ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Δοκιμάζονται πολλές επιχειρήσεις στα Δωδ/νησα εξαιτίας της κρίσης

news room 2 λεπτά ανάγνωση
ΕΒΕΔ
Μέγεθος γραμμάτων

Στη  δίνη της οι­κο­νο­μι­κής κρί­σης έχουν πε­ριέλ­θει δε­κά­δες μι­κρο­με­σαί­ες επι­χει­ρή­σεις και στα Δω­δε­κά­νη­σα.

Οι αντο­χές των επι­χει­ρη­μα­τιών δο­κι­μά­ζο­νται πολύ  πε­ρισ­σό­τε­ρο τώρα καθώς δεν έχει στα­μα­τή­σει η εφαρ­μο­γή επώ­δυ­νων μέ­τρων.

Αρ­κε­τοί αδυ­να­τούν να αντε­πε­ξέλ­θουν σε βα­σι­κές οι­κο­νο­μι­κές  υπο­χρε­ώ­σεις καθώς μέσα σ’ ένα κλίμα οι­κο­νο­μι­κής αβε­βαιό­τη­τας ο τζί­ρος τους έχει μειω­θεί δρα­μα­τι­κά.

Σύμ­φω­να με τα στοι­χεία του Εμπο­ρι­κού και Βιο­μη­χα­νι­κού Επι­με­λη­τη­ρί­ου Δω­δε­κα­νή­σου από την αρχή του τρέ­χο­ντος έτους μέχρι και χθες, 19 Δε­κεμ­βρί­ου, κα­τα­γρά­φουν πτω­τι­κή πο­ρεία οι  επι­χει­ρή­σεις εμπο­ρί­ου και με­τα­ποί­η­σης.

Συ­γκε­κρι­μέ­να από 1 Ια­νουα­ρί­ου 2014 μέχρι και τις 19 Δε­κεμ­βρί­ου  του τρέ­χο­ντος έτους 1.172 επι­χει­ρή­σεις έβα­λαν λου­κέ­το στα Δω­δε­κά­νη­σα .

Πιο ανα­λυ­τι­κά στη Ρόδο έβα­λαν λου­κέ­το 784 επι­χει­ρή­σεις . Από αυτές οι 187 ήταν εμπο­ρι­κές, οι 179 του τομέα με­τα­ποί­η­σης, οι 79 του­ρι­στι­κές και οι 339 πα­ρο­χής υπη­ρε­σιών.

Στην Κω από τις αρχές του τρέ­χο­ντος έτους, έως τις 19 Δε­κεμ­βρί­ου, έκλει­σαν 235 επι­χει­ρή­σεις. Στον τομέα της με­τα­ποί­η­σης τερ­μά­τι­σαν τις ερ­γα­σί­ες τους 32. Από τον τομέα του εμπο­ρί­ου έβα­λαν λου­κέ­το 62. Έκλει­σαν  39 του­ρι­στι­κές επι­χει­ρή­σεις καθώς και 102 επι­χει­ρή­σεις πα­ρο­χής υπη­ρε­σιών.

Στην Κά­λυ­μνο έκλει­σαν 153 επι­χει­ρή­σεις. Από αυτές οι 51 ήταν εμπο­ρι­κές. Οι 35  ήταν του τομέα της με­τα­ποί­η­σης. Λου­κέ­το έβα­λαν 11 του­ρι­στι­κές επι­χει­ρή­σεις. Στο νησί των σφουγ­γα­ρά­δων τερ­μά­τι­σαν τη λει­τουρ­γία τους και 56 επι­χει­ρή­σεις πα­ρο­χής υπη­ρε­σιών.

Αυτό που έχει προ­κα­λέ­σει προ­βλη­μα­τι­σμό ακόμη και σε στε­λέ­χη του ΕΒΕΔ είναι το γε­γο­νός ότι είναι λι­γό­τε­ρες οι  επι­χει­ρή­σεις που άνοι­ξαν φέτος.

«Δεν θα πρέ­πει να εί­μα­στε απαι­σιό­δο­ξοι.

Η ορ­μη­τι­κό­τη­τα δεν δη­μιουρ­γεί ιδέες και ανά­πτυ­ξη. Δια­πι­στώ­νου­με πως έκλει­σαν πε­ρισ­σό­τε­ρες επι­χει­ρή­σεις. Ίσως δεν ήταν βιώ­σι­μες. Οι επι­χει­ρη­μα­τί­ες στρέ­φο­νται σε το­μείς που θε­ω­ρούν πως θα έχουν με­γα­λύ­τε­ρη  απο­δο­τι­κό­τη­τα και πε­ρισ­σό­τε­ρα έσοδα . Δεν μπο­ρού­με να μην πα­ρα­τη­ρή­σου­με  πως φέτος άνοι­ξαν   λι­γό­τε­ρες επι­χει­ρή­σεις», δή­λω­σε ο διευ­θυ­ντής του ΕΒΕΔ κ. Γιάν­νης Πα­πα­δη­μή­τρης.

Τα στοι­χεία του ΕΒΕΔ   για το διά­στη­μα από την 1η Ια­νουα­ρί­ου μέχρι και χθες, 19 Δε­κεμ­βρί­ου,  δεί­χνουν, πως άνοι­ξαν 811 επι­χει­ρή­σεις. Από αυτές οι 526  στη Ρόδο, οι 183 στην Κω και οι 102 στην Κά­λυ­μνο.

Στη Ρόδο ξε­κί­νη­σαν να λει­τουρ­γούν 152 εμπο­ρι­κές επι­χει­ρή­σεις , 67 του τομέα με­τα­ποί­η­σης,  82 του­ρι­στι­κές και 225 πα­ρο­χής υπη­ρε­σιών.

Από την  Κω ενε­γρά­φη­σαν στο ΕΒΕΔ 48 εμπο­ρι­κές επι­χει­ρή­σεις, 15 του τομέα με­τα­ποί­η­σης,  32 του­ρι­στι­κές και 88 πα­ρο­χής υπη­ρε­σιών.

Στην Κά­λυ­μνο άνοι­ξαν 31 εμπο­ρι­κές επι­χει­ρή­σεις, 17 του τομέα με­τα­ποί­η­σης,  12 του­ρι­στι­κές και 42 πα­ρο­χής υπη­ρε­σιών.

Τα  συ­γκε­κρι­μέ­να στοι­χεία προ­κα­λούν έντο­νο προ­βλη­μα­τι­σμό καθώς η κα­τη­φό­ρα του εμπο­ρί­ου και της με­τα­ποί­η­σης συ­νε­χί­ζε­ται και δεν στα­μα­τούν τα λου­κέ­τα.

Εξαί­ρε­ση απο­τε­λεί ο του­ρι­σμός στον οποίο στρέ­φο­νται πε­ρισ­σό­τε­ροι επι­χει­ρη­μα­τί­ες θε­ω­ρώ­ντας πως θα έχουν πε­ρισ­σό­τε­ρα έσοδα.

Όλα δεί­χνουν όμως ότι   τα προ­βλή­μα­τα των ετών  2013   και 2014 θα με­τα­φερ­θούν στο 2015 αν δεν αλ­λά­ξει η οι­κο­νο­μι­κή πο­λι­τι­κή.

Δε­κά­δες επι­χει­ρή­σεις  στη Ρόδο και τα υπό­λοι­πα νησιά του νομού  είναι  στο «κόκ­κι­νο».  Αν δεν  τε­θούν σε εφαρ­μο­γή  μέτρα για την στή­ρι­ξη των μι­κρο­με­σαί­ων επι­χει­ρη­μα­τιών το έτος 2015 θα είναι ακόμη πιο δύ­σκο­λο.

Για μια φορά ακόμη οι επι­χει­ρη­μα­τί­ες κρού­ουν τον κώ­δω­να του κιν­δύ­νου. Ζη­τούν από τα αρ­μό­δια υπουρ­γεία να  στη­ρί­ξουν τη μι­κρο­με­σαία επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τα που είναι ο στυ­λο­βά­της της αγο­ράς.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.