Ρεπορτάζ

Συζητήθηκαν οι αιτήσεις επικύρωσης συμφωνιών συνδιαλλαγής δύο ξενοδοχειακών εταιρειών της Ρόδου με τους πιστωτές τους

Συζητήθηκε χθες ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου με την διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας η αίτηση γνωστής ξενοδοχειακής εταιρείας του νησιού, για την επικύρωση συμφωνίας εξυγίανσής της στο πλαίσιο του πτωχευτικού κώδικα.
Στην δίκη άσκησαν κύρια παρέμβαση για την απόρριψη της αιτήσεως 13 πιστωτές (Ελληνικό Δημόσιο, ΕΦΚΑ, εταιρείες και ιδιώτες) και πρόσθετη παρέμβαση υπέρ της επικύρωσης της συμφωνίας συνδιαλλαγής οι τράπεζες Πειραιώς και Alpha Bank, που εκπροσωπούν το 70% περίπου των οφειλών της, εργαζόμενοι αλλά και 3 μέτοχοι.
Η συμφωνία προβλέπει μεταξύ άλλων το «κούρεμα» των οφειλών σε ιδιώτες σε ποσοστό 80% γεγονός που δικαιολογεί εν πολλοίς και τις κύριες παρεμβάσεις, που ασκήθηκαν.
Η ξενοδοχειακή εταιρεία έχει έλθει σε συμφωνία με τις δύο ως άνω τράπεζες, για την αναδιάρθρωση και ρύθμιση των δανειακών της υποχρεώσεων.
Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται σήμερα στα 5,2 εκατ. ευρώ περίπου και λειτουργεί δύο ξενοδοχεία στην πόλη της Ρόδου.
Λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της παρατεταμένης ύφεσης της ελληνικής οικονομίας αλλά και της πτώχευσης ρωσικών τουριστικών πρακτορείων, κυρίως τα έτη 2011 και 2012, η εταιρεία παρουσίασε ζημίες τις οποίες δεν μπόρεσε να αποσβέσει μέχρι σήμερα.
Τα οικονομικά της προβλήματα επιδεινώθηκαν εξαιτίας της υπέρμετρης φορολόγησης, της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, της επιβολής τέλους διανυκτέρευσης αλλά και των capital controls.
Στην αίτησή της, αναφέρει επίσης ότι η αύξηση των μεταναστευτικών ροών οδήγησαν στην μείωση εισροών κεφαλαίου.
Παρουσίασε αρνητικό κύκλο κεφαλαίου την περίοδο 2013-2015 και δεν έχει επαρκή ρευστότητα για να αποπληρώσει τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της.
Ο δανεισμός της ανήλθε τον Δεκέμβριο του 2015 στα 35 εκατ. ευρώ και οι οφειλές της προς το Ελληνικό Δημόσιο στις 420.000 ευρώ περίπου.
Σήμερα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες για να ενισχυθεί με ρευστό και ταυτόχρονα να παραταθεί η περίοδος αποπληρωμής των δανείων της μέσω αναδιάρθρωσης αυτών.
Η εταιρεία έχει πετύχει εξάλλου την μη κατάσχεση σε τραπεζικούς της λογαριασμούς και στην ακίνητη περιουσία της από το Ελληνικό Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ.
Οι οφειλές της στο Ελληνικό Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ αντιπροσωπεύουν το 3,8% των συνολικών οφειλών της σε πιστωτές.
-Στην ίδια συνεδρίαση του δικαστηρίου συζητήθηκε και όμοια αίτηση άλλης ξενοδοχειακής εταιρείας της Ρόδου, που εδρεύει στους Πεύκους.
Η εταιρεία διατηρεί ευρύ πελατολόγιο στο οποίο συγκαταλέγονται μεγάλα τουριστικά πρακτορεία του εξωτερικού και διαχειρίζεται ιδιόκτητες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις.
Τα τελευταία έτη εξαιτίας της εκτεταμένης ύφεσης, που πλήττει τη χώρα, κατά την διάρκεια του έτους 2009 προχώρησε στην έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου από τράπεζα ύψους 2,7 εκατ, ευρώ περίπου
Είχε εξασφαλίσει επιστολή από την πιστώτρια τράπεζα η οποία διατηρεί απαίτηση ύψους 2.997.205 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε ποσοστό 50,79%, του συνόλου των υποχρεώσεών της.
Διαπραγματεύθηκε και με τους υπόλοιπους πιστωτές, και συγκέντρωσε ποσοστό της τάξεως του 65% για την κατάθεση αίτησης άμεσης επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης κατ’ άρθρο 104 επ. ΠτΚ.
Εχει εξασφαλίσει δικαστικώς προληπτικά μέτρα, που απαγορεύουν τις ατομικές διώξεις, την ατομική και συλλογική αναγκαστική εκτέλεση των πιστωτών κατά της εταιρείας, τη λήψη και εκτέλεση οποιουδήποτε ασφαλιστικού μέτρου εις βάρος της, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης προσωρινής διαταγής την απαγόρευση καταγγελίας των διαρκών συμβάσεων (συμπεριλαμβανομένων των συμβάσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης), την απαγόρευση συνέχισης πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης και την δέσμευση των τραπεζικών της λογαριασμών.
Σύμφωνα με το σχέδιο εξυγίανσής της προβλέπεται η πλήρης αποπληρωμή των οφειλών της σε βάθος χρόνου 10 -12 ετών χωρίς κούρεμα και των οφειλών της στο δημόσιο και σε ασφαλιστικούς φορείς σε 10 έτη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου