Ειδήσεις

Ταμεία: Κατασχέσεις λογαριασμών 2 εκατ. ευρώ κάθε εβδομάδα

Με συνεχώς αυξανόμενους ρυθμούς “τρέχουν” οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών οφειλετών των ασφαλιστικών ταμείων, οι οποίοι δεν “συμμορφώνονται” με τις προειδοποιήσεις του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) που στόχο έχουν την εξόφληση, εφάπαξ ή τμηματική, των ασφαλιστικών χρεών τους.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr κάθε μέρα κατάσχονται, κατά μέσο όρο, 400.000 ευρώ από καταθέσεις οφειλετών προς τα ταμεία. Έτσι  κάθε εβδομάδα, τα ταμεία εισπράττουν μέσω των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων στα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας, κοντά στα 2 εκατ. ευρώ.

Προτεραιότητα  για κατασχέσεις έχουν οι εργοδοτικές ασφαλιστικές οφειλές προς τους εργαζομένους (δηλ. προς το τέως ΙΚΑ) και όχι ασφαλιστικές οφειλές των επαγγελματιών προς τους δικούς τους ασφαλιστικούς κλάδους (δηλαδή το τέως ΕΤΑΑ και ο τέως ΟΑΕΕ), σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Αν συνεχισθεί αυτό το μπαράζ, τότε σε  ετήσια βάση, αναμένεται να εισρεύσουν στα ταμεία 104 εκατ. ευρώ από κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών.

Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 7,6% του ατύπως αναθεωρημένου στόχου για εισπράξεις του ΚΕΑΟ εν γένει από ρυθμίσεις.

Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός προβλέπει πως φέτος θα εισπραχθούν 1,2 δισ. ευρώ από τη συγκεκριμένη πηγή, στην οποία –όμως– δεν συμπεριλαμβάνονται μόνο έσοδα από δόσεις ρυθμίσεων-διακανονισμών, αλλά και από καταβολές “έναντι οφειλής” καθώς και κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων οφειλετών.

Ωστόσο, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Capital.gr, στο 8μηνο του 2018 (Ιανουαρίου – Αυγούστου) έχουν ήδη εισπραχθεί 909 εκατ. ευρώ.

Αν συνεχισθεί αυτή η τάση, θα εισπραχθούν 1,325 δισ., ευρώ έναντι 1,2 δισ. ευρώ που αποτελεί την επίσημη πρόβλεψη.

Με άλλα λόγια, τα έσοδα από ρυθμίσεις θα ενδέχεται να είναι κατά 9,4% υψηλότερα.

Αξίζει να σημειωθεί πως, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, είναι η “καταιγίδα” των κατασχέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών ο βασικός παράγοντας ο οποίος έχει οδηγήσει στη ραγδαία αύξηση όσων οφειλετών έχουν ενταχθεί στην “πάγια ρύθμιση” των 12 ισόποσων μηνιαίων δόσεων κατά το β΄τρίμηνο του 2018.

Όπως τονίζουν αρμόδια στελέχη των Ταμείων στο Capital.gr, αίρεται το κατασχετήριο στον τραπεζικό λογαριασμό για όποιον οφειλέτη ενταχθεί στην “πάγια ρύθμιση” και, φυσικά, πληρώνει κάθε μήνα εμπρόθεσμα τις δόσεις τους, αλλά και τις τρέχουσες εισφορές  του, τόσο για τον εαυτό του (σαν ελεύθερος επαγγελματίας) όσο και για το προσωπικό του, εφόσον έχει τέτοιο στην επιχείρησή του.

Πηγή capital.gr

Συντάκτης Δημήτρης Κατσαγάνης

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου