ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βλ. Πούτιν: Μερική επιστράτευση από σήμερα – Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα για να προστατευτούμε

news room 1 λεπτό ανάγνωση
AP22069559372423-1

Ο Ρώσος πρό­ε­δρος Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν κή­ρυ­ξε την Τε­τάρ­τη με­ρι­κή επι­στρά­τευ­ση στη Ρωσία, επι­κα­λού­με­νος απει­λές εκ μέ­ρους του ΝΑΤΟ, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας την πρό­θε­ση της Μό­σχας να με­τα­χει­ρι­στεί όλα τα μέσα που έχει στη διά­θε­σή της ώστε να προ­στα­τευ­θεί.

Στο πο­λυα­να­με­νό­με­νο διάγ­γελ­μά του από τη ρω­σι­κή τη­λε­ό­ρα­ση, ο Ρώσος ηγε­μό­νας ισχυ­ρί­στη­κε ότι η Ουά­σιγ­κτον πιέ­ζει το Κίεβο να με­τα­φέ­ρει τις εχθρο­πρα­ξί­ες στο έδα­φος της Ρω­σι­κής Ομο­σπον­δί­ας, ενώ πρό­σθε­σε ότι χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­κε πυ­ρη­νι­κός εκ­βια­σμός, χωρίς να ανα­φέ­ρει λε­πτο­μέ­ρειες.

Η Ρωσία χρη­σι­μο­ποιεί όλα τα δια­θέ­σι­μα μέσα για να προ­στα­τευ­θεί, είπε ο κ. Πού­τιν. «Δια­θέ­του­με πολλά όπλα για να απα­ντή­σου­με και δεν πρό­κει­ται για μπλό­φα», είπε με νόημα.

Ανα­κοί­νω­σε επί­σης, όπως ανα­με­νό­ταν, τη διε­ξα­γω­γή δη­μο­ψη­φι­σμά­των στις κα­τε­χό­με­νες από τη Ρωσία πε­ριο­χές της Ου­κρα­νί­ας, δη­λα­δή στο Ντο­νέ­τσκ, το Λου­χάνσκ, τη Χερ­σώ­να και μέρος της Ζα­πο­ρί­ζια, με ερώ­τη­μα την ένωση με τη Ρω­σι­κή Ομο­σπον­δία.

«Στη­ρί­ζου­με αυ­τούς τους αν­θρώ­πους», τό­νι­σε. «Σκο­πός μας είναι να απε­λευ­θε­ρώ­σου­με το Ντον­μπάς και δεν έχου­με το ηθικό δι­καί­ω­μα να εγκα­τα­λεί­ψου­με τους αν­θρώ­πους αυ­τούς», πρό­σθε­σε.

Το διάγ­γελ­μα πε­ριεί­χε και την ανα­κοί­νω­ση της υπο­γρα­φής του δια­τάγ­μα­τος με­ρι­κής επι­στρά­τευ­σης των Ρώσων, με τον κ. Πού­τιν να δη­λώ­νει ότι οι σχε­τι­κές δια­δι­κα­σί­ες στρα­το­λό­γη­σης αρ­χί­ζουν «από σή­με­ρα», φα­νε­ρώ­νο­ντας πόσο επεί­γου­σα είναι πλέον η κα­τά­στα­ση για τις ρω­σι­κές δυ­νά­μεις στην Ου­κρα­νία. Η επι­στρά­τευ­ση, είπε, θα αφορά όσους ανή­κουν στις εφε­δρεί­ες και όχι τον γε­νι­κό πλη­θυ­σμό.

Ο Ρώσος πρό­ε­δρος έδωσε ακόμη εντο­λή να εξι­σω­θεί το νο­μι­κό κα­θε­στώς των εθε­λο­ντών στις κα­τε­χό­με­νες πε­ριο­χές της Ου­κρα­νί­ας με το κα­νο­νι­κό στρα­τιω­τι­κό προ­σω­πι­κό της Ρω­σι­κής Ομο­σπον­δί­ας, κάτι που ου­σια­στι­κά απο­τε­λεί απορ­ρό­φη­ση των φι­λο­ρώ­σων αυ­το­νο­μι­στών στις ρω­σι­κές ένο­πλες δυ­νά­μεις. «Η Δύση θέλει να κα­τα­στρέ­ψει τη Ρωσία», απο­φάν­θη­κε ο ηγέ­της του Κρεμ­λί­νο: «Έχει αρ­χί­σει έναν πυ­ρη­νι­κό εκ­βια­σμό ενα­ντί­ον της Ρω­σί­ας, ξε­περ­νώ­ντας κάθε όριο».

Έκανε ξανά λόγο για νε­ο­να­ζι­στές στην Ου­κρα­νία και ισχυ­ρί­στη­κε ότι το ΝΑΤΟ πραγ­μα­το­ποιεί ανα­γνω­ρί­σεις σε όλη τη Νότια Ρωσία μέσω των μυ­στι­κών υπη­ρε­σιών του. «Η Δύση δεν επι­θυ­μεί την ει­ρή­νη με­τα­ξύ της Ου­κρα­νί­ας και της Ρω­σί­ας», είπε ο κ. Πού­τιν.

Ανα­κοί­νω­σε ότι η ρω­σι­κή κυ­βέρ­νη­ση θα αυ­ξή­σει τα κον­δύ­λια για την πα­ρα­γω­γή όπλων, με τόνο που θύ­μι­σε τον Στά­λιν κατά τη χι­τλε­ρι­κή ει­σβο­λή στη Σο­βιε­τι­κή Ένωση το 1941. Στους Ρώ­σους που ερ­γά­ζο­νται σε ορ­γα­νι­σμούς του στρα­τιω­τι­κο-βιο­μη­χα­νι­κού τομέα χο­ρη­γεί­ται το δι­καί­ω­μα ανα­βο­λής από τη στρά­τευ­ση, σύμ­φω­να με το διά­ταγ­μα Πού­τιν.

Πηγή: TASS, Reuters, Russiya 24

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.