Τοπικές Ειδήσεις

Την αναστολή απόφασης αποζημίωσης θύματος πρώην τραπεζικού διευθυντή αιτήθηκε η Τράπεζα Πειραιώς

Την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019 θα συζητηθεί ενώπιον του Αρείου Πάγου η αίτηση, που υπέβαλε η Τράπεζα Πειραιώς, για την αναστολή εκτέλεσης της υπ’ αρίθμ. 269/2019 απόφασης του Εφετείου Δωδεκανήσου, με την οποία περιορίστηκε στις 145.000 ευρώ η αποζημίωση που επιδικάζεται σε γνωστό ξενοδόχο της Ρόδου, που συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγάλων θυμάτων πρώην διευθυντή του υποκαταστήματος της τράπεζας Πειραιώς στο κέντρο της πόλεως Ρόδου, που πρωταγωνίστησε σε σκάνδαλο εικονικών προθεσμιακών καταθέσεων.

Το τραπεζικό ίδρυμα που τον απασχολούσε και ο πρώην τραπεζικός υποχρεώθηκαν με την πρωτόδικη απόφαση να καταβάλουν στον ενάγοντα, έκαστος εις ολόκληρον, το συνολικό ποσό των 210.000 ευρώ. Με την ίδια απόφαση διατάχθηκε προσωπική κράτηση 12 μηνών στον πρώην τραπεζικό διευθυντή ενώ επιδικάστηκε ποσό ύψους 4.400 ευρώ στον ξενοδόχο για τα δικαστικά του έξοδα.

Το Εφετείο Δωδεκανήσου περιόρισε την αποζημίωση στο ποσό των 145.000 ευρώ και προσδιόρισε τα δικαστικά έξοδα του ξενοδόχου στις 5.800 ευρώ.

Η μείωση του ύψους της αποζημίωσης επήλθε διότι το Εφετείο Δωδεκανήσου έκρινε τον ξενοδόχο συνυπαίτιο για την βλάβη που υπέστη.

Ο ξενοδόχος έχει καταμηνύσει τον πρώην τραπεζικό διευθυντή για τις πράξεις της απάτης, της υπεξαίρεσης, της απιστίας, της παράβασης καθήκοντος και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Με την αγωγή του διεκδικούσε από τους εναγόμενους αλληλεγγύως και εις ολόκληρον να του καταβάλουν ποσό 200.000 ευρώ για τη θετική ζημία που υπέστη εντόκως από τον Ιούνιο του 2015 και ποσό ύψους 600.000 ευρώ για ηθική βλάβη, από το οποίο ποσό 50.000 ευρώ θα διεκδικήσει δια της παραστάσεώς του ως πολιτικώς ενάγοντος ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων.

Ο ξενοδόχος δήλωσε μάλιστα με την αγωγή του ότι το ποσό των 550.000 ευρώ το εκχωρεί με την οριστική επιδίκασή του στο Ίδρυμα Υποτροφιών Δωδεκανήσου “Ανδρέας Διακομιχάλης”.

Στην αίτηση αναστολής της τράπεζας ενώπιον του Α’ Τμήματος – Συμβουλίου Αναστολών του Αρείου Πάγου τονίζεται ότι επισπεύστηκε εις βάρος της κατάσχεση για συνολικό ποσό ύψους 196.208,18 ευρώ και ότι έχει ασκήσει νομότυπα και εμπρόθεσμα την από 15 Νοεμβρίου 2019 αίτηση αναιρέσεως.

Η τράπεζα επικαλείται για την αναστολή της απόφασης το πρώτο εδάφιο της παρ. 2

αρθρ. 565 ΚΠσλΔ επισημαίνοντας ότι: «Αν από την εκτέλεση της απόφασης πιθανολογείται κίνδυνος βλάβης, της οποίας η αποκατάσταση δεν είναι εύκολη, μπορεί να διαταχθεί με αίτηση κάποιου από τους διαδίκους η ολική ή εν μέρει αναστολή της εκτέλεσης της προσβαλλομένης απόφασης με τον όρο παροχής ανάλογης εγγύησης ή και χωρίς εγγύηση ή να εξαρτηθεί η εκτέλεση της απόφασης από την παροχή εγγύησης από το διάδικο που έχει νικήσει».

Τονίζει δε ότι το δικαστήριο μπορεί να διατάξει να χορηγήσει προσωρινά προς τον αντίδικο εγγυητική επιστολή με το ποσό που του αντιστοιχεί βάσει της πρωτόδικης και

της αναιρεσιβαλλόμενης απόφασης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου