Ειδήσεις

Xάσμα χωρίζει κυβέρνηση – θεσμούς στο ασφαλιστικό

Σημαντική διάσταση απόψεων σημειώθηκε χθες μεταξύ των εκπροσώπων των θεσμών και του Υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου κατά τη συνάντηση που είχαν στην Αθήνα με θέμα το Ασφαλιστικό.
Η δήλωση του κ. Κατρούγκαλου, καθώς βγήκε από την εν λόγω συνάντηση, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση αρνείται περικοπές στις συντάξεις χωρίς να υπάρξει πρώτα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για ένα δίκαιο συνταξιοδοτικό σύστημα, ήταν ενδεικτική για τις πιέσεις των δανειστών.
Οι δανειστές φέρονται, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικά στελέχη, να ζητούν πιο γρήγορα και πιο άμεσα περικοπές και στις κύριες συντάξεις –ακόμα και στις κατώτατες (πχ 20%) με την επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων στη νέα “Εθνική Σύνταξη” – μιας και θέλουν να χτυπηθεί ο ” σκληρός πυρήνας” της εθνικής συνταξιοδοτικής δαπάνης που δεν είναι άλλος από τη συνεισφορά του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Στόχος είναι να πέσει διαχρονικά η κρατική συνεισφορά στην καταβολή των συντάξεων από το 9,5% του ΑΕΠ στο 7,5% του ΑΕΠ.
Την ίδια στιγμή, το σχέδιο που επικαλείται ο κ. Κατρούγκαλος το οποίο περιλαμβάνει επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων με διάφορες “ρήτρες” (πχ ανάπτυξης, απασχόλησης, ηλικίας) και στόχο τη μείωση των “υψηλών” κύριων συντάξεων δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί επακριβώς από την κυβέρνηση, αλλά ούτε από το κυβερνών κόμμα. Η 2η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας με θέμα το Ασφαλιστικό εκκρεμεί από την περασμένη εβδομάδα, ενώ αντί για Υπουργικό Συμβούλιο την άλλη εβδομάδα αναμένεται να γίνει Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής την προσεχή Τρίτη.
Γενική γραμμή πάντως της κυβέρνησης παραμένει η λήψη νέων μέτρων στο ασφαλιστικό, πέραν εκείνων που θα αποφασιστούν στα πλαίσια κατάρτισης – εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού του 2016 να συνδεθεί με την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους, η συζήτηση για την οποία μπορεί να ξεκινήσει έως τέλος του έτους.

Παράλληλα, οι ανάγκες κατάρτισης και ψήφισης του τελικού σχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού του 2016 που θα παρουσιαστεί σήμερα απαιτούν να κλείσει η “τρύπα” 740-900 εκατ. ευρώ που έχει καταγραφεί στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού που παρουσιάστηκε στις 6 Οκτωβρίου που πρέπει να καλυφθεί από την μέτρα “εξοικονόμησης από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση των συντάξεων”.
Τα μόνα μέτρα που έχουν προσδιοριστεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού είναι μόνο σχεδόν τα μισά από εκείνα που προβλέπει το νέο Μνημόνιο (1,25% του ΑΕΠ ή 2,1 δισ. ευρώ) και ανέρχονται συγκεκριμένα σε 1,05 δισ. ευρώ και αφορούν βασικά τις παρακρατήσεις στις συντάξεις υπέρ του ΕΟΠΥΥ, την αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης και την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εφάπαξ. Ωστόσο, οι δανειστές δεν έχουν πάψει να αμφισβητούν την απόδοση αυτών των μέτρων μέχρι το 2018, όπου πρέπει να έχουν εξοικονομηθεί 3,2 δισ. ευρώ συνολικά.
Η κυβέρνηση έχει προτείνει ένα ” ισορροπημένο” πακέτο επιπλέον μέτρων για το 2016 με επίκεντρο κυρίως το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), το οποίο όπως όλα δείχνουν θα παραμείνει αυτόνομο χωρίς να συγχωνευτεί με το νέο Υπερ –Ταμείο κύριας ασφάλισης στο οποίο έχουν συμφωνήσει δανειστές και κυβέρνηση. Τα μέτρα αυτά ύψους 600 εκατ. ευρώ, τα οποία θα μπορούσαν να κλείσουν το μεγαλύτερο μέρος της “τρύπας” περιλαμβάνουν :
· μία μεσοσταθμική μείωση 6% στις επικουρικές συντάξεις και προπαντός στις επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου και των πρώην ΔΕΚΟ που χρηματοδοτούνται εν πολλοίς από εισφορές που πληρώνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Στο στόχαστρο βρίσκονται και τα μερίσματα του Δημοσίου.
· μία αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά τουλάχιστον 0,5%.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Ιωάννης    20.11.2015 08:31

    Αφήστε τις πραγματικές συντάξεις χωρίς περικοπές και βάλετε πρόστιμο σε όλες τις πρόωρες συντάξεις. Για κάθε χρόνο πριν τα 65 να αφαιρείται το 7%. Πχ ο πρόωρα συνταξιούχος στα 55 να χάνει 10χ7=70% και να παίρνει το 30% της πλήρους συντάξεως. Είναι άδικο να μειώνετε τις συντάξεις στους πραγματικούς συνταξιούχους για να συντηρείτε τους πονηρούς πρόωρα συνταξιούχους. Έχουμε δανειστεί 201 δις ευρώ για συντηρούμε τους πρόωρα συνταξιούχους. Με λίγα λόγια οι πρόωρα συνταξιούχοι είναι κυρίως αυτοί που μας κατέστρεψαν. Χωρίς πρόωρες συντάξεις δεν θα χρεοκοπούσαμε.

Σχολιασμός άρθρου