ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι τιμές των ξενοδοχείων κινούνται ​​​​​​​σαν μετοχές

news room 8 λεπτά ανάγνωση
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ

Μέση μείωση τιμών της τάξεως του 25% στα δωμάτια των ξενο­δο­χείων φέτος δεί­χνουν οι πρώτες εκτι­μή­σεις αλλά και δειγ­μα­το­λη­πτική έρευνα της «Κ». Δεν ακο­λου­θούν, όμως, όλοι οι ξενο­δό­χοι την ίδια πολι­τική. Πολλοί, μικροί και μεγάλοι, κάνουν σημα­ντικά μεγα­λύ­τε­ρες μειώ­σεις τιμών από το 25% και φτάνουν έως και το 40%. Αλλοι πάλι δια­τη­ρούν τις τιμές τους σχετικά αμε­τά­βλη­τες κοντά στα περυ­σινά επίπεδα προ­σφέ­ρο­ντας όμως επι­πλέον παροχές και ανα­βαθ­μί­σεις στην κατη­γο­ρία των δωμα­τίων.

Ολοι όμως μοιά­ζουν να κινού­νται στα τυφλά χωρίς να μπορούν να προ­ε­ξο­φλή­σουν στην τρέ­χουσα συγκυ­ρία πού θα τους οδη­γή­σει η φετινή σεζόν. Οπως χαρα­κτη­ρι­στικά ανα­φέ­ρει μεγάλος ξενο­δό­χος της πρω­τεύ­ου­σας, που πραγ­μα­το­ποιεί ένα σημα­ντικό μέρος των πωλή­σεών του δια­δι­κτυακά, τόσο σε ίδια κανάλια όσο και πλατ­φόρ­μες, «οι τιμές αυτή την εποχή κινού­νται με δια­κυ­μάν­σεις σαν να επρό­κειτο για μετοχές στο χρη­μα­τι­στή­ριο».

Οι Ελληνες ξενο­δό­χοι προ­σπα­θούν να βρουν πού θα ισορ­ρο­πή­σουν η προ­σφορά και η ζήτηση σε σχέση με τις εκά­στοτε προ­σφε­ρό­με­νες τιμές. «Λει­τουργώ με εβδο­μα­διαίο πλάνο τιμών διότι δεν μπορώ να κάνω αλλιώς», εξο­μο­λο­γεί­ται στην «Κ» ο επι­κε­φα­λής ενός από τους 10 μεγα­λύ­τε­ρους σε κρε­βά­τια ομίλους της χώρας.

Ο κρί­σι­μος παρά­γο­ντας

Ως ένα βαθμό οι δια­φο­ρε­τι­κές ταχύ­τη­τες στην τιμο­λο­γιακή πολι­τική των Ελλήνων ξενο­δό­χων συναρ­τώ­νται με τα κανάλια πωλή­σεων που δια­θέ­τουν ή δεν δια­θέ­τουν. Οσοι έχουν τη δυνα­τό­τητα να απευ­θυν­θούν απευ­θείας στην αγορά και έχουν καλά εδραιω­μέ­νες σχέσεις με πελάτες τους προ­τι­μούν σε γενικές γραμμές να κρα­τή­σουν τις τιμές σχετικά στα­θε­ρές και να διο­χε­τεύ­σουν κον­δύ­λια στην δια­φή­μιση. Αντι­θέ­τως, όσοι εξαρ­τώ­νται από ταξι­διω­τι­κούς πρά­κτο­ρες και γραφεία συχνά πρέπει να ακο­λου­θή­σουν τις πολι­τι­κές προ­σφο­ρών που αυτοί υιο­θε­τούν στις διε­θνείς αγορές προ­κει­μέ­νου το προϊόν που θα που­λη­θεί στο εξω­τε­ρικό από τους ενδιά­με­σους να γίνει ελκυ­στι­κό­τερο.

Υπάρ­χουν βεβαίως και εκείνοι οι ξενο­δό­χοι που με αφο­πλι­στική απλό­τητα εξηγούν πως «οι τιμές μπορεί να μειω­θούν μέσα σε μία μέρα αλλά χρειά­ζο­νται δύο και τρία χρόνια για να τις επα­να­φέ­ρουμε εκεί όπου ήταν». Και αυτός είναι ένας ακόμα μεγάλος φόβος πολλών Ελλήνων ξενο­δό­χων που κυριο­λε­κτικά ανα­ζη­τούν καθη­με­ρινά νέα ισορ­ρο­πία στην αγορά της δρα­μα­τικά μειω­μέ­νης ζήτησης που έφερε η παν­δη­μία.

Και φυσικά υπάρ­χουν και κάποιοι που απλώς δεν είναι δια­τε­θει­μέ­νοι να μπουν στη δια­δι­κα­σία: «Γνωρίζω ακριβώς πόσα λεφτά θα χάσω κρα­τώ­ντας τα ξενο­δο­χεία μου κλειστά αλλά αδυνατώ να προ­βλέψω πόσες ζημίες θα έχω εάν λει­τουρ­γήσω», σημειώ­νει στην «Κ» μεγα­λο­ξε­νο­δό­χος από το Νότιο Αιγαίο.

Αλλά τι γίνεται με τους μικρό­τε­ρους ξενο­δό­χους και τα κατα­λύ­ματα; Εκεί η κατά­σταση περι­γρά­φε­ται ως χαοτική. Οι τιμές ανα­γκα­στικά πέφτουν –με εξαί­ρεση όσους έχουν καλούς επα­να­λαμ­βα­νό­με­νους πελάτες που δια­θέ­τουν τη θέληση να πάρουν… το ρίσκο των φετινών δια­κο­πών– αλλά τα αυξη­μένα μέτρα υγειο­νο­μι­κής προ­στα­σίας και η υπο­στή­ριξη που αυτά απαι­τούν τόσο σε προ­σω­πικό όσο και σε δαπάνες έχουν κάνει τη φετινή εξίσωση κόστους κατα­στρο­φική.

Δεν αντέ­χουν

Με τον Ιούλιο μέχρι στιγμής να κινεί­ται ιδιαί­τερα απο­γοη­τευ­τικά σε σχέση ακόμα και με τις πλέον προ­σγειω­μέ­νος προσ­δο­κίες του Απρι­λίου και του Μαΐου, αυξά­νο­νται εκείνοι οι ξενο­δό­χοι που επα­νε­ξε­τά­ζουν το κατά πόσον πρέπει να ανοί­ξουν, αν δεν έχουν ήδη ανοίξει, ή και να δια­κό­ψουν τη λει­τουρ­γία τους, αν έχουν ανοίξει. Στην πραγ­μα­τι­κό­τητα ήδη υπάρ­χουν μονάδες που ανα­κοί­νω­σαν στις αρχές Ιουλίου το άνοιγμά τους στα μέσα του μήνα και ήδη ενη­με­ρώ­νουν πως αρχές Αυγού­στου θα κλεί­σουν. Τόσο η επι­ζή­μια λει­τουρ­γία τους όσο και η ανη­συ­χία για μία μη εύκολα δια­χει­ρί­σιμη πραγ­μα­τι­κό­τητα, πόσο μάλλον εάν επα­να­κάμ­ψει η παν­δη­μία, απο­τε­λούν ισχυρά απο­τρε­πτικά για τους επι­χει­ρη­μα­τίες του κλάδου. Επι­χει­ρη­μα­τίες που ούτως ή άλλως αντι­με­τω­πί­ζουν σοβα­ρό­τατα προ­βλή­ματα ρευ­στό­τη­τας που επι­τεί­νο­νται από τις απαι­τή­σεις επι­στρο­φών για ακυ­ρώ­σεις.

Με το πρώτο δεκα­πεν­θή­μερο του Ιουλίου να δείχνει μείωση της επι­βα­τι­κής κίνησης της τάξεως του 60% έως και 75% στα ελλη­νικά αερο­δρό­μια σε σχέση με το αντί­στοιχο διά­στημα του 2019, δεν πρέπει να προ­κα­λούν απορία ούτε οι ιδιαί­τερα χαμηλές πλη­ρό­τη­τες ούτε οι πτώσεις των τιμών στα περισ­σό­τερα ξενο­δο­χεία.

Βέβαια, αρκετά ξενο­δο­χεία, που σύμφωνα με την έρευνα της «Κ», έχουν κατα­φέ­ρει να προ­σελ­κύ­σουν Ελληνες πελάτες, τόσο παλαιούς όσο για και­νούρ­γιους. Ειδικά αν αυτά βρί­σκο­νται στην ηπει­ρω­τική χώρα. Αλλά μεγάλα συγκρο­τή­ματα πέντε και τεσ­σά­ρων αστέρων ναι μεν έχουν κρα­τή­σεις, αλλά η βεβαιό­τητα για το κατά πόσον αυτές τελικά θα φτάσουν να γίνουν δια­μο­νές είναι μεγάλη.

Στα δύο νησιά-ναυαρχίδες του ελλη­νι­κού του­ρι­σμού, τη Μύκονο και τη Σαντο­ρίνη, είναι εμφα­νείς όλες οι προ­σεγ­γί­σεις.

Κάποια ξενο­δο­χεία δεν ανοί­γουν καθόλου (μεγάλες μονάδες στη Μύκονο παρα­μέ­νουν κλει­στές και θα παρα­μεί­νουν και τον Αύγου­στο). Αλλες προ­σπα­θούν με εκπτώ­σεις έως και 30% ή 40% να αυξή­σουν τις πλη­ρό­τη­τές τους χωρίς όμως ακόμα απτά απο­τε­λέ­σματα. Μερικοί με πολύ συγκε­κρι­μένο προϊόν και παρα­δο­σιακά υψηλή ζήτηση έχουν πάντως την τύχη να κρατούν τις ίδιες τιμές. Οχι όμως βέβαια και τις πλη­ρό­τη­τες που είχαν συνη­θί­σει.

Χαμηλή πλη­ρό­τητα

Σε άλλα νησιά όπως η Κως και η Ρόδος που εξαρ­τώ­νται περισ­σό­τερο από τους tour operators, αρκετοί επι­χει­ρη­μα­τίες οδη­γού­νται σε χαμη­λό­τε­ρες τιμές έως και 40% σε σχέση με πέρυσι. Ακόμα και έτσι έχουν του­λά­χι­στον προ­σώ­ρας πλη­ρό­τη­τες μόλις 12%. Ως συχνό ανα­φέ­ρε­ται και το φαι­νό­μενο ξενο­δό­χοι να ζητούν από συνά­δελ­φους τους να ανα­λά­βουν τις κρα­τή­σεις τους προ­κει­μέ­νου να δια­κό­ψουν αυτή τη λει­τουρ­γία τους φοβού­με­νοι μεγάλες ζημίες ή και αδυ­να­μία δια­σφά­λι­σης των υγειο­νο­μι­κών πρω­το­κόλ­λων. Τις περισ­σό­τε­ρες φορές όμως οι τιμές που προ­σφέ­ρουν στους άλλους για να ανα­λά­βουν τις δικές τους κρα­τή­σεις είναι κυριο­λε­κτικά αστείες: κρα­τή­σεις από πεντά­στερο ξενο­δο­χείο προ­σφέρ­θη­καν σε άλλο ξενο­δο­χείο ανά­λο­γης κατη­γο­ρίας έναντι 25 ευρώ το δωμάτιο. Καθί­στα­ται σαφές ότι η ανα­στά­τωση στην αγορά δεν είναι μόνο πρω­το­φα­νής αλλά είναι και ευρεία και δεν υπάρχει ακόμα ξεκά­θαρη εικόνα για το πόσο χαμη­λό­τερα θα κινη­θούν οι τιμές δια­μο­νής.

Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι εκείνα τα ξενο­δο­χεία που έχουν ισχυρό εμπο­ρικό σήμα και ελλη­νική πελα­τεία μπορούν σε μεγάλο βαθμό να δια­τη­ρή­σουν τις τιμές τους πλη­σιέ­στερα στις περυ­σι­νές και μάλιστα με σχετικά ικα­νο­ποι­η­τική πλη­ρό­τητα, ισχυ­ρί­ζο­νται πηγές της αγοράς.

Οι απεί­θαρ­χοι πελάτες και η έλλειψη εργα­ζο­μέ­νων

«Κλη­θή­καμε να ξεχά­σουμε μέσα σε λίγες εβδο­μά­δες όσα έχουμε μάθει τις τελευ­ταίες δεκα­ε­τίες και να επα­νε­φεύ­ρουμε το τι σημαί­νει του­ρι­σμός στην εποχή της παν­δη­μίας». Με αυτά τα λόγια βετε­ρά­νος διευ­θυ­ντής μεγάλου ξενο­δο­χεια­κού ομίλου περι­γρά­φει αυτό που βιώνει σήμερα ο κλάδος.

Ο επί­λο­γος της σεζόν απέχει πολύ ακόμα από το να γραφτεί, αλλά όλα δεί­χνουν πως η ιστορία θα είναι επει­σο­διακή και απρό­βλε­πτη. Για παρά­δειγμα, θα περί­μενε κανείς ότι σε αυτές τις συν­θή­κες, ακόμα και με τα μέτρα στή­ρι­ξης της κυβέρ­νη­σης για την απα­σχό­ληση, οι επο­χιακά εργα­ζό­με­νοι στον κλάδο θα έσπευ­δαν όταν τους ζητηθεί να δου­λέ­ψουν στα ξενο­δο­χεία. Ομως συμ­βαί­νει το αντί­θετο: έχοντας ως δεδο­μένο το ποσό των 500 ευρώ και τις κατα­βο­λές των ασφα­λι­στι­κών τους εισφο­ρών μπορούν και φέτος τον χειμώνα να γρα­φτούν στον ΟΑΕΔ για να λάβουν ξανά το επίδομα ανερ­γίας. Πάγια πρα­κτική για τον κλάδο. Ομως όταν οι διευ­θυ­ντές τους τους ρωτούν αν θέλουν να βγουν από την ανα­στολή σύμ­βα­σης εργα­σίας –που συνο­δεύ­ε­ται με τις παρα­πάνω παροχές– για να εργα­στούν για 800, 900 ή 1.000 ευρώ καθαρά απα­ντούν αρνη­τικά. Το οικο­νο­μικό αντάλ­λαγμα είναι μικρό, λένε, ειδικά αν συνυ­πο­λο­γί­σει κάνεις ενδε­χό­μενα «μαύρα» μερο­κά­ματα σε ταβέρ­νες τα Σαβ­βα­το­κύ­ριακα αλλά και τα κόστη καυ­σί­μων για μετα­κι­νή­σεις από και προς τα ξενο­δο­χεία. Ομως, όπως λένε οι παλαιό­τε­ροι στον κλάδο, αυτή η τακτική έχει κοντά ποδάρια. Μένουν εκτός αγοράς με ό,τι σημαί­νει αυτό. Δεν μπορεί όμως κανείς να είναι αυστη­ρός με κανένα σ’ αυτή τη φάση ειδικά όταν ο ανθρώ­πι­νος φόβος για τον κορω­νοϊό είναι διά­χυ­τος και δικαιο­λο­γη­μέ­νος. Ενα άλλο πρό­βλημα είναι οι απεί­θαρ­χοι πελάτες που δεν τηρούν απο­στά­σεις από άλλους που συμ­μορ­φώ­νο­νται με ευλά­βεια στις σχε­τι­κές οδηγίες. Εκεί δεν λείπουν οι δια­πλη­κτι­σμοί. Υπάρ­χουν όμως και φαι­νό­μενα ξενο­φο­βίας. Ειδικά σε μεγάλες μονάδες που έχουν πολλούς Ελληνες πελάτες και που στο άκουσμα ισπα­νι­κών ή αγγλι­κών ή ρωσικών κυριο­λε­κτικά αλλά­ζουν δρόμο. Δύσκολα μπορεί να δει κανείς πώς αυτά τα φαι­νό­μενα θα εκλεί­ψουν. Πολλοί από εκεί­νους που κατά­φε­ραν ήδη να ξεφύ­γουν για λίγες μέρες τον Ιούλιο σιγο­ψι­θυ­ρί­ζουν μεταξύ τους «καλά που προ­λά­βαμε, γιατί τον Αύγου­στο τα αυξα­νό­μενα κρού­σματα από το εξω­τε­ρικό θα φέρουν lockdown».

Αβε­βαιό­τητα

Ουδείς μπορεί να προ­δι­κά­σει τι θα φέρουν οι επό­με­νες εβδο­μά­δες και μήνες για τον ελλη­νικό του­ρι­σμό. Αυτό που σίγουρα όμως είναι κέρδος για τον ελλη­νικό του­ρι­σμό και τη χώρα εν γένει είναι η πολύ­τιμη εμπει­ρία που συγκε­ντρώ­νε­ται φέτος και η οποία εκτι­μά­ται ότι μπορεί να δώσει ισχυρό προ­βά­δι­σμα στη χώρα το 2021. Γιατί μόνον τότε εκτι­μά­ται πως θα αρχίσει μία στα­διακή ανά­καμψη εάν και εφόσον δεν υπάρ­χουν υγειο­νο­μικά πισω­γυ­ρί­σματα.

Μόνο σε Παρίσι και Βρυ­ξέλ­λες οι τιμές παρέ­μει­ναν αμε­τά­βλη­τες

Ο εγχώ­ριος ξενο­δο­χεια­κός κλάδος οδεύει προς σοβαρές απώ­λειες αυτό το καλο­καίρι, καθώς οι τιμές δωμα­τίων στα ξενο­δο­χεία της Αθήνας έχουν μειωθεί κατά 20% ήδη από τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2019.

Σύμφωνα με στοι­χεία που συγκε­ντρώ­θη­καν από τον δείκτη τιμών ξενο­δο­χείων της Trivago (Trivago Hotel Price Index), οι τιμές των ξενο­δο­χείων στην Αθήνα πέρυσι τον Ιούνιο ήταν κατά μέσον όρο 106 ευρώ ανά δια­νυ­κτέ­ρευση με την αξία τους φέτος να υπο­χω­ρεί στα 84 ευρώ. Είναι επίσης σημα­ντικό να σημειω­θεί ότι τον Ιούνιο του 2018, οι τιμές ήταν πολύ καλύ­τε­ρες σε σύγκριση με τα επόμενα χρόνια.

Η τάση προ­έ­κυψε αφού η Ελλάδα παρου­σί­ασε αύξηση της πλη­ρό­τη­τας των ξενο­δο­χείων από το 2016 έως το 2019, κατα­γρά­φο­ντας αλλε­πάλ­ληλα ρεκόρ και θετικά απο­τε­λέ­σματα. Πέρυσι, ωστόσο, η Αθήνα εμφά­νισε μικρή υστέ­ρηση στις ξενο­δο­χεια­κές δρα­στη­ριό­τη­τες σε σύγκριση με αυτές που κατα­γρά­φη­καν σε άλλες χώρες της Μεσο­γείου σύμφωνα πάντα με την Trivago.

Επί του παρό­ντος, η Αθήνα κατα­τάσ­σε­ται στη μέση ενός φάσμα­τος που μετρά τις μειώ­σεις των τιμών σε δεκα­ε­πτά άλλες μεγάλες ευρω­παϊ­κές πόλεις που εκπρο­σω­πού­νται στον Δείκτη Trivago Hotel Price Index.

Οι μόνες πόλεις στις οποίες οι τιμές των ξενο­δο­χείων παρέ­μει­ναν οι ίδιες τόσο τον Ιούνιο του 2019 όσο και τον Ιούνιο του 2020 είναι οι Βρυ­ξέλ­λες και το Παρίσι. Η έκθεση του δείκτη τιμών ξενο­δο­χείων της Trivago ανα­φέ­ρει επίσης ότι η Μαδρίτη στην Ισπανία σημεί­ωσε τη μεγα­λύ­τερη πτώση στις τιμές των ξενο­δο­χείων φέτος, που ανήλθε σε 44%, από 154 ευρώ τον Ιούνιο του 2019 σε 86 ευρώ  τον Ιούνιο του 2020.

Η Κων­στα­ντι­νού­πολη σημεί­ωσε επίσης μείωση, με τις τιμές να υπο­χω­ρούν κατά 19% από ένα ήδη χαμηλό ποσό 66 ευρώ τον Ιούνιο του 2019 σε 53 ευρώ τον Ιούνιο του 2020. Τα στοι­χεία του Ιουλίου ανα­μέ­νε­ται να δείξουν κάποια στα­θε­ρο­ποί­ηση.

Πηγή: kathimerini.gr

ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.