάροχος στη χώρα μας, δεν πουλά νερό. Το νερό είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό, δεν είναι εμπόρευμα και δεν πωλείται. Αυτό που χρεώνει η ΔΕΥΑΡ στους πελάτες της είναι το κόστος των υπηρεσιών που απαιτούνται για να φτάσει το νερό στις βρύσες μας και το κόστος καθαρισμού και ασφαλούς διάθεσής του στο περιβάλλον όταν μπει στους υπονόμους μας. Και βέβαια δεν είναι το τιμολόγιο όλων των ΔΕΥΑ το ίδιο. Γιατί απλά δεν έχουν όλες το ίδιο κόστος. Άλλο είναι το κόστος για τη ΔΕΥΑ Λάρισας π.χ. με 15 γεωτρήσεις μικρού βάθους κι άλλο το κόστος της ΔΕΥΑΡ που πρέπει να το αντλήσει και να το μεταφέρει από 400 γεωτρήσεις μεγάλου βάθους, σ΄ ένα τεράστιο μήκος αγωγών, καλύπτοντας μια έκταση 1410 τετραγ. χιλιομέτρων (3η σε έκταση αρμοδιότητας ΔΕΥΑ της χώρας).
Ενδεικτικά θα αναφέρω ότι το χρηματοοικονομικό κόστος της ΔΕΥΑΡ κυμαίνεται τα τελευταία χρόνια στο 1,00€/μ3 νερού. Το κόστος αυτό σύμφωνα με τη νομοθεσία πρέπει να ανακτάται πλήρως, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα.
Σχετικά είναι και τα σχόλια του τύπου «η ΔΕΥΑΡ αύξησε τα τιμολόγια της» ή «υπερβολικές χρεώσεις από τη ΔΕΥΑΡ», κλπ. Η αλήθεια είναι ότι: Η Τιμολογιακή Πολιτική της ΔΕΥΑΡ είναι η ίδια από το 2012 και παρά την αύξηση του κόστους λειτουργίας της Επιχείρησης, η Τιμολογιακή Πολιτική δεν έχει αλλάξει. Αντίθετα έχουν εισαχθεί ευνοϊκότερες διατάξεις προστασίας των ευπαθών ομάδων. Αυτό που πληρώνουμε σήμερα εμείς σε επίπεδο εντυπώσεων, είναι οι αυθαιρεσίες της προηγούμενης διοίκησης. Τελείως αυθαίρετα και παράτυπα πήραν απόφαση τον Ιούλιο του 2018 για μείωση της χρέωσης του νερού άρδευσης από τα 0,25€/μ3 στα 0,15€/μ3.
Η απόφασή τους αυτή είχε ημερομηνία λήξης τον Ιούνιο του 2019. Γιατί άραγε; Να υπενθυμίσω μόνο ότι τον Μάιο του 2019 είχαμε δημοτικές εκλογές. Εμείς δεν κοροϊδεύουμε τον κόσμο. Την παράτυπη αυτή απόφαση, δεν την παρατείναμε. Επαναφέραμε την ισχύ της νόμιμης τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΥΑΡ. Δεν αυξήσαμε λοιπόν την αξία του αρδευτικού νερού, που έτσι κι αλλιώς ασχέτως τιμής, δεν πλήρωνε σχεδόν κανένας από το 2012 έως και σήμερα.

Β/. Ας μιλήσουμε και για το νερό άρδευσης, εν όψει μάλιστα της επικείμενης αρδευτικής περιόδου. Θα μιλήσουμε με στοιχεία, μιας και οι προτεραιότητες της κοινωνίας είναι αυτές που περιέγραψε ήδη ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ, δηλαδή ορθολογική χρήση, δίκαιη κατανομή βαρών και προστασία της ποιότητας του νερού. Παγκοσμίως το 73% του νερού πάει στην άρδευση. Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό φτάνει στο 84%, ενώ στη Δωδεκάνησο το 45%. Τι συμβαίνει όμως στη Ρόδο; Τα στοιχεία της ΔΕΥΑΡ δείχνουν ότι η βεβαιωθείσα κατανάλωση νερού άρδευσης το 2019 ήταν στο 7,27% και το 2020 στο 9,71%.
Τι σημαίνει αυτό; Σε απλά ελληνικά σημαίνει, ότι ένα πολύ μικρό μέρος του αρδευτικού νερού καταμετριέται και χρεώνεται σε πολύ χαμηλότερη τιμή από το κόστος και ελάχιστο απ’ αυτό πληρώνεται τελικά από τους υπόχρεους. Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν αυθαίρετα και χωρίς καμιά χρέωση τεράστιες ποσότητες αρδευτικού νερού. Κι όπου συμβαίνει αυτό, είναι κανόνας ότι η σπατάλη νερού «χτυπάει ταβάνι»! Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα μιας λαϊκίστικης πολιτικής που ακολουθήθηκε για χρόνια. Μιας πολιτικής που δεν ευνόησε, αλλά κατ’ ουσία έβλαψε την αγροτική οικονομία.
Το 2020 η ΔΕΥΑΡ εισέπραξε από την άρδευση 197.578€, ενώ μόνο για την μισθοδοσία των υδρονομέων ξόδεψε 350.000€. Αν υπολογίσει κανείς το κόστος ρεύματος των αντλιοστασίων, το κόστος συντήρησης και επισκευών βλαβών των δικτύων, το διοικητικό κόστος, κλπ, είναι προφανές ότι η Επιχείρηση ξοδεύει ετησίως ποσά της τάξης του 1,5 εκ. ευρώ τουλάχιστον, για την άρδευση. Δεν τα βρίσκει στο δρόμο. Προφανώς ξοδεύει χρήματα που εισπράττει από τις άλλες χρήσεις. Είναι ορθολογική διαχείριση αυτό; Είναι δίκαιη κατανομή των βαρών; Όχι βέβαια.
Γι’ αυτό πρέπει να γίνει ξεκάθαρο αυτό που ήδη με επιστολή του Προέδρου της ΔΕΥΑΡ κοινοποιήθηκε σε όλες τις Κοινότητες του νησιού. Κανείς δεν θα ποτίσει φέτος, αν δεν έχει κάνει -μέχρι τις 9 Απριλίου- Δήλωση Άρδευσης ή δεν έχει υδρόμετρο δηλωμένο στη ΔΕΥΑΡ. Δεν οφείλουν οι οικιακοί χρήστες ή οι καταναλωτές άλλων χρήσεων (γραφεία, επιχειρήσεις, ξενοδοχεία, κλπ) να επιδοτούν το αρδευτικό νερό. Κανείς δεν τους επιδοτεί, όταν αυτοί ως καταναλωτές αγοράζουν αγροτικά προϊόντα. Αυτό σημαίνει δίκαιη κατανομή των βαρών στην πράξη.
Κλείνοντας αναφέρθηκε σε μερικές από τις τρέχουσες δραστηριότητες της ΔΕΥΑΡ.
• Τους τελευταίους τρεις μήνες ανοίξαμε δέκα γεωτρήσεις. Τρεις στην Κρητηνία και εφτά μέχρι τώρα στην ΔΕ Λίνδου. Στις οχτώ βρήκαμε νερό, στις δύο όχι. Συνεχίζουμε. Στόχος μας είναι η επάρκεια νερού και στο πιο απομακρυσμένο χωριό.
• Ολοκληρώθηκε σχεδόν η αναβάθμιση των αντλιοστασίων λυμάτων από Τραουνού έως το Βόδι.
• Ολοκληρώνεται και το έργο υδροδότησης της Ιαλυσού από το Φράγμα.
• Σε εξέλιξη βρίσκεται και το έργο αντικατάστασης κεντρικών αγωγών του δικτύου ύδρευσης της πόλης της Ρόδου.
• Και τα τρία προηγούμενα έργα, χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
• Ανατέθηκε και εκπονείται ήδη η μελέτη αντικατάστασης του κακότεχνου και πρακτικά κατεστραμμένου ήδη καταθλιπτικού αγωγού του αντλιοστασίου λυμάτων από το Έλλη έως τη Λέσχη ΟΤΕ.
• Ολοκληρώθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης του Γενικού Σχεδίου Ύδρευσης (Master Plan Ύδρευσης) και του Σχεδίου Ασφάλειας Νερού της ΔΕΥΑΡ. Μόλις εξασφαλισθεί χρηματοδότηση, θα δημοπρατηθούν.
• Την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Πέτσα, για την χρηματοδότηση των προτάσεων που έχουμε υποβάλει στο Πρόγραμμα Τρίτσης.
Εμείς την Παγκόσμια Ημέρα του Νερού, την τιμούμε κάθε μέρα. Με σκληρή δουλειά, μελέτες, έργα, εκσυγχρονισμό και συνεχή βελτίωση των υπηρεσιών μας στους πολίτες. Γιατί αυτή είναι η σημερινή ΔΕΥΑΡ.
Η ΔΕΥΑΡ της εξωστρέφειας, της αξιοπιστίας και της αποτελεσματικότητας. Του λίγα λόγια και πολλή δουλειά.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου