ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Το τραγικό περιστατικό απώλειας μιας ανθρώπινης ζωής στη Φολέγανδρο, αναδεικνύει τις μεγάλες ελλείψεις στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κάλυψης των νησιωτών»

news room 1 λεπτό ανάγνωση
defined( 'ABSPATH' ) || exit; // 3.1.114: όχι απευθείας κλήση από το web

«Η πρό­σφα­τη συ­γκλο­νι­στι­κή απώ­λεια της ζωής ενός συ­ναν­θρώ­που μας στο νησί της Φο­λε­γάν­δρου, προ­κα­λεί θλίψη και πολλά ερω­τή­μα­τα, ενώ πα­ράλ­λη­λα ανα­δει­κνύ­ει, δυ­στυ­χώς, με τρα­γι­κό τρόπο, τις με­γά­λες ανε­πάρ­κειες στην αντί­δρα­ση του κρα­τι­κού μη­χα­νι­σμού, ιδίως στις πε­ρι­πτώ­σεις ανά­γκης των κα­τοί­κων των νη­σιών. Ο άτυ­χος άν­δρας που δεν ήταν πε­ρι­στα­τι­κό Covid-19, παρά τις άμε­σες και επί­μο­νες εκ­κλή­σεις και προ­σπά­θειες του ια­τρι­κού προ­σω­πι­κού του ΠΠΙ του νη­σιού, τε­λι­κά δεν επι­βι­βά­στη­κε ποτέ σε ελι­κό­πτε­ρο του ΕΚΑΒ με σκοπό την με­τα­φο­ρά του στην Αθήνα, μιας και εκεί­νο κα­θυ­στέ­ρη­σε μοι­ραία να κα­τα­φθά­σει.

Στο πλαί­σιο της παν­δη­μί­ας και έχο­ντας υπόψη τις ιδιαί­τε­ρες συν­θή­κες της Νη­σιω­τι­κό­τη­τας, εί­χα­με επι­ση­μά­νει την ανά­γκη υλο­ποί­η­σης ενός ολο­κλη­ρω­μέ­νου σχε­δί­ου για την υγειο­νο­μι­κή κά­λυ­ψη των νη­σιών, έτσι ώστε οι πε­ρι­πτώ­σεις δια­κο­μι­δής των κα­τοί­κων και επι­σκε­πτών των νη­σιών να αντι­με­τω­πί­ζο­νται άμεσα, τόσο με τη χρήση ει­δι­κών κα­ψου­λών με­τα­φο­ράς, όσο και μέσω της αξιο­ποί­η­σης των ει­δι­κά δια­μορ­φω­μέ­νων υγειο­νο­μι­κών σκα­φών του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, που προ­μη­θεύ­τη­κε το ΥΝΑΝΠ και εντά­χθη­καν φέτος στο Σώμα, μετά από δια­δι­κα­σί­ες που άρ­χι­σε και ολο­κλή­ρω­σε η Κυ­βέρ­νη­ση του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ.

Με αφορ­μή το τρα­γι­κό αυτό πε­ρι­στα­τι­κό, τα ερω­τή­μα­τα που τί­θε­νται σχε­τι­κά με την υγειο­νο­μι­κή κά­λυ­ψη των νη­σιών, είναι ση­μα­ντι­κά:

1. Για ποιο λόγο κα­θυ­στέ­ρη­σε το ελι­κό­πτε­ρο να με­τα­βεί στη Φο­λέ­γαν­δρο, παρά το γε­γο­νός ότι οι για­τροί του ΠΠΙ Φο­λε­γάν­δρου είχαν έγκαι­ρα ει­δο­ποι­ή­σει;

2. Για ποιο λόγο δεν έγινε η με­τα­φο­ρά του ασθε­νούς με τη χρήση του ει­δι­κού υγειο­νο­μι­κού σκά­φους ΛΣ- ΕΛΚΑΤ, που θα έπρε­πε να βρί­σκε­ται στη Νάξο για την εξυ­πη­ρέ­τη­ση των έκτα­κτων αυτών πε­ρι­στα­τι­κών; Είναι αλή­θεια ότι βρί­σκο­νται ανε­νερ­γά εδώ και μήνες, από την ημέρα των εγκαι­νί­ων τους, λόγω έλ­λει­ψης στε­λέ­χω­σης τους από το κα­τάλ­λη­λο προ­σω­πι­κό; Για ποιο λόγο δεν έχει αξιο­ποι­η­θεί η προ­βλε­πό­με­νη χρη­μα­το­δό­τη­ση από το πρό­γραμ­μα INTERREG, για την πρό­σλη­ψη του κα­τάλ­λη­λου προ­σω­πι­κού, όπως εί­χα­με προ­βλέ­ψει και απο­τε­λεί δέ­σμευ­ση για την επι­τυ­χή ολο­κλή­ρω­ση της χρη­μα­το­δό­τη­σης;

3. Για ποιο λόγο ακόμα δεν έχουν πα­ρα­λη­φθεί τα πτη­τι­κά μέσα, τα οποία απο­τε­λούν δωρεά του Ιδρύ­μα­τος Σταύ­ρος Νιάρ­χος, η οποία έγινε κυ­ρώ­θη­κε από το Δη­μό­σιο με Νόμο τον Μάιο του 2019, και τρο­πο­ποι­ή­θη­κε στη συ­νέ­χεια επί Κυ­βέρ­νη­σης ΝΔ;

4. Το γε­γο­νός ότι σε πε­ρι­πτώ­σεις ύπο­πτων πε­ρι­στα­τι­κών απαι­τεί­ται η με­τα­φο­ρά με ει­δι­κή κά­ψου­λα, σύμ­φω­να με τα πρω­τό­κολ­λά του ΕΟΔΥ και δε­δο­μέ­νου ότι έχουν γίνει οι απα­ραί­τη­τες προ­μή­θειες των κα­ψου­λών αυτών, για ποιο λόγο δεν έγινε άμεσα η με­τα­φο­ρά, αφού ταυ­τό­χρο­να δεν υπήρ­χε πα­ράλ­λη­λο πε­ρι­στα­τι­κό με­τα­φο­ράς ασθε­νούς COVID;

Η Νη­σιω­τι­κό­τη­τα οφεί­λει για την Πο­λι­τεία να απο­τε­λεί ένα πεδίο εφαρ­μο­γής πρα­κτι­κών λύ­σε­ων και όχι ένα πεδίο άσκη­σης αό­ρι­στων υπο­σχέ­σε­ων. Όλοι οι νη­σιώ­τες απαι­τούν απα­ντή­σεις και κυ­ρί­ως απαι­τούν πρά­ξεις.

Θερμά και ει­λι­κρι­νή συλ­λυ­πη­τή­ρια στην οι­κο­γέ­νεια και τους οι­κεί­ους του συ­μπα­τριώ­τη μας από τη Φο­λέ­γαν­δρο».

Νε­κτά­ριος Σα­ντο­ρι­νιός- Το­με­άρ­χης Ναυ­τι­λί­ας και Νη­σιω­τι­κής Πο­λι­τι­κής ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ- ΠΣ

Αν­δρέ­ας Μι­χαη­λί­δης- Ανα­πλη­ρω­τής Το­με­άρ­χης ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ- ΠΣ για θέ­μα­τα Νη­σιω­τι­κό­τη­τας

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.

defined( 'ABSPATH' ) || exit; // 3.1.114: όχι απευθείας κλήση από το web