Ειδήσεις

Στο 24% ο ΦΠΑ σε 27 νησιά του Αιγαίου! Εξαίρεση μόνο για 6 μήνες σε 5 νησιά

Στα σημερινά επίπεδα θα παραμείνει ο ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου που δέχονται το κύριο βάρος των προσφυγικών ροών. H κυβέρνηση “αναγνωρίζοντας τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά”, όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, συμφώνησε με τους θεσμούς την παράταση του μέτρου των ειδικών συντελεστών ΦΠΑ για τη Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, μέχρι την 30/6/2018.
Δηλαδή εξαιρούνται μόνο για 6 μήνες μόλις 5 από τα 32 νησιά της Δωδεκανήσου και του Βορείου Αιγαίου όπου θα καταργηθούν οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ.
Στα υπόλοιπα νησιά, στα οποία καταργούνται οι ειδικοί συντελεστές ΦΠΑ την 31/12/2017, όπου σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών «είχαν διατηρηθεί χαμηλά, για έναν ακόμη χρόνο, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, καθώς έπρεπε οι ειδικοί συντελεστές να είχαν καταργηθεί από το τέλος του 2016», θα δοθεί, στο τέλος αυτού του χρόνου (2017), έκτακτο κοινωνικό αντιστάθμισμα, για το ύψος του οποίου θα λαμβάνονται υπόψη κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Η διαδικασία υλοποίησης του μέτρου αυτού θα ανακοινωθεί άμεσα από το Υπουργείο Οικονομικών.

Από 1η Ιανουαρίου 2018
αυξάνεται και επισήμως
ο ΦΠΑ σε 27 νησιά
του Αιγαίου
Στα ύψη εκτινάσσεται από 1.1.2018 ο ΦΠΑ στα 27 από τα 32 νησιά του Αιγαίου. Τα 27 νησιά στα οποία –και επισήμως- αυξάνεται ο ΦΠΑ σε δύο εβδομάδες είναι:
Λήμνος
Ικαρία
Άγιος Ευστράτιος
Ψαρά
Οινούσσες
Φούρνοι
Θύμαινα
Άγιος Μηνάς
Δωδεκάνησα
Κάλυμνος
Αστυπάλαια
Κάσος
Τήλος
Σύμη
Νίσυρος
Πάτμος
Χάλκη
Σαριά
Λειψοί
Ψέριμος
Αγαθονήσι
Λέβιθα
Καστελόριζο (ή Μεγίστη)
Αρκοί
Γυαλί
Τέλενδος
Φαρμακονήσι
Κίναρος

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει τα εξής:
«Στα σημερινά επίπεδα θα παραμείνει ο ΦΠΑ στα πέντε νησιά τού Αιγαίου που δέχονται το κύριο βάρος των προσφυγικών ροών. H κυβέρνηση αναγνωρίζοντας τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά συμφώνησε με τους θεσμούς την παράταση του μέτρου των ειδικών συντελεστών ΦΠΑ για τη Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, μέχρι την 30/6/2018.
Στα υπόλοιπα νησιά, στα οποία καταργούνται οι ειδικοί συντελεστές ΦΠΑ την 31/12/2017 -που ας σημειωθεί είχαν διατηρηθεί χαμηλά, για έναν ακόμη χρόνο, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, καθώς έπρεπε οι ειδικοί συντελεστές να είχαν καταργηθεί από το τέλος του 2016- θα δοθεί, στο τέλος αυτού του χρόνου (2017), έκτακτο κοινωνικό αντιστάθμισμα, για το ύψος του οποίου θα λαμβάνονται υπόψη κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Η διαδικασία υλοποίησης του μέτρου αυτού θα ανακοινωθεί άμεσα από το Υπουργείο Οικονομικών.
Βούληση της κυβέρνησης είναι να εφαρμόσει πραγματικά μέτρα που να αντιμετωπίζουν τα χρόνια και εγγενή προβλήματα που συνεπάγεται η νησιωτικότητα. Με αυτή τη λογική, αποφασίστηκε από το δεύτερο μισό του 2018 να εφαρμοστεί και το μέτρο του “μεταφορικού ισοδύναμου” στη Νησιωτική Ελλάδα. Το μεταφορικό ισοδύναμο θα εναρμονίζει το κόστος μετακίνησης επιβατών και εμπορευμάτων, από και προς τα νησιά, σε σχέση με το κόστος των χερσαίων μετακινήσεων. Για το σκοπό αυτό θα συνυπολογιστούν αντικειμενικοί δείκτες, όπως η τιμή της χερσαίας μεταφοράς ανά χιλιόμετρο, που θα βοηθούν στην ισοτιμία του δυσανάλογου κόστους θαλάσσιας μεταφοράς, σε σχέση μ’ αυτό της χερσαίας.
Το μέτρο αυτό θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και θα διασφαλίζει την ισοστάθμιση του κόστους μεταφοράς με αυτό της ηπειρωτικής Ελλάδας. Για τη διασφάλιση της επιτυχίας του μέτρου και την πραγματική ελάφρυνση των νησιωτών από τα μεταφορικά κόστη, θα αναπτυχθεί και Παρατηρητήριο Τιμών, το οποίο θα διασφαλίζει τη μεταφορά του οφέλους στον τελικό καταναλωτή. Το μεταφορικό ισοδύναμο, ήταν αίτημα δεκαετιών των νησιωτών, αποτελώντας πραγματικό αντιστάθμισμα στο κόστος που επιφέρει η Νησιωτικότητα».

Υπόσχονται ισοδύναμα
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, βούληση της κυβέρνησης είναι να εφαρμόσει πραγματικά μέτρα που να αντιμετωπίζουν τα χρόνια και εγγενή προβλήματα που συνεπάγεται η νησιωτικότητα. Με αυτή τη λογική, αποφασίστηκε από το δεύτερο μισό του 2018 να εφαρμοστεί και το μέτρο του “μεταφορικού ισοδύναμου”στη Νησιωτική Ελλάδα.
Το μεταφορικό ισοδύναμο θα εναρμονίζει το κόστος μετακίνησης επιβατών και εμπορευμάτων, από και προς τα νησιά, σε σχέση με το κόστος των χερσαίων μετακινήσεων. Για το σκοπό αυτό θα συνυπολογιστούν αντικειμενικοί δείκτες, όπως η τιμή της χερσαίας μεταφοράς ανά χιλιόμετρο, που θα βοηθούν στην ισοτιμία του δυσανάλογου κόστους θαλάσσιας μεταφοράς, σε σχέση μ’ αυτό της χερσαίας.
Το μέτρο αυτό θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και θα διασφαλίζει την ισοστάθμιση του κόστους μεταφοράς με αυτό της ηπειρωτικής Ελλάδας. Για τη διασφάλιση της επιτυχίας του μέτρου και την πραγματική ελάφρυνση των νησιωτών από τα μεταφορικά κόστη, θα αναπτυχθεί και Παρατηρητήριο Τιμών,το οποίο θα διασφαλίζει τη μεταφορά του οφέλους στον τελικό καταναλωτή. Το μεταφορικό ισοδύναμο, ήταν αίτημα δεκαετιών των νησιωτών, αποτελώντας πραγματικό αντιστάθμισμα στο κόστος που επιφέρει η Νησιωτικότητα.
Η παραπάνω δράση θα αποτελέσει συνέχεια του πλέγματος των νησιωτικών πολιτικών που έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται, όπως το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την ενίσχυση των περιφερειών του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

Δήλωση του Δημάρχου Κω
Ο δήμαρχος Κω κ. Γιώργος Κυρίτσης, αναφερόμενος στην ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, με την οποία παρατείνεται η ισχύς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για ένα εξάμηνο, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
“Αν η χώρα, η κυβέρνηση και συνολικά το πολιτικό σύστημα δεν μπορούν να επιβάλλουν και να υπερασπιστούν τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, τότε δεν είμαστε κυρίαρχη και ανεξάρτητη χώρα αλλά χώρος.
Με ό,τι αυτό σημαίνει.
Η παράταση ισχύος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για ένα εξάμηνο και μόνο για τα νησιά τα οποία έχουν μετατραπεί σε φυλακές ανθρώπων και χώρο εγκλωβισμού παράνομων μεταναστών και προσφύγων, δεν μας ικανοποιεί.
Ο διαχωρισμός των νησιών δεν έχει ηθικό υπόβαθρο. Πολιτική χωρίς ηθική και συναίσθημα δεν υπάρχει.
Απογοήτευση είναι το αίσθημα που κυριαρχεί σήμερα σε όλα τα νησιά του Αιγαίου.
Ουσιαστικά, θα υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ μέσα στην τουριστική περίοδο, με αρνητικές συνέπειες για τον τουρισμό μας, τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις.
Σε ένα εξάμηνο από τώρα, θα έχουν αμβλυνθεί οι συνέπειες του μεταναστευτικού στα πέντε αυτά νησιά; Θα έχουν κλείσει τα hot spot; Θα έχουν αποσυμφορηθεί τα νησιά;
Είναι δυνατόν να μας υποτιμούν με αυτό τον τρόπο;
Σε αυτά τα ερωτήματα θα απαντήσει κανείς σε Ελλάδα και Ευρώπη;
Εφόσον στην Ευρώπη θεωρούν στρέβλωση τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, τότε γιατί δεν καταργούν τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ και το ειδικό φορολογικό καθεστώς σε νησιά της Γερμανίας, της Φινλανδίας, της Πορτογαλίας ή της Ισπανίας;
Θεωρώ θετική την εξαγγελία της κυβέρνησης για την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου, αναρωτιέμαι όμως αν υπάρχει αναλογιστική μελέτη και αν υπάρχουν οι πόροι για να χρηματοδοτήσουν την πλήρη εφαρμογή του και όχι μια αποσπασματική εφαρμογή.
Η τραγωδία της χώρας είναι ότι βρίσκεται όχι σε πλήρη εξάρτηση και επιτροπεία αλλά σε απόλυτη παρακμή και παράλυση. Και αυτό το βίωσαν σήμερα, με τον πιο σκληρό τρόπο οι πολίτες των νησιών του Αιγαίου.
Μια χώρα που δεν μπορεί να βρει και να επιβάλλει ισοδύναμα της τάξης των 50 εκ. ευρώ για να υπερασπιστεί τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, πως μπορεί να εμπνεύσει τους πολίτες της;
Η λύση όπως είχα πει από την αρχή ήταν η συνεννόηση όλου του πολιτικού συστήματος, κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Και η ψήφιση από κοινού της διατήρησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.
Θα μας έβγαζαν μήπως από το ευρώ ή δεν θα έκλεινε η αξιολόγηση;
Από τη στιγμή που εμείς οι ίδιοι δεν έχουμε σχέδιο για τη χώρα και την επόμενη μέρα, θα μετράμε μόνο απώλειες.”

Ψήφισμα των φορέων της Κω για τη διατήρηση των
μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

Ξεσηκώνονται τα νησιά ενάντια στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε παγκωακή συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη ΔΟΥ στο πλαίσιο της γενικής απεργίας που αποφάσισαν οι φορείς της Κω σε συνεννόηση με τις τοπικές αρχές. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος, κ. Γιώργος Κυρίτσης, ο έπαρχος Κω, κ. Γιώργος Χαλκιδιός και η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, κα Ντίνα Σβύνου και βέβαια εκπρόσωποι αρκετών φορέων.
Μιλώντας στη «δημοκρατική», ο κ. Γ. Χαλκιδιός δήλωσε: «Το καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ δεν αποτελεί κανενός είδους προνόμιο για τα νησιά του Αιγαίου. Πρόκειται για μέτρο που αντισταθμίζει όλες τις δυσβάστακτες επιβαρύνσεις που υφιστάμεθα οι νησιώτες. Συνεχώς βαλλόμεθα από παντού. Κατάργησαν σε μία νύχτα το ειδικό δασμολογικό και δημοσιονομικό καθεστώς, και πάθανε μεγάλη ζημιά οι επιχειρήσεις και έρχονται τώρα με την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ να μας δώσουν τη χαριστική βολή. Αναγκαστικά αυτή η αύξηση θα μετακυλήσει στον πελάτη-καταναλωτή. Δεν μπορούν πλέον να την απορροφήσουν οι επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν κυριολεκτικά γονατίσει. Η σεισμόπληκτη Κως, η οποία έχει υποστεί πλήγμα από τις προσφυγικές ροές, καλείται να αντιμετωπίσει πλέον ένα φορολογικό τσουνάμι.
Πολύ φοβάμαι ότι θα υπάρχουν επιπτώσεις και στον τουρισμό, κυρίως όταν η γειτονική μας χώρα έχει μηδενικό ΦΠΑ στο τουριστικό της προϊόν. Εάν ανοίξουν οι ανταγωνιστικοί τουριστικοί προορισμοί, οι οποίοι παρέμειναν κλειστοί το 2017 για τους γνωστούς λόγους, προβλέπω ότι θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα. Θα πρέπει λοιπόν να διατηρηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε όλο το Αιγαίο. Αυτή θα πρέπει να είναι η βασική προτεραιότητα. Θεωρώ την κουβέντα για την χρονική μετατόπιση της εφαρμογής του μέτρου άσκοπη και άκαιρη».

Οι διαμαρτυρόμενοι
επέδωσαν ψήφισμα στον προϊστάμενο της ΔΟΥ Κω, το οποίο έχει ως εξής:
ΨΗΦΙΣΜΑ
Ο Δήμος της Κω και οι εκπρόσωποι των φορέων του νησιού εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και την επιβολή του νέου φόρου διανυκτέρευσης που θα πλήξει ακόμα περισσότερο τον τουρισμό μας.
Η Κως δεν μπορεί να τιμωρείται με αυτό τον τρόπο, όταν μάλιστα έχει υποστεί και εξακολουθεί να υφίσταται τις αρνητικές συνέπειες του μεταναστευτικού αλλά και να προσπαθεί, αβοήθητη, να κλείσει μόνη της τις πληγές που άνοιξε ο ισχυρός σεισμός της 21ης Ιουλίου.
Η Κως δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με αυτό τον τρόπο όταν προσφέρει σημαντικά δημόσια έσοδα στην εθνική οικονομία μέσα από τον τουρισμό και όταν, αποδεδειγμένα, δεν υπάρχει ανταποδοτικότητα από την πλευρά του Κράτους και της Κεντρικής Εξουσίας σε σύγκριση την προσφορά του νησιού μας.
Αν κάποιοι στην Ευρώπη, θεωρούν στρέβλωση τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, τότε να καταργήσουν και το ειδικό καθεστώς του ΦΠΑ στην Κορσική για την Γαλλία, στις Κανάριες Νήσους για την Ισπανία αλλά και για νησιά στη Γερμανία την Πορτογαλία και τη Φινλανδία.
Γιατί διαφορετικά δεν υπάρχει η Ευρώπη της ισότητας, της αλληλεγγύης και της Περιφερειακής Συνοχής και Ανάπτυξης.
Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, την οποία θα στηρίξουν όλα τα κόμματα.
Το δημοσιονομικό κόστος είναι μικρό και μπορεί να καλυφθεί από ισοδύναμα που μπορούν να αποφέρουν πάνω από 100 εκ. ευρώ, όπως οι περικοπές δημοσίων δαπανών που σχετίζονται με προμήθειες, μετακινήσεις προσωπικού και αγοράς υπηρεσιών τρίτων.
Η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας είναι μια ολέθρια και εγκληματική πράξη.
Θα επιβληθούν αυξήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν το υψηλό κόστος μεταφοράς προσώπων, υπηρεσιών, αγαθών και πρώτων υλών από και προς το νησί μας. Ένα κόστος που είναι μικρότερο για άλλες περιοχές της χώρας και για την ηπειρωτική Ελλάδα. Θα πληγεί καίρια ο τουρισμός μας.
Το κόστος, βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα, στην οικονομία των νησιωτικών περιοχών, θα είναι ολέθριο.
Όλοι μαζί, ενωμένοι, διεκδικούμε τα παιδιά μας στα νησιά του Αιγαίου να έχουν το δικαίωμα να ζήσουν και να δημιουργήσουν σε αυτό τον τόπο.

Οι φορείς:
Δήμος Κω
Επαρχείο Κω
Δικηγορικός Σύλλογος Κω
Ιατρικός Σύλλογος Κω
Ένωση Ξενοδόχων Κω
Επιμελητήριο Δωδεκανήσου – Παράρτημα Κω
Μόνιμη Επιτροπή Τ.Ε.Ε.
Παράρτημα Κω
Εμπορικός Σύλλογος Κω
Οικονομικό Επιμελητηρίο Παράρτημα Δωδ/σου
Ένωση Ταξί Κω
Σωματείο ΣΕΠΕ ΚΩ
Σωματείο παραγωγών Κω
Ένωση Επαγγελματιών και Παραγωγών Κω
Σύλλογος Τοπικής Γαστρονομίας «Ασκληπιός»
Σύλλογος Βενζινοπωλών Κω».

Έντονη ανησυχία
στην Πάτμο
Επιστολή διαμαρτυρίας έστειλε η Ένωση Ξενοδόχων Πάτμου προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, στην υπουργό Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά, στους βουλευτές Δωδεκανήσου, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στο Δήμο Πάτμου και στην Π.Ο.Ξ. προκειμένου να διατηρηθούν οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Σε αυτή επισημαίνουν μεταξύ άλλων πως είναι σίγουρο ότι το κόστος που θα υποστούν οι επιχειρήσεις, θα είναι πολλαπλάσιο σε σχέση με το περιορισμένο δημοσιονομικό όφελος που θα αποδώσει η κατάργηση του μέτρου. Αναφέρουν παραπέρα ότι θα κλείσουν πολλές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις (10 ξενοδοχεία έκλεισαν στα 5 τελευταία χρόνια στο νησί) κάτι που θα καταστήσει εξαιρετικά δύσκολη την παραμονή των κατοίκων του νησιού, οι οποίοι θα αναγκαστούν να μεταναστεύσουν, όπως έγινε στην Κάλυμνο όπου 4.000 κάτοικοι μετανάστευσαν την τελευταία 5ετία.
«Δεν είναι μόνο η αύξηση του ΦΠΑ αλλά και η επιβολή του τέλους διανυκτέρευσης. Στην Πάτμο στηριζόμαστε κυρίως στον Έλληνα τουρίστα. Περιμένουμε επισκέπτες με τα πλοία της γραμμής. Δεν έχουμε τον τουρίστα του τσάρτερ. Τα τελευταία χρόνια έχουν κλείσει 10 ξενοδοχεία στο νησί και πολύ φοβάμαι ότι θα ακολουθήσουν και άλλα. Φέτος χάσαμε το Πάσχα το οποίο έπεφτε αρκετά νωρίς. Ξεκινήσαμε να δουλεύουμε από τα τέλη Ιουλίου και η σεζόν διήρκεσε μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη. Έγιναν κρατήσεις για την περίοδο αυτή κυρίως μέσω του διαδικτύου με χαμηλές τιμές. Ειλικρινά πολλές επιχειρήσεις βρέθηκαν φέτος ένα βήμα πριν το κλείσιμο. Σκεφτείτε τι θα γίνει όταν επιβληθούν όλες αυτές οι επιβαρύνσεις. Δυστυχώς κάποιοι θεωρούν τα νησιά προνομιούχα, κάτι που δεν ισχύει ούτε στο ελάχιστο. Εάν δεν ζήσουν στα νησιά δεν μπορούν να καταλάβουν τις ανάγκες και τα προβλήματα που υπάρχουν», δήλωσε στη «δημοκρατική» η επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πάτμου, κα Άννα Ρωμαίου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου