Συνεντεύξεις

Μιχάλης Λουλούς: «Ο λαός ωρίμασε και δεν ξεγελιέται, το έργο του περιφερειάρχη είνα ορατό και μετρήσιμο»

Για τα καθήκοντά στην προεδρία του Περιφερειακού Φυτωρίου της ΠΝΑι μιλάει σήμερα στην «δ» ο κ. Μιχάλης Λουλούς. Γνωρίζοντας ο ίδιος πολύ καλά τον πρωτογενή τομέα από όπου προέρχεται, παραθέτει αναλυτικά τις δράσεις και τα σχέδιά του για το άμεσο μέλλον.
• Κύριε Λουλού, να ξεκινήσουμε από την ανάληψη των καθηκόντων σας στην προεδρία του Περιφερειακού Φυτωρίου. Πώς ήταν η κατάσταση όταν αναλάβατε και ποιες είναι οι προτεραιότητες που έχετε θέσει;
Κυρία Ντόκου, καταρχήν να ευχηθώ σε σας προσωπικά και σε όλους τους συμπολίτες μας καλή χρονιά με υγεία και σύντομα να απαλλαγούμε από την πανδημία παίρνοντας τις ζωές μας πίσω.
Να τα πάρουμε με την σειρά – εγώ ανέλαβα την προεδρία της εταιρίας στις 27 Σεπτεμβρίου και από την πρώτη μέρα άρχισα να ενημερώνομαι. Παρέλαβα μια εταιρία με άψογα οικονομικά στοιχεία και θέλω να σταθώ εδώ, διότι η εταιρία έκλεισε το έτος θετικά και αυτό είναι αποτέλεσμα πολύ σκληρής δουλειάς διοίκησης και προσωπικού. Ως προς το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, οι προτεραιότητες που έθεσα είναι οι εξής. Πρώτο μέλημα πως η εταιρία μπορεί να αυξήσει τα έσοδα της μέσα από τις δραστηριότητες της. Επόμενη προτεραιότητα είναι να αυξηθεί η παραγωγική διαδικασία στις εγκαταστάσεις της εταιρείας ώστε να μπορέσει να εξυπηρετηθεί το σύνολο των νησιών και αυτό όπως βλέπετε γίνεται πράξη από τις καθημερινές παραδόσεις φυτών. Θέλω επίσης να αναφέρω ότι στις βασικές μου προτεραιότητες είναι και τα σφαγεία. Από την πρώτη μέρα έβαλα ψηλά τον πήχη για να μπορέσει να εξασφαλιστεί η καλή λειτουργία τους και να μπορούν παραγωγοί και έμποροι να τυγχάνουν καλύτερων υπηρεσιών. Η εταιρία κυρία Ντόκου έχει δυνατότητες να πετύχει όλους τους στόχους της και πάνω σε αυτό δουλεύουμε όλοι εμείς που διοικούμε.
• Η εκλογή σας εξ αρχής, έγινε με βάση την εμπειρία σας και την πολυετή προσωπική σας ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα, με στόχο τον εμπλουτισμό των δράσεων της εταιρείας, ώστε να αναβαθμιστεί σε hub των ανθρώπων της αγροτικής οικονομίας. Πώς βλέπετε να εξελίσσεται ο πρωτογενής τομέας στην Ρόδο και στα νησιά;
Τα νησιά μας έχουν πολλές δυνατότητες και σε αυτό το θέμα θα μου επιστρέψετε να σταθώ, διότι ο περιφερειάρχης, Γ. Χατζημάρκος έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να εξασφαλίσει μεγάλα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως αυτό που είδε το τελευταίο διάστημα το φώς της δημοσιότητας, το πρόγραμμα των νέων αγροτών, για το οποίο κατάφερε να εξασφαλίσει 12εκ ευρώ, ώστε να ενταχθούν περισσότεροι νέοι αγρότες στο πρόγραμμα.
Η Ρόδος και όλα τα νησιά έχοντας την στήριξη του συνόλου της περιφερειακής αρχής και της εταιρίας, που έχω την τιμή να ηγούμαι και σε συνεργασία πάντα με το σύνολο όλων των παραγωγικών τάξεων μπορούμε να κάνουμε την διαφορά στον πρωτογενή τομέα. Εμείς στην εταιρία σε λιγότερο από 4 μήνες ήδη με απόφαση του Περιφερειάρχη τρέχουμε μια μελέτη για τον εκσυγχρονισμό των σφαγείων.
Η εταιρεία καθημερινά βελτιώνει τις εγκαταστάσεις τους με παρεμβάσεις, ώστε οι κτηνοτρόφοι να εξυπηρετούνται ταχύτερα. Θέλω επίσης να σας αναφέρω ότι στις θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις της εταιρίας οι υπάλληλοι με ταχύτατους ρυθμούς προχωρούν στην αναπαραγωγή μελισσοκομικών φυτών ώστε να μπορούμε σταδιακά να παραδώσουμε, όπου μας ζητηθεί. Ήδη μελισσοκομικοί συνεταιρισμοί και σύλλογοι έχουν προμηθευτεί, με στόχο την καλύτερη και ποιοτικότερη παραγωγή μελιού. Στα σχέδια της εταιρίας είναι εφόσον το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες, να γίνουν ενημερωτικές ημερίδες με εξειδικευμένους επιστήμονες που θα απευθύνονται σε όλους τους κλάδους του πρωτογενή τομέα σε όλες τις ενότητες της Ρόδου και κατ’ επέκταση στα υπόλοιπα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, ώστε οι άνθρωποι της υπαίθρου να ενημερωθούν για τα χρηματοδοτικά εργαλεία, για τις εναλλακτικές καλλιέργειες, τρόπους προώθησης των προϊόντων τους κ.α. Επίσης ο Γ.Χατζημάρκος είναι ο άνθρωπος, που έχει συνδέσει τον πρωτογενή με τον τριτογενή τομέα κι αυτό φαίνεται από τις πιστοποιήσεις των προϊόντων της περιφέρειας, τις εκθέσεις, και παρά πολλές διακρίσεις που συχνά επιτυγχάνονται.

• Παρακολουθώντας τις δραστηριότητές σας, βλέπουμε ότι κάνετε πολλές ενημερωτικές επαφές στα χωριά της Ρόδου και στα υπόλοιπα νησιά . Ποιες είναι οι δυνατότητες συνεργασίας;
Από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων μου και αφού ενημερώθηκα για την δυνατότητα υλοποίησης προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της εταιρίας, απευθείας άρχισα να επισκέπτομαι σχολικές μονάδες και τοπικά συμβούλια με εξειδικευμένο γεωπόνο της εταιρίας, τόσο της Ρόδου όσο και των Νησιών της Περιφέρειας μας.

Σκοπός των επισκέψεων είναι να ενημερωθεί το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας για τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες και η παροχή φυτοτεχνικού υλικού από την εταιρία μας.
Θα μου επιτρέψτε να σταθώ πάνω σε αυτό το σημείο και να αναφέρω χαρακτηριστικά τι περιλαμβάνει το πρόγραμμά μας.
Η εταιρία με την σύμφωνη γνώμη του Περιφερειάρχη έχει την δυνατότητα σε κάθε σχολείο να παρέχει περιβαλλοντική εκπαίδευση εφόσον το αιτηθεί κάποια σχολική μονάδα. Επίσης η εταιρεία σε συνεργασία με το ΚΠΕ Πεταλούδων μετακινεί με ΕΞΟΔΑ ΤΗΣ τους μαθητές από τις σχολικές τους μονάδες προς τις εγκαταστάσεις μας. Στα σχέδια της εταιρείας περιλαμβάνεται το ενδεχόμενο να μπορέσουμε να καλύψουμε τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής των μαθητών των σχολικών μονάδων των νησιών μας.
Αυτό λοιπόν είναι ένα από τα μελλοντικά σχέδια της επόμενης προγραμματικής περιόδου εφόσον το επιτρέψουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Στις εγκαταστάσεις μας κατά την επίσκεψη των μαθητών παρέχεται εξειδικευμένη βιωματική εκπαίδευση, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών, για το περιβάλλον και τον πρωτογενή τομέα. Επίσης τα παιδιά ξεναγούνται σε ένα μόνο μονοπάτι βιοποικιλότητας που δημιουργήθηκε από τους υπαλλήλους της εταιρίας.
Ήδη πολλές σχολικές μονάδες της Ρόδου έχουν επισκεφθεί το Περιφερειακό Φυτώριο και σύμφωνα με τον προγραμματισμό έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον ώστε να συμμετέχουν στο πρόγραμμα κι άλλες. Εδώ και ένα μήνα πολλές σχολικές μονάδες και παιδικοί σταθμοί έχουν προμηθευτεί ζαρντινιέρες φυτοχώματα και διαφορά λαχανοκομικά φυτάρια, με τα οποία τα παιδιά μαζί με τους εκπαιδευτικούς μπορούν να δημιουργήσουν τον δικό τους λαχανόκηπο. Επίσης πολλές μονάδες έχουν προμηθευτεί και με δασικά και καλλωπιστικά φυτά προκειμένου να αναβαθμίσουν τους περιβάλλοντες χώρους των σχολείων. Σχολεία τα οποία ζήτησαν και αρδευτικά συστήματα για το πότισμα των φυτών άμεσα ανταποκριθήκαμε. Η εταιρεία προμηθεύεται συνέχεια τέτοιου είδους υλικά για να μπορεί να παρέχει και στις σχολικές μονάδες των νησιών. Έχουν ήδη ξεκινήσει και έρχονται τα αιτήματα τους και το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν μαζικά και σε αυτά οι παραδόσεις. Θέλω να προσθέσω ότι καθημερινά δεχόμαστε αιτήματα από διάφορους φορείς, όπως Δήμους, συλλόγους και οργανωμένα σχήματα για δασικά φυτά, καλλωπιστικά και μελισσοκομικά φυτά και απευθείας γίνονται δεκτά από την διοίκηση και αποστέλλονται. Να αναφέρω μερικά από αυτά.
Στο Δήμο Λέρου και στο Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό Λέρου παραδόθηκαν περισσότερα από 550 φυτά, ο Δήμος Πάτμου, σε συνεργασία με τις σχολικές μονάδες ζήτησε και πήρε πλέον των 300 φυτών τα οποία θα φυτευτούν από μαθητές στο αλσύλλιο της Αποκάλυψης. Στόχος είναι η διαμόρφωση της εικόνας της περιοχής. Στο Καστελλόριζο στάλθηκαν καλλωπιστικά και αρδευτικά ώστε να διαμορφωθούν οι χώροι των δεξαμενών. Διοίκηση και προσωπικό συνεχίζουμε με το ίδιο ζήλο ώστε να μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι στο σύνολο των αιτημάτων που δεχόμαστε καθημερινά

• Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια και πως βλέπετε να υλοποιούνται;
Είμαι πρόεδρος λιγότερο από 4 μήνες, μέσα σε αυτό το διάστημα με τους συνεργάτες μου προσπαθούμε να εκπονήσουμε ένα σχέδιο πενταετίας που αφορά τα παρακάτω: Το πρώτο είναι η βελτίωση των εγκαταστάσεων των σφαγείων και των θερμοκηπίων. Ήδη προανέφερα ότι εκπονείται μελέτη για τα σφαγεία για να βελτιωθούν οι εγκαταστάσεις της μονάδας, ταυτόχρονα γίνονται παρεμβάσεις συντήρησης σε καθημερινή βάση για την καλύτερη λειτουργία. Στα φυτώρια άμεσα θα ξεκινήσουμε κάποιες παρεμβάσεις ως προς την συντήρηση τόσο του θερμοκηπίου και κάποιων μηχανημάτων για την καλύτερη και γρηγορότερη παραγωγή των φυτών.
Επίσης στα σχέδια της εταιρίας είναι η αναζήτηση χρηματοδοτικού εργαλείου για την αναβάθμιση του θερμοκηπίου και αυτό μπορεί να γίνει διότι η εταιρία σε μεγάλο βαθμό ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα, ενώ εξετάζονται πολλά ζητήματα ακόμα που έχουμε την δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε, καθώς όμως ακόμα ιεραρχούνται οι προτεραιότητες δεν θα ήθελα να ανακοινώσω κάποιο από αυτά. Το μόνο που μπορώ να διαβεβαιώσω είναι ότι δουλεύουμε με σχέδιο, γνωρίζουμε πολύ καλά το αντικείμενο.
Η εταιρεία έχει μεγάλες δυνατότητες και από το καταστατικό της. Υπάρχει θέληση και μπορούμε να αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίες της ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις όποιες προκλήσεις του μέλλοντος.

• Πως βλέπετε το έργο της ΠεριφερειακήςΑρχής και τι απαντάτε σε όσους επικρίνουν το έργο της;
Θα ξεκινήσω την απάντησή μου από μια λαϊκή ρήση. Όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια. Ο Περιφερειάρχης Γ.Χατζημάρκος και σύσσωμη η Περιφερειακή Αρχή εργαζόμαστε νυχθημερόν για να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε έργα σε όλα τα Νησιά της Περιφέρειας.
Ο κόσμος δεν τρώει κουτόχορτο και δεν μπορεί να επηρεαστεί απο τα λεγόμενα όλων αυτών που έφεραν σε αυτό το κατάντημα τον τόπο. Ο λαός ωρίμασε και δεν ξεγελιέται, το έργο του Περιφερειάρχη είναι ορατό οι παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα φαίνονται. Θα μου επιτρέψετε να κάνω μερικές αναφορές σε έργα.
Βλέπετε ότι μετά την κατάρρευση της γέφυρας Μάκκαρη ο Περιφερειάρχης κατάφερε να εκπονήσει μελέτη και να υλοποιήσει ένα τριπλό έργο, την κατασκευή της νέας γέφυρας -μιας γέφυρας πρότυπο για τα ελληνικά δεδομένα -την μετατόπιση του αγωγού του φράγματος Γαδουρά και την δημιουργία παράκαμψης ώστε την θερινή περίοδο κατά την εκτέλεση του έργου να εξυπηρετείται το σύνολο των επισκεπτών και των Ροδιτών.
Ο ηλεκτροφωτισμός της Ρόδου – Λίνδου από Κολύμπια μέχρι Λίνδο ένα έργο που έπρεπε να είχε σχεδιαστεί εδώ και δεκαετίες από όλους αυτούς που κάνουν αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση.
Ένα άλλο έργο το οποίο ήταν βαλτωμένο εδώ και χρόνια είναι το φράγμα της Κρητηνίας, ένα έργο που είναι σε εξέλιξη και βλέπουν οι αγρότες της περιοχής να υλοποιείται. Ένα έργο που θα συμβάλλει καθοριστικά στην οικονομία του τόπου τους.
Θα ήθελα επίσης να σταθώ στην γέφυρα της Κρεμαστής, που όλοι αυτοί που κόπτονταν μέχρι σήμερα με μοναδικό γνώμονα τον παραγοντισμό και τις ψεύτικες υποσχέσεις, την βλέπουν να υλοποιείται.
Τις τελευταίες μέρες όλοι ζήσαμε τις έντονες βροχοπτώσεις. Οι άμεσες παρεμβάσεις και ο σχεδιασμός του Περιφερειάρχη σε ρέματα και ποταμούς ήταν αυτές που δεν προκάλεσαν ζημιές στο σύνολο των νησιών.
Μπορώ να αναφέρω δεκάδες έργα σε όλα τα νησιά. Θέλω να σημειώσω ότι οι Ροδίτες και το σύνολο των νησιωτών ταλαιπωρήθηκαν πολύ απο όλους αυτούς που σήμερα ασκούν μια ξύλινη αντιπολίτευση και γι’ αυτό βρίσκονται στο περιθώριο. Όσο κι αν το αρνούνται ο Χατζημάρκος είναι ο Περιφερειάρχης των έργων. Είναι ο άνθρωπος που και όραμα έχει και σχεδιάζει και υλοποιεί.Ας μην γίνονται οι μηδενιστές του έργου που παράγεται από τον Περιφερειάρχη, διότι ο λαός βλέπει και κρίνει.
Και θέλω να πω σε όλους αυτούς, ότι όσες μάσκες σωτήρων κι αν φορέσουν σωτήρες δεν γίνονται. Και αν όντως θέλουν να κάνουν επιτέλους κάτι καλό γι’ αυτό τον τόπο ας σταματήσουν τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα και να ασχοληθούν σοβαρά με τα προβλήματα της Ρόδου και των Νησιών και ας κάνουν μια εποικοδομητική αντιπολίτευση. Μπορεί τότε να τους λάβουμε κι εμείς και οι συμπολίτες μας στα σοβαρά.
Και σε ό,τι μας αφορά, η απόλυτα διαφανής και αδιαμφισβήτητη πολιτική μας, επιβραβεύεται από την μεγάλη πλειονότητα του Ροδιακού λαού και των νησιωτών μας και είναι η καθημερινή επιβεβαίωση της αναγνώρισης που συναντάμε. Μας δίνει το ηθικό και δημοκρατικό δικαίωμα να απορρίπτουμε με αηδία τέτοιες επιθέσεις και ανήθικες κριτικές. Λογοδοτούμε μόνο στον νησιώτη , που υπηρετούμε πιστά και ενσυνείδητα, και όχι στον κάθε τυχοδιώκτη της πολιτικής.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου