Ειδήσεις

Αγωνιούν για την ποιότητα του νερού οι κάτοικοι του Μανδρικού – Kατηγορούν την ΔEYAP για ολιγωρία

Την αγωνία τους για την ποιότητα του νερού και τις τυχόν επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην δημόσια υγεία η ακαταλληλότητά του εκφράζουν με ανοικτή επιστολή τους προς την ΔΕΥΑΡ με παράλληλη κοινοποίηση προς τον δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο, το δημοτικό συμβούλιο, τους επικεφαλής των παρατάξεων καθώς και τον περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, οι κάτοικοι της δημοτικής κοινότητας Μανδρικού, (σ.σ. πρόκειται για θέμα που ανέδειξε η «δ»).
Όπως επισημαίνουν στην επιστολή, απαιτούν λύση στο πρόβλημα από την Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. «που χρόνια τώρα δεν έκανε ούτε μια ενέργεια ως όφειλε».
Αναλυτικά, η επιστολή:
Από την Δευτέρα 2 Ιουλίου, άρχισε να παρατηρείται πρόβλημα υδροδότησης στον οικισμό Μανδρικού – Ρόδου. Όπως πληροφορηθήκαμε από τους αρμόδιους η μοναδική γεώτρηση που τροφοδοτούσε με πόσιμο και κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση νερό της περιοχής μας στέρεψε.
Την Τρίτη 3 Ιουλίου, αργά το απόγευμα οι υπεύθυνοι της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. αποφάσισαν να λύσουν το πρόβλημα προσωρινά με το να συνδέσουν το δίκτυο ύδρευσης με το δίκτυο άρδευσης. Ένα δίκτυο άρδευσης αγροτικής περιοχής με εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, με το φόβο ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί κάποιο λίπασμα ή κάποιο χημικό φυτοφάρμακο να περάσει μέσα στο δίκτυο ύδρευσης από τους λυταντήρες που χρησιμοποιούμε για την λίπανση των καλλιεργειών. Αυτό γίνεται όταν το δίκτυο αρχίζει να αδειάζει και γίνεται αναρρόφηση από τους λιπαντήρες προς το δίκτυο. Το δίκτυο πάντα αδειάζει κατά τις μεσημβρινές ώρες με αποτέλεσμα ανά πάσα στιγμή να κινδυνεύει η δημόσια υγεία.
Εκπληκτοι διαβάζουμε στα Μ.Μ.Ε. ότι η Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. με συνεχείς αναγγελίες ενημέρωσε τους κατοίκους ότι το νερό δεν είναι πόσιμο, αλλά μόνο για οικιακή χρήση.
Η μόνη ενημέρωση που είχαμε ήταν από έναν κάτοικο του χωριού με μια ανακοίνωση ότι το νερό τελείωσε και ότι το νερό που θα μας συνδέσουν δεν είναι πλέον πόσιμο.
Επίσης σύνδεσαν ένα νερό στο δίκτυο ύδρευσης πριν πάρουν δείγμα νερού προς ανάλυση και βγουν πρώτα τα αποτελέσματα.
Προφορικά ενημερωθήκαμε την Παρασκευή 6 Ιουλίου ότι το νερό είναι ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση γιατί η αγωγιμότητα του είναι 2,200 mmhos. Απ’ οσα γνωρίζουμε ένα νερό με υψηλή αγωγιμότητα όπως αυτή, είναι πολύ εύκολο να προκαλέσει ζημιές σε όλες τις ηλεκτρικές συσκευές (πλυντήριο ρούχων, πλυντήριο πιάτων, ηλιακό θερμοσίφωνα, λέβητα, καλοριφέρ). Ποιος είναι αυτός που μας εγγυάται ότι δεν θα συμβεί αυτό που φοβόμαστε και δεν θα περάσει κάποιο χημικό λίπασμα ή φυτοφάρμακο στο δίκτυο ύδρευσης.
Με την ελπίδα, ότι αυτές τις μέρες δεν έχει ήδη περάσει η παραμικρή ποσότητα φυτοφαρμάκου στους σωλήνες και δεν έχει ήδη μολυνθεί όλο το δίκτυο ύδρευσης του χωριού.
Μπορεί να είμαστε ένας μικρός οικισμός, αλλά απαιτούμε άμεσα λύση στο πρόβλημα από την Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. που χρόνια τώρα δεν έκανε ούτε μια ενέργεια ως όφειλε. Απαιτούμε να δοθεί, αμέσως λύση, ώστε το χωριό να καλύπτεται με πόσιμο νερό και ταυτοχρόνως να γίνει σύντομα ανόρυξη νέας γεώτρησης, ώστε να εξασφαλίσει την μακροχρόνια αυτάρκεια πόσιμου νερού.
Η παρούσα επιστολή συντάχθηκε παρουσία όλων των κατοίκων του χωριού, σε συγκέντρωση στο χώρο του δημοτικού σχολείου Μανδρικού για ενημέρωση και συζήτηση σχετικά με το θέμα της υδροδότησης και τις ενέργειες που έχει κάνει μέχρι σήμερα η Δ.Ε.ΥΑΡ. και τους κινδύνους που εγκυμονούνται με την προσωρινή λύση που δόθηκε.
Μανδρικό 9/7/2018

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου