Ειδήσεις

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αποκατάσταση των ζημιών στη Ρόδο από την πυρκαγιά

Το ζήτημα της αποκατάστασης των ζημιών από την πρόσφατη πυρκαγιά που έπληξε το νησί της Ρόδου, έθιξε η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κα. Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, με ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην ερώτησή της η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής ζητά να πληροφορηθεί εάν πρόκειται να ενεργοποιηθεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης για την αποκατάσταση των ζημιών στην εν λόγω περιοχή της Ελλάδας καθώς και εάν οι ελληνικές αρχές έχουν αιτηθεί την άμεση ενεργοποίηση του Ταμείου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

           «Πρόσφατα, πυρκαγιά που ξέσπασε στη Ρόδο και έκαιγε τη νότια πλευρά του νησιού για πάνω από δώδεκα ώρες, είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή χιλιάδων στρεμμάτων καλλιεργειών, δασικής και χορτολιβαδικής έκτασης, ελαιώνων αλλά και στάβλων, γεωργικών μηχανημάτων, αποθηκών και κήπων, που βρίσκονταν περιμετρικά των χωριών της Απολακκιάς και της Ίστριας, τα οποία επλήγησαν περισσότερο από την καταστροφική πυρκαγιά. Παράλληλα, εκτεταμένες ζημιές έχει υποστεί και το δίκτυο ύδρευσης του νησιού, ενώ αναμένονται ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις στην τουριστική κίνηση, δοθέντος ότι η Ρόδος συγκαταλέγεται μεταξύ των δημοφιλέστερων ελληνικών προορισμών.

Προκειμένου να υπάρξει πλήρης αποκατάσταση του δάσους και των ζημιών από την πυρκαγιά, όσο και για την προστασία του οικοσυστήματος της Ρόδου, ερωτάται η Επιτροπή:

Πρόκειται να ενεργοποιηθεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης για την αποκατάσταση των ζημιών από την πυρκαγιά στην εν λόγω περιοχή της Ελλάδας, δεδομένου ότι το Ταμείο αυτό παρέχει οικονομική βοήθεια στα Κράτη Μέλη για περιφέρειες που έχουν πληγεί από μεγάλου μεγέθους φυσικές καταστροφές; Έχουν αιτηθεί οι ελληνικές αρχές την άμεση ενεργοποίηση του Ταμείου;».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου