Συνεντεύξεις

«Η πολιτική χρειάζεται υγιείς δυνάμεις και πρόσωπα για να εξυπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον»

«Η πολιτική χρειάζεται υγιείς δυνάμεις και πρόσωπα για να εξυπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον», τονίζει στην «δημοκρατική» ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χρήστος Ευστρατίου και προσθέτει: «Η Περιφέρεια από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, στάθηκε αρωγός του δημόσιου συστήματος υγείας στα νησιά μας και συνεχίζει και σήμερα».
Επίσης, μιλάει για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, για τους καθαρισμούς των ρεμάτων στα νησιά, ενώ σχολιάζοντας τις συντονισμένες επιθέσεις από τα ίδια πρόσωπα που συνήθως επιτίθενται στην περιφερειακή αρχή, στους συνεργάτες και προσωπικά στον κ. Γιώργο Χατζημάρκο, απαντάει: «Οι πολίτες έχουν αντίληψη, μνήμη και κρίση και αποδίδουν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι…»
• Κύριε Ευστρατίου, διανύουμε το τρίτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού και περιοχές όπως η Ρόδος, βρίσκονται στο ‘βαθύ κόκκινο’. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συνεχίζει να στηρίζει τις δομές υγείας στα νησιά, και όχι μόνον;
Η Ρόδος βρέθηκε στο βαθύ κόκκινο εξαιτίας της αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων που παρατηρήθηκε στο νησί σε σχέση με τον πληθυσμό της στα τέλη του Φλεβάρη. Την βδομάδα που διανύουμε ο ρυθμός μετάδοσης μειώθηκε αισθητά στη Ρόδο και μένει να αποτυπωθεί αυτό στις κυβερνητικές αποφάσεις για το νησί μας. Κατανοώ την κούραση των πολιτών, αλλά η τήρηση των μέτρων αποτελεί μονόδρομο για την όσο το δυνατόν ανώδυνη και γρήγορη έξοδο από αυτή την κρίση.
Η Περιφέρεια από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, στάθηκε αρωγός του δημόσιου συστήματος υγείας στα νησιά μας και συνεχίζει και σήμερα. Πέραν του εξοπλισμού που χορηγήσαμε το 2020 και των δημόσιων συμβάσεων που υπογράψαμε την περασμένη χρονιά και υλοποιούνται μέσα στο 2021 για την χρηματοδότηση εξοπλισμού και ενεργειακής αναβάθμισης του Νοσοκομείου Ρόδου , φέτος συνεχίζουμε την προμήθεια και τη διάθεση rapidtest κορωνοϊού στα νησιά μας. Έχουμε προμηθευτεί πάνω από 30.000 rapid test κορωνοϊού και έχουμε ήδη παραδώσει 26.000 από αυτά στους αρμόδιους υγειονομικούς φορείς. Τον προηγούμενο μήνα παραδώσαμε 12 ασθενοφόρα μικρού όγκου κατάλληλα για τις ανάγκες των μικρότερων νησιών της Περιφέρειάς μας από τα 38 συνολικά που χρηματοδοτήσαμε με ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειάς μας.
Τις αμέσως επόμενες μέρες, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με το «Όλοι μαζί μπορούμε» διοργανώνει διήμερη εκδήλωση για τη δημιουργία τράπεζας αίματος. Η αιμοδοσία θα διενεργηθεί από το Νοσοκομείο Ρόδου και το Νοσοκομείο Κω με τη συμμετοχή όλων των εθελοντικών φορέων αιμοδοσίας και όχι μόνο. Την Τρίτη 23 Μαρτίου καλούμε τους συμπολίτες μας να δώσουν αίμα στο Παλαιό Προξενείο επί της Ιωάννη Καζούλη 8, από 09.00-13.00. Το κτήριο αυτό το έχουμε διαθέσει από την αρχή της πανδημίας, τον Μάρτιο του 2020, στο Νοσοκομείο Ρόδου για τις ανάγκες της αιμοληψίας, λόγω της δυσκολίας των εθελοντών αιμοδοτών να μεταβούν στα νοσοκομεία εξαιτίας του φόβου αλλά και των μέτρων που λαμβάνονται για τον περιορισμό της covid-19 λοίμωξης.
Την Τετάρτη 24 Μαρτίου η δράση αιμοδοσίας θα συνεχιστεί στο κτήριο του Επαρχείου της Κω από 09.30-14.30. Τα αποθέματα σε αίμα έχουν μειωθεί σημαντικά εξαιτίας της πανδημίας και αναλαμβάνουμε αυτή την πρωτοβουλία σε χώρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με τήρηση όλων των μέτρων για την ασφάλεια των αιμοδοτών. Είμαστε σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, τους Δήμους, τους δημόσιους φορείς και εθελοντικές ομάδες για να εξυπηρετήσουμε κάθε ανάγκη που θα προκύψει.
• Βλέπουμε ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου παρά την πανδημία και τα lockdown συνεχίζει να εκτελεί έργα πνοής στα νησιά μας –με σημείο αιχμής τα έργα οδικού δικτύου. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Πολλά από τα έργα του οδικού δικτύου είναι πλέον ορατά και προς χρήση από τους πολίτες. Στη Ρόδο φωτίστηκαν δρόμοι στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο που ήταν στο σκοτάδι από τότε που κατασκευάστηκαν. Παράλληλα τοποθετήθηκαν χιλιόμετρα στηθαίων ασφαλείας στο οδικό μας δίκτυο. Η γέφυρα του Μάκκαρη προχωρά εντός της χρονοπροθεσμίας που έχει τεθεί και επίκειται η δημοπράτηση της γέφυρας της Κρεμαστής. Ολοκληρώνεται το αντιπλημμυρικό έργο διαμόρφωσης της κοίτης του ποταμού στις Επτά Πηγές και η προστασία του υπερκείμενου δρόμου από καθιζήσεις και πολλά ακόμη έργα αποκατάστασης, βελτίωσης οδοποιΐας στη Ρόδο στην Κάλυμνο, στην Κάρπαθο, στην Κάσο, στην Κω, στην Τήλο, στην Χάλκη, στο Καστελόριζο. Δεν είναι όμως μόνο τα έργα οδικού δικτύου. Είναι έργα αθλητισμού, όπως τα γήπεδα στα Πηγάδια Καρπάθου, στην Σύμη, στην Πυλώνα, στα Απόλλωνα, γήπεδα τένις στη Ρόδο. Έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, στην Νίσυρο, στην Κάρπαθο, στην Πάτμο, στην Χάλκη, στο Αγαθονήσι και βέβαια τα κρίσιμης σημασίας αντιπλημμυρικά έργα σε όλα τα Δωδεκάνησα.
Το πλήθος και ο ρυθμός υλοποίησης των έργων είναι πρωτοφανής για την περιοχή μας και η συγκυρία της πανδημίας δεν επηρέασε την εξέλιξη, την ολοκλήρωση και την ποιότητα κατασκευής τους. Οι τεχνικές μας υπηρεσίες παρά την υποστελέχωσή τους παρακολουθούν στενά και εποπτεύουν την εξέλιξη και τις προδιαγραφές των έργων που υλοποιούμε με αποτέλεσμα την συνεχή βελτίωση και αύξηση των υποδομών σε όλους τους τομείς, από το πιο μικρό έως το μεγαλύτερο νησί της Δωδεκανήσου.
• Πώς εξελίσσονται οι καθαρισμοί ρεμάτων στις διάφορες περιοχές;
Έχει ήδη ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος των καθαρισμών των ρεμάτων στα νησιά μας. Το σημαντικό όμως για αυτήν την νέα αρμοδιότητα για την Περιφέρεια, είναι ότι οι συμβάσεις των καθαρισμών είναι τριετούς διάρκειας δίνοντας μας την ευελιξία,μέσα στον χρόνο αυτό, να επιχειρούμε άμεσα, όπου χρειαστεί και όταν το απαιτούν οι καιρικές συνθήκες, χωρίς να χάνεται πολύτιμος χρόνος για την ασφάλεια των πολιτών και της περιουσίας τους. Έτσι, έχουμε τριετή σύμβαση ύψους 1.100.000 ευρώ για Αρχάγγελο, Λίνδο, Νότια Ρόδο και Ατάβυρο, τριετή σύμβαση ύψους 1.237.000 ευρώ για Ιαλυσό, Πεταλούδες, Κάμειρο, και τριετή σύμβαση για Ρόδο, Καλλιθέα και Αφάντου, ύψους 1.200.000 ευρώ. Το ίδιο ισχύει για όλα τα νησιά, με έναν συνολικό προϋπολογισμό της τάξης των 6.500.000 εκατομμυρίων ευρώ για νέες και επαναλαμβανόμενες εργασίες σε βάθος τριετίας. Όλες οι διοικήσεις στο παρελθόν είχαν έρθει αντιμέτωπες με τη γραφειοκρατία, τις καθυστερήσεις και την απουσία αντανακλαστικών της κρατικής μηχανής και όλες έβγαιναν με φτωχά αποτελέσματα από την αναμέτρηση αυτή. Εμείς βρίσκουμε τις λύσεις να ξεπερνάμε τις αγκυλώσεις για να είμαστε κοντά στον πολίτη σε καλύτερους χρόνους με απτά αποτελέσματα.
• Για μια ακόμη φορά το τελευταίο διάστημα η Περιφέρεια και προσωπικά ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, δέχονται συντονισμένες επιθέσεις από τα ίδια πρόσωπα που συνήθως επιτίθενται στην περιφερειακή αρχή. Ποιος είναι κατά την άποψή σας ο σκοπός αυτών των επιθέσεων;
Ο Γιώργος Χατζημάρκος ηγείται μιας παράταξης που παράγει έργο, ορατό πλέον από τους πολίτες. Τόσο ο ίδιος όσο και εμείς που πορευόμαστε μαζί του, αντιλαμβανόμαστε την αντιπολίτευση και την δημόσια κριτική σαν αναγκαίους πυλώνες βελτίωσης των πολιτικών και των δράσεών μας. Η ρητορική της σπίλωσης, της ακύρωσης, του εκφοβισμού και των απειλών που επιλέγεται σκοπίμως, από συγκεκριμένα πρόσωπα που μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού, δεν συγκαταλέγεται στο πλαίσιο της δημόσιας κριτικής, δεν είναι εποικοδομητική ούτε αποτελεσματική. Οι πολίτες έχουν αντίληψη, μνήμη και κρίση και αποδίδουν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Είμαστε μικρή κοινωνία και γνωρίζουμε ποιοι έχουν αποδεδειγμένα καταχραστεί δημόσιο χρήμα και εξουσία, ποιοι μεταπηδούν καιροσκοπικά από τον ένα πολιτικό χώρο στον άλλο, ποιοι εξυπηρετούν ιδιωτικά συμφέροντα και ποιοι επιλέγουν να ηθικολογούν γιατί δεν διαθέτουν οι ίδιοι ηθική υπόσταση. Ο Γιώργος Χατζημάρκος επιλέγει να είναι χρήσιμος για τον τόπο και η μέχρι τώρα πολιτική του διαδρομή το έχει αποδείξει. Η νοσηρότητα των επιθέσεων στο πρόσωπό του, οφείλει να απασχολήσει άλλους επιστημονικούς κλάδους και όχι την πολιτική που χρειάζεται υγιείς δυνάμεις και πρόσωπα για να εξυπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου