Τοπικές Ειδήσεις

Γραφείο Νεολαίας: Μια πρόταση με περιεχόμενο – Aρθρο του N. Mουτσάκη

Του Νίκου Μουτσάκη
Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με τη “Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου”
του Μανώλη Γλυνού

Σε μια περίοδο που η νεολαία αποχωρεί, οι επιχειρηματίες επιλέγουν να επενδύσουν εκτός Ελλάδος και η χώρα αιμορραγεί, βλέπουμε πως η αυτοδιοίκηση σηκώνει τα χέρια ψηλά αντί να βοηθάει στην αναστροφή του αρνητικού κλίματος. Στα δικά μας, σε επίπεδο περιφέρειας, οι δράσεις και οι θεσμοί που αφορούν τον πολίτη και τους νέους είναι αδρανείς.
Ο θεσμός του Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης μένει ανενεργός. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, υποχρεούται να δημοσιεύει κάθε χρόνο την έκθεση με τα πεπραγμένα του. Δυστυχώς όμως η τελευταία έκθεση πεπραγμένων δημοσιεύθηκε τρία χρόνια πριν. Το πρόβλημα εντείνεται καθώς οι Συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου δεν αγγίζουν θέματα που αφορούν τη Νεολαία και η αρμόδια επιτροπή που εισηγείται θέματα Νεολαίας στην οικονομική επιτροπή, παροπλίστηκε και δεν υπέβαλε ούτε μία εισήγηση την περασμένη πενταετία. Παρατηρείται, λοιπόν, μία πλήρης απαξίωση των θεσμών που εκπροσωπούν ή εισηγούνται για τους νέους από την υφιστάμενη περιφερειακή αρχή.
Θεωρώ ότι η καθολική απαξίωση των θεσμών που αφορούν τους νέους είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι υπόλοιπες χώρες δημιουργούν διαρκώς θεσμούς για την νεολαία ενισχυτικά προς τους υφιστάμενους, ενώ εμείς αδρανοποιούμαι τους ήδη υπάρχοντες. Οι νέοι στο εξωτερικό δεν αντιμετωπίζονται ως κομπάρσοι αλλά ως πρωταγωνιστές. Γι’ αυτό και προτείνω να λειτουργήσει ένα Γραφείο Νεολαίας και Επιχειρηματικότητας στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Ένα γραφείο με διαφορετικές αρμοδιότητες το οποίο θα αλλάξει το προφίλ της Περιφερειακής Αρχής. Η περίοδος για την χώρα μας είναι κρίσιμη και η λειτουργία αυτού του γραφείου αναγκαία.
Το Γραφείο Νεολαίας και Επιχειρηματικότητας θα λειτουργεί στο πλαίσιο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και μπορεί να βοηθάει συμβουλευτικά όλους τους δημότες αλλά κυρίως τους νέους. Συγκεκριμένα, μπορεί να φέρει τους νέους σε επαφή με Ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus μέσω των οποίων αποκομίζουν εμπειρίες, ενισχύοντας τα βιογραφικά τους. Επιπρόσθετα θα παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη σε επαγγελματίες, ιδιώτες και οργανώσεις που επιδιώκουν πρωτοβουλίες. Πέρα από τη συμβουλευτική αρμοδιότητα στον τομέα του επιχειρείν, ένα γραφείο επιχειρηματικότητας φέρνει σε επαφή τους ιδιώτες με αναπτυξιακά προγράμματα της Ε.Ε. Παράλληλα, θα κάνει μια δημόσια καταγραφή των συλλόγων και των οργανώσεων που λαμβάνουν χώρα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, για να τους αγκαλιάσει ώστε να μπορεί να συνδράμει στις δράσεις τους και να τους φέρει σε επαφή.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω των προγραμμάτων Erasmus παρέχει τη δυνατότητα σε πάνω από 4 εκατομμύρια Ευρωπαίους να σπουδάσουν, να επιμορφωθούν, να αποκτήσουν εμπειρία και να προσφέρουν εργασία στο εξωτερικό. Παράλληλα, υφίσταται η πρωτοβουλία ¨Υποτροφίες στις Περιφέρειες¨ μέσω της οποίας τα τελευταία χρόνια η Π.Ν.Αι. δίνει υποτροφίες για σπουδές σε Ιδιωτικές σχολές. Τα παραπάνω θα αποτελέσουν αντικείμενο του Γραφείου Νεολαίας με στόχο την αποτελεσματική ενημέρωση των νέων. Ενώ χρηματοδοτικά προγράμματα που παρέχονται από φορείς, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, και βρίσκονται διάσπαρτα, μπορούν να συγκεντρωθούν για να ενημερώνεται συνολικά οποιοσδήποτε πολίτης.
Στην εποχή όπου οι ευκαιρίες για επαγγελματική δραστηριοποίηση είναι λίγες και διάσπαρτες, χρειάζεται οργάνωση και σχέδιο προκειμένου να έρθει η ανάπτυξη στον τόπο μας. Απλές αλλά ωφέλιμες ιδέες. Αυτή είναι η πολιτική που θα ακολουθήσουμε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου