«Σπαζοκεφαλιά» θα αποτελέσει η διάθεση των 3,5 δις ευρώ για ληξιπρόθεσμες οφειλές ιδιωτών που δίνονται μέσα από την δόση των 10,3 δις ευρώ που εγκρίθηκε για την Ελλάδα στις 24 Μαΐου αφού οι υποχρεώσεις έχουν σχηματίσει βουνό και τα χρήματα θα δίνονται με το «σταγονόμετρο».

AdTech Ad

Η πρώτη άσκηση αποπληρωμής ιδιωτών θα ξεκινήσει από σήμερα. Μετά την καταβολή της υπο-δόσης των 7,5 δις ευρώ από τον ΕΜΣ θα αρχίσει η μοιρασιά. Με βάση την συμφωνία τα 5,7 δις ευρώ θα δοθούν για το χρέος και τα 1,8 δις ευρώ θα πρέπει να διατεθούν σε ιδιώτες έναντι ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου Από το ποσό για τους ιδιώτες θα διατεθούν 500 εκ ευρώ μέχρι και το τέλος του Ιουνίου, 800 εκατ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου και άλλα 500 εκατ. ευρώ μέσα στον Αυγούστου.

Το συμπληρωματικό μνημόνιο, δίνει σαφή κατεύθυνση για προτεραιότητα για την απονομή συντάξεων που καθυστερούν επι χρόνια και την επιστροφή φόρων.

Το αντικείμενο των συντάξεων είναι τεράστιο, καθώς σε καθεστώς προσωρινής σύνταξης βρίσκονται σήμερα περίπου 320.000 δικαιούχοι ,περιμένοντας την απονομή κανονικής σύνταξης για παραπάνω από δύο χρόνια . Καθυστερήσεις ετών υπάρχουν και για 29.000 εφάπαξ. Μόνο αυτός ο λογαριασμός για να καλυφθεί άμεσα θα απαιτήσεις κοντά 5 δις ευρώ νέα χρήματα.

Στο φαύλο κύκλο των επιστροφών φόρων υπάρχουν 1,1 δις επίσημα καταγεγραμμένοι φόροι που καθυστερούν. Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν και άλλα 2 δις ευρώ κυρίως έμμεσων φόρων που ανακυκλώνουν συνέχεια τα τελωνεία . Τα ποσά αυτά είναι αυτά που έχουν ελεγχθεί και έχουν γίνει αποδεκτά από το ΥΠΟΙΚ . Υπολογίζεται ότι υπάρχουν άλλα 2 δις ευρώ τα οποία βρίσκονται στο στάδιο του ελέγχου και λιμνάζουν για παραπάνω από 1,5 χρόνο Αυτά δεν εμφανίζονται πουθενά αφού δεν είναι .. «επίσημα».

Σε τεχνικές εταιρίες οι οφειλές είναι πια πολύ μικρές. Τούτο διότι τα δημόσια έργα είναι συγχρηματοδοτούμενα από κοινοτικούς πόρους και στο τέλος του 2015 , η Ελλάδα ευεργετήθηκε από την αυξημένη προκαταβολή των 2 δις ευρώ του ΕΣΠΑ ΙΙ.

Πολύπλοκο είναι το θέμα των οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων  του ΕΟΠΠΥ και των δημόσιων νοσοκομείων, τα οποία φτάνουν συνολικά τα 4 δις ευρώ με βάση τα στοιχεία Μαΐου. Και εδώ οι δανειστές εφιστούν τη προσοχή του υπουργείου οικονομικών ώστε τα ασφαλιστικά ταμεία και ειδικά το ΙΚΑ να αποπληρώνει σταδιακά τις οφειλές του προς τον ΕΟΠΠΥ ώστε και οργανισμός να καλύπτει σταδιακά τα χρέη του προ τους ιδιώτες .

Μετά το μοίρασμα των 1,8 δις ευρώ της πρώτης υπο-δόσης σε ιδιώτες και αν η Ελλάδα έχει καλύψει και τα 15 προαπαιτούμενα που επιβάλλει το μνημόνιο θα δοθεί και η δεύτερη υπο –δόση των 2, 8 δις ευρώ από τα οποία θα διατεθούν 1,7 δις ευρώ σε ιδιώτες ως εξής 800 εκ ευρώ θα δοθούν τον Σεπτέμβριο και 800 εκ ευρώ τον Οκτώβριο.

Το μνημόνιο φιλοδοξεί η Ελλάδα να έχει ολοκληρώσει την δεύτερη αξιολόγηση μέχρι και το τέλος του Οκτωβρίου ώστε να μπορεί να πάρει και την επόμενη δόση των 6,1 δις ευρώ. Με βάση τον μέχρι τώρα προγραμματισμό από τα χρήματα αυτά θα διατεθεί για ιδιώτες άλλα 800 εκ ευρώ τον Νοέμβριο και 200 εκ ευρώ τον Δεκέμβριο.

Οι υποχρεώσεις χρέους

Πιο ξεκάθαρα είναι τα πράγματα μετά συνολικά 6,9 δις ευρώ από συνολικά 10,3 δις της δόσης που θα δοθούν για την κάλυψη υποχρεώσεων . Εδώ το κάθε ποσό έχει εκ των προτέρων και αποδέκτη.

Από την πρώτη υπο-δόση των 7,5 δις ευρώ τα 5,7 θα διατεθούν για υποχρεώσεις χρέους και θα διατεθούν ως εξής

– Το Ιούνιο ,το δημόσιο έχει υποχρεώσεις χρέους 705 εκ ευρώ . Από αυτά , τα 405 εκ ευρώ για αποπληρωμή τόκων και 300 εκ ευρώ για παλιά δάνεια του ΔΝΤ .

– Τον Ιούλιο, το δημόσιο έχει υποχρεώσεις που φτάνουν τα 3,665 δις ευρώ . Από αυτά τα 2,3 δις ευρώ αφορούν την λήξη ομολόγου που παρακρατά η ΕΚΤ ,900 εκ ευρώ για τόκους και 457 εκ ευρώ προς το ΔΝΤ .

– Τον Αύγουστο, το δημόσιο έχει υποχρεώσεις χρέους ύψους 798 εκ ευρώ . Από αυτά τα 500 εκ ευρώ θα δοθούν για τόκους, 186 για λήξεις παλιότερων ομολόγων και 112 εκ ευρώ προς το ΔΝΤ .

– Το Σεπτέμβριο , το δημόσιο θα πρέπει να αποπληρώσει υποχρεώσεις χρέους 683 εκ ευρώ από τα οποία 70 εκ ευρώ για τόκους 160 εκ ευρώ για λήξεις ομολόγων και 453 εκ ευρώ του χρέους προς το ΔΝΤ .

– Τον Οκτώβριο το δημόσιο έχει να αποπληρώσει μόνο 360 εκ ευρώ για τόκους .

Από εκεί και πέρα θα πρέπει να αναμένεται η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δις ευρώ αν και οι ανάγκες του χρέους μέχρι και το τέλος του χρόνου δεν ξεπερνούν συνολικά το 1,5 δις ευρώ ενώ από την δόση αυτή θα πρέπει να δοθούν 1,7 δις ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.

news247.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ