Σε τροχιά παράλυσης εξακολουθεί να κινείται η Δικαιοσύνη, καθώς συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι κινητοποιήσεις.
Οι δικηγόροι της Ρόδου, συντασσόμενοι με την απόφαση της συντονιστικής επιτροπής αποφάσισαν να συνεχίσουν την πανελλαδική αποχή, ενώ οι δικαστικοί υπάλληλοι αποφάσισαν χθες, την παράταση, γι’ ακόμη δύο εβδομάδες της αποχής από την εργασία τους για τρείς ώρες καθημερινά από την 12.00 έως την 15.00.
Οι διαρκείς κινητοποιήσεις οδηγούν σε πολλές αναβολές δικών, μεγαλύτερη επιβάρυνση της δικαιοσύνης, σε περαιτέρω εκκρεμότητες και καθυστέρηση της απονομής της.
Οι δικαστικοί υπάλληλοι αναμένουν συγκεκριμένα την τοποθέτηση δύο υπαλλήλων, από τους εναπομείναντες 10 αδιόριστους από διαγωνισμό που διεξήχθη το 2009 και δεν πιστεύουν ότι οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι, από άλλα μέρη της χώρας, θα δεχτούν πλέον τον διορισμό τους με μισθό ύψους 670 ευρώ.
Επιπλέον αναμένουν την κατανομή των 690 υπαλλήλων, που επιλέγησαν μετά από διαδικασία μοριοδότησης, προκειμένου να διαπιστώσουν πόσοι θα αντιστοιχούν για τα δικαστήρια της Ρόδου κι αν τελικώς αναλάβουν καθήκοντα.
Αίσθηση πάντως προκαλεί η πλήρης αδιαφορία της κυβέρνησης αλλά και του Αρείου Πάγου, στο εύλογο αίτημά τους για την επίλυση του χρονίζοντος προβλήματος της υποστελέχωσης των υπηρεσιών και στους δύο βαθμούς δικαιοδοσίας.
Το ασφαλιστικό, από την άλλη, είναι ένας βραχνάς για όλους τους δικηγόρους που παλεύουν να μείνουν στο επάγγελμα, είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες είτε ως μπλοκάκηδες είτε ως μισθωτοί.
Και είναι στην κυριολεξία βραχνάς γιατί σημαίνει το άγχος της καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών ή της πληρωμής κάποιας ρύθμισης, την ίδια στιγμή που κοινή πεποίθηση είναι ότι είτε δεν θα πάρουν ποτέ σύνταξη είτε θα πάρουν ψίχουλα.
Η πλειοψηφία των δικηγόρων κερδίζει λιγότερα από 10.000 ευρώ το χρόνο.
Τα χρήματα αυτά δεν φτάνουν για να καλύψουν ούτε καν τις βασικές τους πόσω μάλλον να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους σε ασφαλιστικές εισφορές.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ