Ειδήσεις

«Επιχείρηση-θερμοστάτης» στην Ιταλία, μπαίνει όριο στον κλιματισμό

Η Ιταλία θέτει όριο τους 25 βαθμούς Κελσίου στον κλιματισμό καθώς η κρίση στην Ουκρανία  δημιουργεί φόβους για την ενεργειακή επάρκεια, μεταδίδει ο Guardian. Σε αυτό το πλαίσιο, σε σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια στην Ιταλία θα απαγορεύεται να ρυθμίζουν τον κλιματισμό τους σε θερμοκρασία χαμηλότερη από 25 βαθμούς Κελσίου από τον επόμενο μήνα.

Η πρωτοβουλία για τον περιορισμό της ενέργειας, που ονομάζεται «επιχείρηση-θερμοστάτης», έρχεται καθώς η Ιταλία υπέγραψε την Τετάρτη συμφωνία με την Αγκόλα για την αύξηση των προμηθειών φυσικού αερίου από τη χώρα της Νότιας Αφρικής.

Οι κανόνες θα ξεκινήσουν να ισχύουν την 1η Μαΐου και θα ισχύουν έως τις 31 Μαρτίου του επόμενου έτους, με τη θέρμανση σε δημόσια κτίρια κατά τη διάρκεια του χειμώνα να μην επιτρέπεται να υπερβαίνει τους 19 βαθμούς Κελσίου. Δεν είναι ακόμη σαφές πώς θα αστυνομευτεί το μέτρο, αλλά επιθεωρητές από το υπουργείο Εργασίας θα μπορούσαν να αναλάβουν ελέγχους, με όσους παραβιάζουν τα όρια να επιβάλλονται πρόστιμο μεταξύ 500 και 3.000 ευρώ, ανέφερε η Il Messaggero. Το μέτρο δεν ισχύει για νοσοκομεία, αλλά μπορεί τελικά να επεκταθεί και σε ιδιωτικές κατοικίες.

Ο Renato Brunetta, υπουργός Δημόσιας Διοίκησης, είπε ότι η πρωτοβουλία, που εισήχθη από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, ήταν ένα «θετικό» σημάδι και θα εξοικονομούσε 2-4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως. Περίπου το 57% του ενεργειακού κόστους ενός κτιρίου δημόσιων γραφείων προέρχεται από τον έλεγχο της θερμοκρασίας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου