Τοπικές Ειδήσεις

Αναβιώνει υπόθεση απόπειρας ναυαγίου ανοικτά της Ψερίμου

Ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Δωδεκανήσου θα αναβιώσει την 7η Ιουνίου 2021 υπόθεση με κατηγορούμενο τον Τούρκο δουλέμπορο Abduikadir Ozturk του Hasas που έχει καταδικαστεί πρωτοδίκως σε ποινή κάθειρξης 79 ετών και χρηματική ποινή 30.000 ευρώ.
Ποινή κάθειρξης 14 ετών επιβλήθηκε στον ομοεθνή συγκατηγορούμενό του Serday Davran του Mohittin.
Οι ανωτέρω κρίθηκαν ένοχοι απόπειρας πρόκλησης ναυαγίου από το οποίο θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και για παράνομη μεταφορά μεταναστών.
Την 22α Σεπτεμβρίου 2014 εισήλθαν από παραθαλάσσια περιοχή πλησίον της Αλικαρνασού (Bodrum) της Τουρκίας στην Ελληνική Επικράτεια με κατεύθυνση την νήσο Ψέριμο με ταχύπλοο πολυεστερικό σκάφος με καμπίνα, ονόματι «IMREN Ι», μήκους έξι μέτρων, χρώματος λευκού, με εξωλέμβιο κινητήρα, στο οποίο μετέφεραν 12 Σύρους μετανάστες, εκ των οποίων δέκα ήταν άνδρες και δύο γυναίκες. Μόλις αντιλήφθησαν την παρουσία πλησίον των ακτών της νήσου Ψερίμου σκάφους του Λιμενικού Σώματος, αύξησαν την ταχύτητα του δικού τους σκάφους και προσέκρουσαν τρεις φορές στο φουσκωτό, το οποίο βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία, με αποτέλεσμα να προκληθούν στη δεξιά πρωραία πλευρά του εκδορές από τη θάλασσα και σκίσιμο στο πρωραίο φουσκωτό μπαλόνι της δεξιάς πλευράς, με αποτέλεσμα την απώλεια του αέρα από το μπαλόνι.
Εξαιτίας των επανειλημμένων προσκρούσεων σε καίρια για τον ασφαλή και αξιόπιστο πλου του σκάφους σημεία του, θα μπορούσε να προκληθεί εισροή υδάτων σε αυτό και βύθισή του και τοιουτοτρόπως θα μπορούσαν να βρεθούν στη θάλασσα οι δύο λιμενικοί και να κινδυνεύσει η ζωή και η σωματική τους ακεραιότητα.
Οι λιμενικοί, ωστόσο, ακινητοποίησαν το δουλεμπορικό με τη χρήση πυρών προς τον εξωλέμβιο κινητήρα του.
Εξαιτίας της ενέργειάς τους αυτής υπέστησαν εξάλλου βαρύτατες κακώσεις λόγω εξοστρακισμού των πυρών εκ μέρους των λιμενικών, δύο Σύροι μετανάστες.
Εξαιτίας των 3 απανωτών προσκρούσεων με αυξημένη ταχύτητα στο σκάφος του Λιμενικού προκλήθηκε πτώση του μηχανοδηγού του και κάκωση αριστερής άκρας χειρός, η οποία θα μπορούσε λόγω της σφοδρότητας της σύγκρουσης και των επανειλημμένων προσκρούσεων, να εξελιχθεί σε βαρύτερη σωματική βλάβη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου