Ποινή κάθειρξης 8 ετών και χρηματική ποινή ύψους 20.000 ευρώ επέβαλε το Μονομελές Εφετείο Δωδεκανήσου σε έναν 28χρονο κάτοικο Αθηνών που κρίθηκε ένοχος για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών κατ’ εξακολούθηση. Η ποινή του ανεστάλη με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης του μια φορά κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του.
Στην ίδια υπόθεση ενεπλάκη μια 33χρονη κάτοικος Ρόδου, που δικάστηκε σε πρότερο χρόνο.
Το πρωί της 2ας Σεπτεμβρίου 2014 καταγγέλθηκε στο Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ρόδου από δημοτικό υπάλληλο, διαπληκτισμός ανάμεσα στους δύο κατηγορουμένους, στην είσοδο της Ροδιακής Έπαυλης.
Ο δημοτικός υπάλληλος υπέδειξε στους αστυνομικούς ένα σημείο, όπου είδε τον πρώτο την 14.00 ώρα της 1ης Σεπεμβρίου 2014 να αποκρύπτει ανάμεσα σε θάμνους μία σακούλα.
Οι αστυνομικοί εντόπισαν τους δύο κατηγορούμενους στην είσοδο της Ροδιακής Έπαυλης και μετά από σωματική έρευνα βρήκαν στην κατοχή του πρώτου, μία αυτοσχέδια πλαστική συσκευασία με ηρωίνη μικτού βάρους 0,5 γραμμαρίων, το χρηματικό ποσό των 15 ευρώ, ένα κινητό τηλέφωνο, μία απόδειξη κατάθεσης χρημάτων Εθνικής Τράπεζας με ημερομηνία 1 Σεπτεμβρίου 2014 και μία απόδειξη κατάθεσης χρημάτων της Alpha Bank με ημερομηνία 25 Aυγούστου 2014.
H δεύτερη κατηγορούμενη παρέδωσε στους αστυνομικούς 3 αυτοσχέδιες πλαστικές συσκευασίες, με ηρωίνη συνολικού μικτού βάρους 3 γραμμαρίων.
Σε σημείο που υπέδειξε ο δημοτικός υπάλληλος βρέθηκε επιμελώς κρυμμένη ανάμεσα σε θάμνους, μέσα σε παρτέρι, μία αυτοσχέδια πλαστική συσκευασία με ηρωίνη μικτού βάρους 46,9 γραμμαρίων.
Εξεταζόμενη η δεύτερη, ανέφερε ότι τα τελευταία δύο καλοκαίρια που ο πρώτος επισκέπτεται τη Ρόδο, έχει αγοράσει από αυτόν συνολικά δεκαπέντε φορές ηρωίνη, έναντι του χρηματικού ποσού των 20 ευρώ κάθε φορά.
Επίσης ανέφερε ότι ο πρώτος, τόσο το καλοκαίρι του 2013 όσο και του 2014, διακινεί ηρωίνη της συγκεκριμένης ποιότητας που υπάρχει στις πιάτσες της Αθήνας και ότι πουλάει το ένα γραμμάριο έναντι του χρηματικού ποσού των 50 ευρώ.
Ο πρώτος απολογούμενος υποστήριξε ότι είναι τοξικομανής, ότι δεν έχει καμία σχέση με την ηρωίνη που βρέθηκε στην «καβάτζα» και ότι η ηρωίνη που κατείχε ήταν για δική του χρήση. Αρνήθηκε παραπέρα ότι πώλησε ηρωίνη στη δεύτερη, τονίζοντας ότι στο πορτοφόλι του βρέθηκαν μόλις 15 ευρώ.
Ως συνήγορος υπεράσπισής του παρέστη η δικηγόρος κ. Βαλεντίνα Παπαμανώλη.
To ίδιο δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 8 ετών και χρηματική ποινή 10.000 ευρώ σε έναν 45χρονο ημεδαπό και ποινή φυλάκισης 3 ετών με 3ετή αναστολή σε μια 48χρονη ημεδαπή συγκατηγορούμενή του.
Η 48χρονη συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ρόδου αρχικά την 20η Μαΐου 2013 για κατοχή ναρκωτικών δισκίων και ακατέργαστης κάνναβης.
Η 48χρονη εντοπίσθηκε συγκεκριμένα στο χώρο του πρώην Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου και σε έλεγχο που της έγινε βρέθηκαν στην κατοχή της και κατασχέθηκαν δυο χάρτινες συσκευασίες που περιείχαν ακατέργαστη κάνναβη βάρους 2 γραμμαρίων και 14 ναρκωτικά χάπια.
Την 24η Μαΐου 2013 περιήλθαν νεότερες πληροφορίες στους αστυνομικούς σύμφωνα με τις οποίες η 48χρονη κατέχει μεγάλο αριθμό ναρκωτικών δισκίων. Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι το άτομο που την προμηθεύει με ναρκωτικά δισκία είναι ένας 45χρονος, γνωστός στους αστυνομικούς από προηγούμενες υποθέσεις ναρκωτικών.
Η 48χρονη εντοπίστηκε το απόγευμα της 24ης Μαΐου 2013 στο παλιό νοσοκομείο Ρόδου. Στην κατοχή της βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 40 δισκία VULBEGAL, 14 δισκία XANAX, τρεις κενές περιεχομένου συσκευασίες VULBEGAL (συνολικά 90 δισκία) και μία κενή περιεχομένου συσκευασία XANAX (συνολικά 30 δισκία). Εξεταζόμενη η 48χρονη φέρεται να ανέφερε, ότι τα ναρκωτικά χάπια τα είχε αγοράσει από τον 45χρονο, συμπληρωματικά όμως ανέφερε, ότι δεν προτίθεται να τον κατονομάσει στην απολογία της, φοβούμενη αντίποινα από την πλευρά του. Ο δεύτερος δράστης εντοπίστηκε στην πόλη της Ρόδου, όπου διαμένει, και στην κατοχή του, κατόπιν σωματικής έρευνας, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 69 δισκία VULBEGAL, 5 δισκία ΑΚΙΝΕΤΟΝ, 3 δισκία ΝΟΖΙΝΑΝ, 2 δισκία βουπρενορφίνης, 2 δισκία NYLAN, 2,5 δισκία του ναρκωτικού σκευάσματος ρισπεριδόνη, ένα κινητό τηλέφωνο και το χρηματικό ποσό των 160 ευρώ.
Στη συνέχεια διενεργήθηκε έρευνα στην οικία του. Εκεί βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 7 δισκία NYLAN, 20 δισκία του ναρκωτικού σκευάσματος ρισπεριδόνη, 60 ΝΟΖΙΝΑΝ, 28 δισκία ΑΚΙΝΕΤΟΝ και 4,5 δισκία ρισπεριδόνης των 3mg

Σε ποινή φυλάκισης 3 ετών με 3ετή αναστολή και σε χρηματική ποινή ύψους 3.000 ευρώ καταδικάστηκε ένας 28χρονος κάτοικος Αρχαγγέλου.
Ο 28χρονος είχε αναπτύξει μια μικρή χασισοφυτεία, με μεθόδους υδροπονικής ανάπτυξης, τελευταίας τεχνολογίας, σε διαμέρισμα, που ήταν απλησίαστο, εξαιτίας της έντονης μυρωδιάς των χασισόδεντρων.
Επρόκειτο για δέντρα ποικιλίας «skunk» με υψηλή περιεκτικότητα στη δραστική ουσία της κάνναβης και συγκεκριμένα τετραϋδοκανναβινόλη.
Κατόπιν διακριτικής παρακολούθησης από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ρόδου, την 22α Φεβρουαρίου 2014, βρέθηκε σε διαμέρισμα, που νοίκιαζε στ’ Αφάντου, και κατά την έξοδό του από αυτό ακινητοποιήθηκε.
Στη συνέχεια διενεργήθηκε κατ’ οίκον έρευνα κατά την οποία βρέθηκαν, 10 δενδρύλλια ύψους από 0,57 m έως 1,15 m και συνολικού μικτού βάρους φυτικά αποσπάσματα και κορμός, 3.717 γραμμαρίων, ποσότητα καθαρής ακατέργαστης κάνναβης βάρους 67 γραμμαρίων, δύο μετασχηματιστές, δύο κινητά τηλέφωνα μάρκας ΝΟΚΙΑ, ένας ανεμιστήρας, δύο λαμπτήρες σε βάση αντανακλαστικού αλουμινίου, ένα πολύμπριζο με χρονοδιακόπτη, ένας καθρέπτης, εννέα μπουκάλια με λίπασμα σε υγρή μορφή, μία σύριγγα, ένα βιβλίο με οδηγίες για δημιουργία υδροπονικής καλλιέργειας στην αγγλική γλώσσα, ένα σακουλάκι με την επωνυμία SEED COMPANY που περιείχε (κενό) σπόρους κάνναβης, πέντε αντανακλαστικά πανιά, μία πλαστική συσκευασία με ειδικό φυτόχωμα, ένα πλαστικό δοχείο ειδικό για μέτρηση βάρους, μία σόμπα αλογόνου και ένας κουβάς.
Επίσης κατόπιν έρευνας σε αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του βρέθηκαν, ποσότητα καθαρής ακατέργαστης κάνναβης βάρους 6,9 γραμμαρίων, μία ηλεκτρονική λειτουργική ζυγαριά ακριβείας και το χρηματικό ποσό των 35 ευρώ.
Ο κατηγορούμενος είχε τοποθετήσει τα δενδρύλλια κάνναβης σε ειδικό χώρο που περικλειόταν από αντανακλαστικό πανί, είχε εγκαταστήσει σύστημα φωτισμού και εξαερισμού που λειτουργούσε με χρονοδιακόπτη, είχε δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες και προέβαινε σε όλες τις ενέργειες που είναι αναγκαίες για την ανάπτυξη των φυτών.
Απολογούμενος κατέθεσε ότι από ηλικία 16 ετών εργάζεται σταθερά και ανελλιπώς ως ζαχαροπλάστης σε ξενοδοχείο. Κατέθεσε ότι έχει λευκό ποινικό μητρώο και υποστήριξε ότι είναι τα τελευταία 10 έτη εξαρτημένος χρήστης ινδικής κάνναβης. “Επεσε” στη χρήση κάνναβης εξαιτίας σοβαρών ψυχολογικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε ενώ κατέθεσε ότι προσπάθησε να απεξαρτηθεί, πλην όμως δεν τα κατάφερε διότι χρειαζόταν εξειδικευμένη βοήθεια από ειδικούς ιατρούς και ψυχολόγους.

Κατέθεσε ακόμη ότι ουδέποτε έχει πωλήσει ή διακινήσει ναρκωτικά και αποφάσισε να καλλιεργήσει κάνναβη ξοδεύοντας 500 ευρώ για να εξασφαλίσει μισό κιλό για τις δόσεις του.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ