Ρεπορτάζ

Το VII Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα κρίνει την τύχη συμβασιούχων της ΔΕΥΑΡ

Με πράξη που εξέδωσε ο αναπληρωτής επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου στα Δωδεκάνησα επέστρεψαν αθεώρητα στην ΔΕΥΑ Ρόδου τα εντάλματα πληρωμής των μισθών 67 συμβασιούχων της πρώην ΔΕΥΑ Ιαλυσού κι ακόμη 5 του Αρχαγγέλου, μετά από απόφαση του VII Κλιμακίου Προληπτικού Ελέγχου Δαπανών, που έκρινε αρνητικά επί της νομιμότητας επαναπρόσληψής τους.
Οι συμβασιούχοι, όπως έγραψε η “δημοκρατική”, επαναπροσελήφθησαν με επίκληση διατάξεως, που συμπεριελήφθη στο νομοσχέδιο “σκούπα” του Υπουργείου Εσωτερικών, που αφορά μόνο συμβασιούχους, που πληρούν τα κριτήρια του νόμου για την μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου και δεν βρίσκει εφαρμογή στην συντριπτική τους πλειοψηφία.
Η ΔΕΥΑ Ρόδου, πρόκειται να επανυποβάλει τα εντάλματα πληρωμής συνοδευόμενα με γνωμοδότηση της νομικής της υπηρεσίας προκειμένου μετά από την διαφωνία που υφίσταται η υπόθεση να μεταφερθεί προς τελική κρίση στο VII Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Στην πράξη, που εξέδωσε ο αναπληρωτής επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου στα Δωδεκάνησα αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής:
«Επιστρέφονται αθεώρητα τα με αριθμ. 43, 44, 45, 46 και 47, οικονομικού έτους 2018, χρηματικά εντάλματα πληρωμής της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Δήμου Ρόδου (“Δ.Ε.Υ.Α.Ρ.”), ποσών 958,12, 689,66, 319,49, 16.633,61 κα 1.617,31 ευρώ αντίστοιχα, τα οποία αφορούν στην καταβολή, για το χρονικό διάστημα από 23.10.2017 έως 31.10.2017, αποδοχών προσωπικού της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. που κατατάχθηκε σ’ αυτήν σε θέσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου κατόπιν συγχώνευσης των Δ.Ε.Υ.Α. Ιαλυσού, Αρχαγγέλου και Ρόδου, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 13 του ν. 4483/2017 (Α’ 107), καθόσον κατά την έννοια της συγκεκριμένης διάταξης, δυνατότητα για κατάταξη, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, των απασχολούμενων σε δημοτική επιχείρηση ύδρευσης και αποχέτευσης που προκύπτει από συγχώνευση, τελεί υπό τον όρο ύπαρξης ενεργούς σχέσης εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου με τη συγχωνευθείσα επιχείρηση κατά τον κρίσιμο χρόνο της συγχώνευσης, η οποία έχει διαγνωσθεί ως τέτοιου είδους σχέση εργασίας είτε με ρητή διοικητική πράξη, το κύρος της οποίας δεν έχει προσβληθεί κατά την προβλεπόμενη διοικητική διαδικασία, είτε με τελεσίδικη δικαστική απόφαση, σε περίπτωση αμφισβήτησης του χαρακτήρα της, που στην περίπτωση των φερόμενων ως δικαιούχων υπαλλήλων δεν προκύπτει ότι συντρέχει».
Επισημαίνεται παραπέρα ότι οι «υπάλληλοι δεν συνδέονταν πράγματι κατά τον κρίσιμο χρόνο με τις συγχωνευθείσες, συνεπώς και την απορροφώσα Δ.Ε.Υ.Α., με ενεργές συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου κατά την έννοια του άρθρου 13 του ν. 4483/2017, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καταταχθούν νομίμως σε θέσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου κατ’ επίκληση του εν λόγω άρθρου».
Θυμίζουμε ότι στο πρακτικό του VII Κλιμακίου Προληπτικού Ελέγχου Δαπανών, που συγκροτήθηκε από την Πρόεδρο κ. Ελένη Λυκεσά, Σύμβουλο και τις κ.κ Φωτεινή Πούλιου, Πάρεδρο και Αθανασία–Μυροφόρα Σιδηροπούλου, Εισηγήτρια, που έφερε στο φως της δημοσιότητας η “δημοκρατική”, αναφέρεται πως κατά την έννοια του άρθρου 13 του ν. 4483/2017, δυνατότητα για κατάταξη, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, των απασχολούμενων σε δημοτική επιχείρηση ύδρευσης και αποχέτευσης που προκύπτει από συγχώνευση τελεί υπό τον όρο ύπαρξης ενεργούς σχέσης εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου με τη συγχωνευθείσα επιχείρηση κατά τον κρίσιμο χρόνο της συγχώνευσης, η οποία έχει διαγνωσθεί ως τέτοιου είδους σχέση εργασίας είτε με ρητή διοικητική πράξη, το κύρος της οποίας δεν έχει προσβληθεί κατά την προβλεπόμενη διοικητική διαδικασία, είτε με τελεσίδικη δικαστική απόφαση, σε περίπτωση αμφισβήτησης του χαρακτήρα της.
Στην προκειμένη δε περίπτωση, κατά το χρόνο έκδοσης της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου για τη συγχώνευση των έξι υφιστάμενων στο νησί της Ρόδου Δ.Ε.Υ.Α. (7.4.2011) είχαν ήδη δημοσιευθεί οι 4 αποφάσεις του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, με τις οποίες είχαν απορριφθεί αντίστοιχες αγωγές των υπαλλήλων, με αιτήματα αναγνώρισης των σχέσεων εργασίας τους ως ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι οποίες δεν είχαν τελεσιδικήσει, με αποτέλεσμα οι υποθέσεις να παραμένουν εκκρεμείς, ακόμη και κατά την ημερομηνία έκδοσης της από 20.10.2017 απόφασης του Προέδρου του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. περί κατάταξής τους σε οργανικές θέσεις του Ο.Ε.Υ. της Επιχείρησης με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου».
Τονίζεται παραπέρα ότι το Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. όφειλε να μην προχωρήσει στην κατάταξη σε θέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προερχόμενης από πρώην Δ.Ε.Υ.Α. υπαλλήλου, δοθέντος ότι με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου είχε ήδη απορριφθεί σχετική αναγνωριστική αγωγή της τελευταίας, επιπλέον δε, με απόφασή του το Εφετείο Δωδεκανήσου έκρινε με ισχύ δεδικασμένου ότι η εργασιακή της σχέση δεν πληροί τις νόμιμες προϋποθέσεις, προκειμένου να χαρακτηρισθεί ως ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
Τα αυτά πρέπει να γίνουν δεκτά και για όσους από τους 45 ασκήσαντες αίτηση ακύρωσης ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου αφορούν στα επίμαχα εντάλματα, αφού με την απόφαση του Δικαστηρίου το 2013 απορρίφθηκε το ένδικο βοήθημά τους κατά της, ακυρωτικής από 1.7.2006 απόφασης του Δ.Σ. της πρώην Δ.Ε.Υ.Α. Ιαλυσου περί μετατροπής των συμβάσεών τους σε ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου