ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Εμφραγμα» στην οικοδομή λόγω αναστολής του ΦΠΑ 24%

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Οικοδόμοι

«Φρένο» στις νέες οι­κο­δο­μές έχει βάλει από τα τέλη Ιου­λί­ου και μέχρι σή­με­ρα, η ανα­κοί­νω­ση του μέ­τρου της κυ­βέρ­νη­σης για την ανα­στο­λή του ΦΠΑ 24% που επι­βάλ­λε­ται, με εξαί­ρε­ση τους αγο­ρα­στές πρώ­της κα­τοι­κί­ας. Μά­λι­στα, όπως ση­μειώ­νουν φο­ρείς της αγο­ράς ακι­νή­των, μετά τη δια­πί­στω­ση των πι­θα­νών επι­πλο­κών ανα­φο­ρι­κά με τον τρόπο εφαρ­μο­γής του μέ­τρου κα­τα­γρά­φε­ται γε­νι­κευ­μέ­νο «μπλακ άουτ», καθώς ου­δείς κα­τα­σκευα­στής ανα­λαμ­βά­νει το ρίσκο να εκ­δώ­σει μια οι­κο­δο­μι­κή άδεια που θα επι­βα­ρύ­νε­ται με 24%, όταν λί­γους μήνες αρ­γό­τε­ρα αυτό δεν θα ισχύ­ει.

Ει­δι­κό­τε­ρα, σύμ­φω­να με στε­λέ­χη του κλά­δου, απο­τε­λεί πλέον επι­τα­κτι­κή ανά­γκη να διευ­κρι­νι­στεί το τι τε­λι­κά θα ισχύ­σει άμεσα, δε­δο­μέ­νου ότι επί του πα­ρό­ντος, η οι­κο­δο­μή όχι απλά δεν έχει το­νω­θεί, αλλά αντι­θέ­τως έχει βρε­θεί προ αδιε­ξό­δου. Εφό­σον μά­λι­στα η κυ­βέρ­νη­ση προ­χω­ρή­σει, όπως είναι το επι­κρα­τέ­στε­ρο σε­νά­ριο, στην ανα­στο­λή του ΦΠΑ μόνο για τις νέες άδειες που θα εκ­δο­θούν από την 1η Ια­νουα­ρί­ου του 2020 και μέχρι το τέλος του 2022, είναι δε­δο­μέ­νο ότι οι τε­λευ­ταί­οι μήνες του 2019 θα χα­ρα­κτη­ρι­στούν από την πλήρη κα­τάρ­ρευ­ση των ενάρ­ξε­ων νέων οι­κο­δο­μών και ασφα­λώς και των πω­λή­σε­ων νε­ό­δμη­των ακι­νή­των.

Μά­λι­στα, δεν απο­κλεί­ε­ται εντέ­λει η όλη προ­σπά­θεια να πέσει στο κενό. Σύμ­φω­να με στε­λέ­χη του κλά­δου, ήδη ετοι­μά­ζο­νται προ­σφυ­γές στο Συμ­βού­λιο της Επι­κρα­τεί­ας (ΣτΕ) από μέλη του κα­τα­σκευα­στι­κού κλά­δου, που έχουν από­θε­μα απού­λη­των νε­ό­δμη­των κα­τοι­κιών και ως εκ τού­του θα θι­γούν από το μέτρο. Νο­μι­κοί κύ­κλοι ση­μειώ­νουν ότι είναι ιδιαί­τε­ρα πι­θα­νή η απο­δο­χή των προ­σφυ­γών από το ΣτΕ, καθώς το μέτρο θα είναι αντί­θε­το με τη δια­σφά­λι­ση ίσης με­τα­χεί­ρι­σης, αφού κά­ποια ακί­νη­τα θα επι­βα­ρύ­νο­νται με ΦΠΑ 24%, ενώ άλλα θα απο­φεύ­γουν τον φόρο, λόγω της νε­ό­τε­ρης οι­κο­δο­μι­κής άδειας.

Ενα ακόμα πρό­βλη­μα που κα­λεί­ται να δια­χει­ρι­στεί η κυ­βέρ­νη­ση είναι πως αν επι­βλη­θεί ανα­στο­λή για τρία χρό­νια, όπως σχε­διά­ζε­ται, όσοι προ­χω­ρή­σουν σε δα­πά­νες ανέ­γερ­σης ακι­νή­των κατά το εν λόγω διά­στη­μα, ναι μεν θα κα­τα­βά­λουν ΦΠΑ, πλην όμως δεν θα τον ει­σπρά­ξουν μόλις προ­χω­ρή­σουν σε πω­λή­σεις. Σή­με­ρα, το σχε­τι­κό κό­στος συμ­ψη­φί­ζε­ται στην πώ­λη­ση. Ως εκ τού­του, με το νέο μέτρο δεν θα γί­νε­ται ο συμ­ψη­φι­σμός, με απο­τέ­λε­σμα το κα­τα­σκευα­στι­κό κό­στος να αυ­ξη­θεί, έστω και αν η τιμή πώ­λη­σης θα είναι χα­μη­λό­τε­ρη και άρα ευ­κο­λό­τε­ρο να βρε­θούν αγο­ρα­στές. Πά­ντως, για το ζή­τη­μα αυτό, η Ομο­σπον­δία Κα­τα­σκευα­στών Κτι­ρί­ων Ελ­λά­δος έχει προ­τεί­νει τη μη εί­σπρα­ξη πι­στω­τι­κού ΦΠΑ, αρκεί να επι­τρα­πεί και στα υφι­στά­με­να απού­λη­τα να μπο­ρούν να πω­λη­θούν χωρίς ΦΠΑ.

Στο πλαί­σιο αυτό, ο κ. Αθα­νά­σιος Χρη­στά­κης, κα­τα­σκευα­στής και μέλος του διοι­κη­τι­κού συμ­βου­λί­ου του ΣΕΠΑΚ (Σύν­δε­σμος Επι­χει­ρή­σε­ων για την Ποιό­τη­τα και Ανά­πτυ­ξη των Κα­τα­σκευών), ση­μειώ­νει ότι «με δε­δο­μέ­νες τις αρ­ρυθ­μί­ες και την ανα­στά­τω­ση που ανα­μέ­νε­ται να προ­κα­λέ­σει η ανα­στο­λή του ΦΠΑ στην αγορά ακι­νή­των, θα ήταν προ­τι­μό­τε­ρο για την κυ­βέρ­νη­ση να εξε­τά­σει το εν­δε­χό­με­νο, αντί της πλή­ρους ανα­στο­λής του φόρου να προ­χω­ρή­σει απλώς στη μεί­ω­σή του, π.χ. από το 24% στο 13%, όπως έχει προ­τεί­νει και σχε­τι­κή με­λέ­τη του ΙΟΒΕ».

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι σε πρό­σφα­τη με­λέ­τη του ΙΟΒΕ, για λο­γα­ρια­σμό του ΣΕΠΑΚ, είχε κα­τα­γρα­φεί ότι μια μεί­ω­ση του συ­ντε­λε­στή ΦΠΑ από το 24% στο 13% θα προ­σέ­φε­ρε στους κα­τα­σκευα­στές τη δυ­να­τό­τη­τα μεί­ω­σης των τιμών πώ­λη­σης νέων κα­τοι­κιών κατά πε­ρί­που 9%. Με τον τρόπο αυτό θα μειω­θεί και η ση­με­ρι­νή «ψα­λί­δα» που υφί­στα­ται ανά­με­σα στη με­τα­χεί­ρι­ση των πα­λιό­τε­ρων ακι­νή­των, συ­γκρι­τι­κά με τα νε­ό­δμη­τα, καθώς στη μία πε­ρί­πτω­ση ισχύ­ει φόρος με­τα­βί­βα­σης 3%, ενώ στη δεύ­τε­ρη επι­βάλ­λε­ται φόρος 24%.

Πηγή kathimerini.gr

ΝΙΚΟΣ ΡΟΥ­ΣΑ­ΝΟ­ΓΛΟΥ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.