Ειδήσεις

Κίνδυνος από Βορρά: Όλοι κλείνουν τα σύνορα-Δύσκολες ώρες στην Ειδομένη

Βαλκανικές χώρες από τις οποίες περνούν οι πρόσφυγες κατευθυνόμενοι προς την Ευρώπη, αρνούνται να δεχθούν ανθρώπους από συγκεκριμένες εθνότητες, ως συνέπεια των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι.

Παγιδευμένοι στο «πουθενά»

Εργαζόμενοι στις ανθρωπιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην Κροατία, τη Σερβία και τα Σκόπια δηλώνουν ότι οι τρεις αυτές χώρες θα σταματούν πρόσφυγες από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ και θα τους υποχρεώνουν να γυρίζουν στην Ελλάδα.

Οπως αναφέρει ο Guardian, οι τρις βαλκανικές χώρες πανικοβλήθηκαν όταν την Πέμπτη, η Σλοβενία προσπάθησε να επιστρέψει πίσω στην Κροατία 168 μετανάστες από το Μαρόκο.

Η Σλοβενία ανακοίνωσε ότι δεν έχει πάρει οριστικές αποφάσεις για τον χειρισμό προσφύγων από συγκεκριμένες χώρες και τόνισε ότι θα συνεχίσει να δέχεται ανθρώπους από όλες τις χώρες, όσο η Γερμανία και η Αυστρία συνεχίσουν να τους δέχονται. Πάντως ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας επιβεβαίωσε ότι η Σλοβενία θα συζητήσει με τις άλλες Βαλκανικές χώρες, τρόπους για να περιοριστεί στο μέλλον η ροή των λεγόμενων οικονομικών μεταναστών.

Οπως δηλώνουν οι εργαζόμενοι των ανθρωπιστικών οργανώσεων, άνθρωποι προερχόμενοι από την Αφρική, το Ιράν, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές – που συνολικά ανέρχονται σε λιγότερο από το 10% του συνόλου των ροών – είναι παγιδευμένοι στις μεθορίους της Κροατίας, της Σερβίας και των Σκοπίων, και μετακινούνται συνεχώς καθώς καμία από τις τρεις χώρες δεν θέλει να τους κρατήσει.

Οι Σκοπιανοί «υψώνουν» φράκτη στην Ειδομένη

Το Thetoc επικοινώνησε με τον δήμαρχο Παιονίας της Περιφερειακής Ενότητας ΚιλκίςΧρήστο Γκουντενούδη ο οποίος εκείνη την ώρα βρισκόταν επί τόπου στην Ειδομένη και επιβεβαίωσε ότι ήδη στην πλευρά των Σκοπίων δύο τρακτέρ ανοίγουν τρύπες προκειμένου να τοποθετηθούν πάσσαλοι.

Μάλιστα ο κ. Γκουντενούδης είπε στο Thetoc ότι η κατάσταση θυμίζει τον περασμένο Αύγουστο αφού οι Σκοπιανοί αφήνουν να περνούν μόνο όσοι διαθέτουν Συριακά, Αφγανικά και Ιρακινά διαβατήρια με αποτέλεσμα ο συγκεντρωμένος κόσμος να έχει κλείσει ακόμη και τις γραμμές του τρένου. Όπως σημειώνει προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον αρμόδιο υπουργό Γ. Μουζάλα χωρίς να καταφέρει να τον βρει ενώ μέχρι αυτήν την ώρα ουδείς από την κυβέρνηση έχει επικοινωνήσει μαζί του.

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Κάτι ετοιμάζουν οι σκοπιανοί

Οι Σκοπιανοί αρνούνται ότι χτίζεται τείχος, αλλά ο εκπρόσωπος των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» Αντώνης Ρήγας, επιβεβαιώνει και αυτός στον Guardian τα έργα που είναι σε εξέλιξη: «Είναι προφανές ότι κάτι θέλουν να κάνουν. Ανά 20 μέτρα στήνουν πέτρες. Για ποιο λόγο; Δεν έχουν αρχίσει την κατασκευή, αλλά είμαι μηχανικός, και μπορώ να πω ότι είναι εκεί για κάποιο λόγο»

Στην αρχή της εβδομάδας, το υπουργικό συμβούλιο της πΓΔΜ είχε ανακοινώσει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο αν ανεγείρει έναν φράχτη, αλλά τόνισε ότι αυτό θα γίνει τελικά αν οι χώρες που βρίσκονται μετά από αυτήν στις προσφυγικές ροές πράξουν το ίδιο.

Δύσκολες ώρες στην Ειδομένη

Η νύχτα στην Ειδομένη είναι δύσκολη τούτη την εποχή. Η θερμοκρασία πλησιάζει κάποιες ώρες το μηδέν και η υγρασία που αναδύεται από την κοιλάδα του Αξιού περονιάζει τα κόκαλα. Χιλιάδες άνθρωποι διανυκτέρευσαν κάτω από αντίξοες συνθήκες (και) χθες το βράδυ στην ουδέτερη ζώνη της μεθορίου, στο ύψος του μεθοριακού σιδηροδρομικού σταθμού, με την προσδοκία να τους επιτρέψει η αστυνομία της ΠΓΔΜ να περάσουν σήμερα τα σύνορα. Ακόμα όμως και αν τους επιτρέψουν οι σλαβομακεδονικές αρχές τη διέλευση, δεν είναι βέβαιο ότι θα φύγουν, αφού η δίοδος έχει αποκλειστεί από εκατοντάδες Ιρανούς, Μαροκινούς, Αλγερινούς, κ.ά οικονομικούς μετανάστες, οι οποίοι απειλούν να την κρατήσουν επ’ αόριστον κλειστή εάν δεν επιτραπεί και στους ίδιους να περάσουν.

Τρεις χιλιάδες είχαν εγκλωβιστεί μετά την απόφαση των Σκοπίων να κλείσουν από χθες το μεσημέρι τα σύνορα και άλλες πέντε χιλιάδες αναμένονταν τη νύχτα με λεωφορεία από Καβάλα και Αθήνα. Οι ώρες περνούν δύσκολα όταν πέφτει το σκοτάδι και αναγκάζονται να κλειστούν στις σκηνές στα χωράφια και να κοιμηθούν κάτω από τα δέντρα. Διακόσιοι πενήντα άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να περνούν τη νύχτα σε καθεμιά από τις πέντε μεγάλες σκηνές που έχουν εγκαταστήσει οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και τη μία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Και αυτοί είναι οι τυχεροί, αφού οι σκηνές θερμαίνονται από μεγάλα αερόθερμα. Αλλοι διανυκτερεύουν σε μικρότερες σκηνές των σαράντα ατόμων, οι περισσότεροι σε σκοινάκια των τριώντεσσάρων ατόμων, και οι πολλοί σε υπνόσακους στο ύπαιθρο.

«Χθες το βράδυ μοιράσαμε τετρακόσιες μικρές σκηνές και εξακόσιους υπνόσακους, για να μπορέσουν οι άνθρωποι να βγάλουν τη νύχτα. Οι συνθήκες είναι δύσκολες εδώ στη μεθόριο», λέει στην «Κ» ο κ. Αντώνης Ρήγας από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

«Κοιμούνται πολλοί άνθρωποι σε μια σκηνή, ανάπηροι σε καροτσάκια, υπερήλικες, μωρά, όλοι αυτοί έρχονται από πεζοπορίες και αφάνταστη ταλαιπωρία», τονίζει. Μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων, τοπικές αρχές, μοιράζουν τρόφιμα και φάρμακα, προσπαθούν να διασφαλίσουν στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής.

Πόσες νύχτες θα χρειαστεί να περάσουν στις σκηνές και τους υπνόσακους στα σύνορα τόσοι άνθρωποι και χιλιάδες άλλοι που θα καταφθάσουν και μπορεί να εγκλωβιστούν τις επόμενες ημέρες εάν δεν εξομαλυνθεί η κατάσταση; Ουδείς γνωρίζει, καθώς τα πάντα εξαρτώνται από τις αποφάσεις των κυβερνήσεων χωρών του «βαλκανικού άξονα» και βέβαια των ευρωπαϊκών κρατών. «Μέχρι να δοθεί λύση στην κρίση που έχει δημιουργηθεί από το κλείσιμο των συνόρων, είναι απολύτως αναγκαία και επείγουσα η άμεση δημιουργία υποδομών για τη διαμονή και διανυκτέρευση του πληθυσμού αυτού, ο οποίος θα στοιβάζεται στη συνοριακή περιοχή, μέσα στο κρύο ή τη βροχή. Οι αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς πρέπει να αναλάβουν τη σχετική ευθύνη» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Μη Κυβερνητική Οργάνωση ΑΡΣΙΣ που δραστηριοποιείται στην Ειδομένη.

Με πληροφορίες από thetoc.gr και Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου