Ρεπορτάζ

Μαζικές αποστολές απατηλών μηνυμάτων με θύμα την Τράπεζα Πειραιώς

Σε νέες μαζικές αποστολές απατηλών μηνυμάτων με τα οποία επιχειρείται η εξαπάτηση ανυποψίαστων χρηστών του Internet με την μέθοδο του “phishing” της υποκλοπής προσωπικών στοιχείων αξιοποιήσιμων για μη εξουσιοδοτημένες, παράνομες οικονομικές συναλλαγές στο Διαδίκτυο προχώρησαν τις τελευταίες ημέρες άγνωστοι δράστες σε λογαριασμούς κατοίκων της Ρόδου.

Tο phishing, όπως υπονοεί η λέξη (ψάρεμα), περιγράφεται ως μια προσπάθεια απόσπασης/υποκλοπής προσωπικών στοιχείων αξιοποιήσιμων για παράνομες οικονομικές συναλλαγές. Το Phishing επιχειρείται συνήθως με την αποστολή κάποιου spam email, το οποίο ισχυρίζεται -ψευδώς- ότι αποστέλλεται από κάποια υπαρκτή και νόμιμη εταιρεία (τράπεζα, ηλεκτρονικό κατάστημα, υπηρεσία ηλεκτρονικών πληρωμών κλπ), σε μία προσπάθεια να παραπλανήσει τον παραλήπτη και να του αποσπάσει απόρρητα προσωπικά και οικονομικά δεδομένα.

Στη συνέχεια, τα στοιχεία αυτά θα χρησιμοποιηθούν από τους εγκέφαλους της απάτης για την πραγματοποίηση παράνομων οικονομικών συναλλαγών.
Τα email αυτά ισχυρίζονται ότι ο παραλήπτης απαιτείται να ενημερώσει ή να επαληθεύσει άμεσα κάποια προσωπικά στοιχεία του για λόγους ασφαλείας, και τον οδηγούν μέσω συνδέσμων σε πλαστά web sites, τα οποία μιμούνται πολύ πειστικά τους διαδικτυακούς τόπους υπαρκτών και αξιόπιστων οργανισμών.

Σε μία προσπάθεια να μειώσουν τον χρόνο αντίδρασης του ανυποψίαστου παραλήπτη, ορισμένα μηνύματα απειλούν ότι εάν δεν προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες (ενημέρωση, επαλήθευση στοιχείων) εντός του υποδεικνυόμενου -σύντομου- χρονικού διαστήματος ο λογαριασμός του θα μπλοκαριστεί και δεν θα μπορεί να πραγματοποιήσει περαιτέρω συναλλαγές. Σκοπός τους είναι να εξαναγκάσουν τον παραλήπτη να αποκαλύψει τις πληροφορίες που του ζητούνται χωρίς καν να προλάβει να εξετάσει την γνησιότητα του μηνύματος.
Τα email που αποστέλλονται μοιάζουν αρκετά επίσημα και οι πλαστές σελίδες είναι τις περισσότερες φορές πανομοιότυπες με τις πραγματικές.

Το νέο απατηλό μήνυμα που απεστάλη σε λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κατοίκων της Ρόδου φέρεται να προέρχεται δήθεν από την Τράπεζα Πειραιώς. Ενημερώνει τους παραλήπτες με ανορθόγραφο και ασύντακτο μήνυμα ότι η τράπεζα εκτελεί καθαρισμό της βάσης δεδομένων της και τους καλεί να συνδεθούν στους λογαριασμούς ebanking τους για να επιβεβαιώσουν τη δραστηριότητα των λογαριασμών τους.

Στη συνέχεια του μηνύματος υπάρχει παραπομπή σε μια εικονική ιστοσελίδα της τράπεζας όπου οι χρήστες καλούνται να εισάγουν τα στοιχεία της σύνδεσής τους τα οποία βέβαια αν δοθούν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους απατεώνες για την άντληση χρημάτων από τους λογαριασμούς των θυμάτων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου