Τη βεβαιότητα ότι η νέα κυβέρνηση θα προσπαθήσει να νομοθετήσει μία δικαιότερη οικονομική πολιτική για τη νησιωτική Ελλάδα, εκφράζει σε συνέντευξή του προς την “δ” ο πρόεδρος της ΔΗΜ.Τ.Ο. Ρόδου της Νέας Δημοκρατίας και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου, Ηλίας Τσέρκης.
Τονίζει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει δείξει ήδη δείγματα γραφής και ότι μπορεί να εγγυηθεί τη δημιουργία ενός κράτους δικαίου που θα δίνει προτεραιότητα στην ασφάλεια του πολίτη και θα προστατεύει το δικαίωμα του να ζει, να κινείται και να εργάζεται, ο ίδιος και η οικογένειά του, χωρίς φόβο.
Ένα κράτος που θα λειτουργεί με αξιοκρατία, λογοδοσία, έλεγχο και αποτελεσματικότητα. Επίσης, ο κ. Τσέρκης δηλώνει ότι έχει απευθύνει κάλεσμα στον υπουργό Επικρατείας και στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να επισκεφθούν τα νησιά μας και να ενημερωθούν αναλυτικά για τα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν στον τομέα της Υγείας και να προωθηθούν λύσεις.
Η συνέντευξη του κ. Τσέρκη αναλυτικά:
• Κύριε Τσέρκη, θα ήθελα να ξεκινήσουμε με ένα σχολιασμό του εκλογικού αποτελέσματος. Η ΝΔ πέτυχε το στόχο της αυτοδυναμίας, έχοντας κερδίσει σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Ποιες προσδοκίες και ποιες ευθύνες συνεπάγεται αυτό το μεγάλο προβάδισμα;
Χωρίς καμία αμφιβολία κ. Γκαρτζώνη, πρόκειται για μια καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας που κατάφερε να επιστρέψει στα προ κρίσης ποσοστά της και η οποία πιστώνεται στον πρόεδρό μας, τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Κερδίσαμε τη μάχη των ιδεών, ζητήσαμε ισχυρή εντολή και οι πολίτες μάς την έδωσαν απλόχερα.
Πρωταρχικός στόχος μας είναι η χώρα να επανέλθει στην κανονικότητα και να ανακτήσει την χαμένη της αξιοπιστία. Επίσης προτεραιότητά μας είναι η ανάπτυξη, η τόνωση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και η προσέλκυση επενδύσεων. Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας για τους νέους, να γίνει η χώρα μας ένας γόνιμος τόπος δημιουργίας, ένας τόπος που αντί να διώχνει τους ανθρώπους του, να τους δίνει ευκαιρίες προκειμένου να σταθούν στα πόδια τους και να ανοίξουν τα φτερά τους.
Επιθυμούμε τη δημιουργία ενός κράτους δικαίου που θα εγγυάται την ασφάλεια του πολίτη και θα προστατεύει το δικαίωμα του να ζει, να κινείται και να εργάζεται, ο ίδιος και η οικογένειά του, χωρίς φόβο. Ένα κράτος που θα λειτουργεί με αξιοκρατία, λογοδοσία, έλεγχο και αποτελεσματικότητα.
Αυτό η Ν.Δ. μπορεί να το επιτύχει γιατί έχει πρόγραμμα ουσιαστικό και όχι συνθήματα που θέλουν να εγείρουν το θυμικό των πολιτών. Αυτά έχουν δείξει τα πρώτα δείγματα γραφής του κυβερνητικού έργου.
Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν ασκούμε πολιτική μόνο με το έργο αλλά και με τη συμπεριφορά μας, κρινόμαστε με όσα εκπέμπουμε και πρέπει να ορίσουμε νέα πρότυπα πολιτικού ήθους. Το έχει ανάγκη το πολιτικό σύστημα της χώρας.
• Σε τοπικό επίπεδο η ΝΔ έφερε ποσοστά μεγαλύτερα από τον πανελλήνιο μέσο όρο, αποσπώντας τέσσερις έδρες. Η ισχυρή εντολή των νησιωτών στη ΝΔ δεσμεύει την κυβέρνηση για τη λήψη πρωτοβουλιών και την εφαρμογή πολιτικών που θα στηρίζουν και θα ενισχύουν τις νησιωτικές κοινωνίες;
Πράγματι η Νέα Δημοκρατία στο νομό μας έλαβε κατά δύο μονάδες μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό που έλαβε σε όλη την επικράτεια. Επίσης στις προηγούμενες εθνικές εκλογές δηλαδή αυτές του Σεπτεμβρίου 2015 η παράταξη μας είχε λάβει στα Δωδεκάνησα ποσοστό 28,05 %, επομένως υπήρξε σε επίπεδο νομού αύξηση 13,24% ποσοστιαίων μονάδων. Συγκεκριμένα 15.000 περισσότεροι συμπολίτες μας εμπιστεύτηκαν τη διακυβέρνηση της χώρας μας στη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πρώτη φορά η Νέα Δημοκρατία εξέλεξε στον νομό μας 4 Βουλευτές, από τους οποίους ο κ. Μάνος Κόνσολας διορίστηκε Υφυπουργός Τουρισμού και ο κ. Βασίλειος Υψηλάντης εξελέγη Κοσμήτορας της Βουλής. Στο σημείο αυτό να επισημάνω ότι Υπουργός Επικρατείας διορίστηκε ο Δωδεκανήσιος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Γεώργιος Γεραπετρίτης. Ο Πρωθυπουργός μας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης με τις συχνές του επισκέψεις προεκλογικά αλλά και με τις ως άνω επιλογές του, τίμησε το νομό μας και έδειξε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, ότι στις άμεσες προτεραιότητές του είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των νησιωτών μας. Ως γνωστόν τα νησιά μας λόγω της γεωγραφικής τους θέσης, στερούνται πλεονεκτημάτων που έχουν οι περιοχές της Ηπειρωτικής Ελλάδας. Κύριο μειονέκτημα η απόσταση από τον κορμό της ενιαίας εσωτερικής αγοράς, συνεπώς η νέα κυβέρνηση θα προσπαθήσει να νομοθετήσει μία δικαιότερη οικονομική πολιτική για τη νησιωτική Ελλάδα. Είμαι βέβαιος ότι οι δύο Δωδεκανήσιοι συμπατριώτες μας που μετέχουν στην Κυβέρνηση, καθώς και οι τρεις άξιοι Βουλευτές μας, θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό για την αναβάθμιση των νησιών μας.
• Ποιες οι προτεραιότητες της ΔΗΜ.Τ.Ο. Ρόδου, της μεγαλύτερης τοπικής οργάνωσης της ΝΔ πανελλαδικά;
Η ΔΗΜ.Τ.Ο. Ρόδου της ΝΔ προσπαθεί μέσω συχνών επαφών να κρατά την επικοινωνία με διάφορες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες. Σκοπός μας παραμένει η συνεργασία με διάφορους φορείς και η αξιολόγηση ζητημάτων που αφορούν τα νησιά μας και την βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας. Να συλλέγουμε απόψεις και πορίσματα προερχόμενα από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους, να συνεργαζόμαστε με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του νομού μας και να προωθούμε από κοινού την επίλυση ζητημάτων που απασχολούν όλη την κοινωνία. Στόχος είναι η συνεργασία με τη Γραμματεία Οργανωτικού του κόμματος και η επαφή με τους απλούς ΝεοΔημοκράτες της περιοχής μας.
Στο σημείο αυτό ως πρόεδρος της ΔΗΜ.Τ.Ο. Ρόδου, οφείλω να ευχαριστήσω δημόσια τα στελέχη αλλά και τα απλά μέλη μας, για τον αγώνα τους καθόλη την προεκλογική περίοδο και ειδικά αυτούς που συνέδραμαν ως αντιπρόσωποι του κόμματος στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις. Όλοι οι παραπάνω αποτελούν τους γνήσιους αγωνιστές της παράταξη μας. Με αυτούς θα προχωρήσουμε, καλώντας επίσης και άλλους φιλελεύθερους σκεπτόμενους πολίτες να ενσωματωθούν στην κοινή μας προσπάθεια.
• Πώς σχολιάζετε τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης, τις προγραμματικές εξαγγελίες, το νέο υπουργικό συμβούλιο κλπ…
Η Νέα Δημοκρατία σχημάτισε την πρώτη αυτοδύναμη κυβέρνηση στη χώρα μας μετά από 10 χρόνια. Αυτή η μεγάλη εκλογική επιτυχία απέδειξε περίτρανα ότι η παράταξη μας είναι η μόνη υπεύθυνη πολιτική δύναμη με σταθερές απόψεις και ιδεολογία. Η νέα κυβέρνηση στελεχώνεται από ένα μείγμα εγνωσμένου κύρους πολιτικών και πολύπειρων τεχνοκρατών και μεταρρυθμιστών οι οποίοι είναι άριστοι γνώστες της αγοράς και της κοινωνίας. Επιπλέον έχουν ήδη οριστεί 52 γενικοί και ειδικοί γραμματείς, είναι δηλαδή μειωμένοι κατά 30 % προκειμένου να προωθηθεί ένα πιο λειτουργικό και λιγότερο δαπανηρό κράτος, με στόχο να μπορεί πρωτίστως να υπηρετεί με αποτελεσματικότητα τους πολίτες. Είναι γεγονός ότι για πρώτη φορά ανακοινώνονται μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από την ορκωμοσία της κυβέρνησης, οι γραμματείς που θα στελεχώσουν τα Υπουργεία, οι οποίοι και θα αναλάβουν άμεσα τα καθήκοντά τους, ενώ στο παρελθόν χρειάζονταν ακόμα και μήνες προκειμένου να στελεχωθούν οι τόσο κρίσιμες αυτές θέσεις του κρατικού μηχανισμού. Είμαι σίγουρος, ότι ο καθένας από τη θέση του, θα συνδράμει με τις γνώσεις του στην ταχύτατη υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος που έχει ως κεντρικό στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών μέσα από ένα σύγχρονο και αποτελεσματικότερο κράτος.
Επιπρόσθετα, ο νεοεκλεγείς Πρωθυπουργός έχει ήδη αναγγείλει ότι η Βουλή θα κλείσει μία εβδομάδα τον Αύγουστο, από τις 10 έως τις 19, ώστε να προχωρήσουν τα πρώτα νομοσχέδια. Το δε πρώτο νομοσχέδιο είναι έτοιμο ώστε να ψηφιστεί μετά τις προγραμματικές δηλώσεις, δηλαδή λίγο μετά τις 22 Ιουλίου. Αναμφισβήτητα μετά από 4,5 χρόνια καταστροφικής διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ θα ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες καθώς στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η ψήφιση νομοσχεδίων που αφορούν την κατάργηση του ασύλου στα Πανεπιστήμια καθώς και η επαναφορά των καταργηθεισών πιο αυστηρών διατάξεων για τις αποφυλακίσεις κρατούμενων, ούτως ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αποφυλάκισης τρομοκρατών της 17 Νοέμβρη.
Είναι λοιπόν πασιφανές ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ξεκίνησε ήδη από την πρώτη μέρα την σκληρή δουλειά προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα οι νομοθετικές και μεταρρυθμιστικές κινήσεις που είχε προαναγγείλει. Επιτέλους ήρθε η ώρα μετά την κυβέρνηση Τσίπρα, η οποία αποτελούταν κυρίως από μία ομάδα λαϊκιστών που απειλούσαν τη συνοχή της κοινωνίας αλλά και που επέφεραν κατάρρευση της αγοράς και συγκεκριμένα των ελευθεροεπαγγελματιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να περάσουμε σε μία σύγχρονη και προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας με γνώμονα την ανάκαμψη της οικονομίας. Εν κατακλείδι η φιλοσοφία της νέας κυβέρνησης είναι ο φιλελεύθερος προοδευτισμός, που συνεπάγεται ένα κοινωνικό κράτος με υγειονομική κάλυψη για όλους, υψηλού επιπέδου δημόσιες υπηρεσίες και παράλληλα δημιουργικότητα της αγοράς.
• Ως πρόεδρος του ΙΣΡ έχετε αναδείξει τα προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα Υγείας στον τόπο μας. Θα υπάρξει συνεργασία με την ηγεσία του Υπουργείου για την επίλυσή τους;
Ως πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου, του μεγαλύτερου επιστημονικού Συλλόγου των νησιών μας, από τη δεύτερη μέρα ανάληψης καθηκόντων των Υπουργών, έστειλα συγχαρητήριες επιστολές στον Υπουργό Επικρατείας και στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας όπου τους απεύθυνα κάλεσμα ώστε να επισκεφθούν άμεσα την περιοχή μας.
Εμείς, θα προσπαθήσουμε με αίσθηση ευθύνης, την προώθηση επίλυσης πολύ σοβαρών ζητημάτων τα οποία υπάρχουν στον χώρο της Υγείας. Θέματα όπως η λειτουργία των Νοσοκομείων Ρόδου και Καρπάθου, των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων είναι ψηλά στην ατζέντα μας. Η έλλειψη ειδικευμένων ιατρών στη Νότια Ρόδο και στα νησιά μας αλλά και τα τεράστια προβλήματα με τις συχνές μετακινήσεις των χρονίων πασχόντων, είναι μερικά από τα ζητήματα για τα οποία και προτείνουμε σειρά λύσεων.
Ευελπιστούμε σε γόνιμη συνεργασία προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες και να εκδοθούν άμεσα και εγκαίρως οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να βελτιωθεί η λειτουργία του συστήματος υγείας στα νησιά μας.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ