ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αμηχανία μετά το φιάσκο για την έξοδο στις αγορές

news room 7 λεπτά ανάγνωση
Μαξίμου

Αθήνα, 19

Η κυβέρ­νηση, παράλ­ληλα με την υλο­ποί­ηση της συμ­φω­νίας με τους δανει­στές, τη δια­πραγ­μά­τευση και την ολο­κλή­ρωση της δεύ­τε­ρης αξιο­λό­γη­σης, τηρεί τις δεσμεύ­σεις της προς την κοι­νω­νική πλειο­ψη­φία, υλο­ποιεί το πρό­γραμμά της, ικα­νο­ποιεί δίκαια κοι­νω­νικά αιτή­ματα, σημεί­ω­ναν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, μετά το Υπουρ­γικό Συμ­βού­λιο.

Υπο­γράμ­μι­ζαν επίσης ανα­φο­ρικά με το κυβερ­νη­τικό έργο ότι εξι­σορ­ρο­πεί απο­φα­σι­στικά, για πρώτη φορά, έπειτα από χρόνια μνη­μο­νίων, τις συνέ­πειες της δημο­σιο­νο­μι­κής προ­σαρ­μο­γής με την ανάγκη η κοι­νω­νία όχι μόνο να μείνει όρθια, αλλά να αισθαν­θεί ότι βγαίνει από το σκοτάδι της κρίσης, στο φως της δίκαιης και βιώ­σι­μης ανά­πτυ­ξης.

Μια νέα μέρα για την οικο­νο­μία, πρό­σθε­ταν, δεν μπορεί να βρει την κοι­νω­νία παρα­τη­μένη εκεί που οι δυνά­μεις του νεο­φι­λε­λευ­θε­ρι­σμού είχαν απο­φα­σί­σει να την εγκα­τα­λεί­ψουν: στο περι­θώ­ριο.

Όσον αφορά στο νομο­θε­τικό έργο τονί­στηκε πως μια σειρά από νομο­σχέ­δια βρί­σκουν τον δρόμο τους, παρά την εκκω­φα­ντική σιωπή ή την προ­κλη­τική δια­στρέ­βλωση από την αντι­πο­λί­τευση και την συμπλέ­ουσα πλειο­ψη­φία των μέσων μαζικής ενη­μέ­ρω­σης.

Ακόμη ανα­φέρ­θηκε στην αλλαγή του θεσμι­κού πλαί­σιου με στόχο να ικα­νο­ποι­η­θούν οι κοι­νω­νι­κές ανάγκες, και τονί­στηκε ότι οι εκκρε­μό­τη­τες που λίμνα­ζαν χρόνια, τώρα ρυθ­μί­ζο­νται ώστε να ξανα­χτι­στεί το κοι­νω­νικό κράτος.

Σύμφωνα με ανα­λυ­τικό non paper, οι νομο­θε­τι­κές πρω­το­βου­λίες της κυβέρ­νη­σης είναι:

η ψήφιση την προη­γού­μενη εβδο­μάδα του νομο­σχε­δίου του Υπουρ­γείου Πολι­τι­σμού για τα πνευ­μα­τικά και συγ­γε­νικά δικαιώ­ματα.

Πρό­κει­ται όπως ειπώ­θηκε για μια ισορ­ρο­πη­μένη λύση που θα θωρα­κί­ζει τα δικαιώ­ματα του πνευ­μα­τι­κού και καλ­λι­τε­χνι­κού κόσμου.

Επίσης έγινε αναφορά και στο νομο­σχέ­διο του υπουρ­γείου Εσω­τε­ρι­κών για τους ΟΤΑ, το οποίο μεταξύ άλλων ανα­μορ­φώ­νει και εκσυγ­χρο­νί­ζει το θεσμικό πλαίσιο οργά­νω­σης και λει­τουρ­γίας των ΔΕΥΑ, οι οποίες ανα­γνω­ρί­ζο­νται πλέον και οργα­νώ­νο­νται ως δια­χει­ρι­στές ενός φυσικού δημό­σιου αγαθού, εναρ­μο­νί­ζο­νται με την ευρω­παϊκή νομο­θε­σία (με βάση την αρχή ανά­κτη­σης του οικο­νο­μι­κού και περι­βαλ­λο­ντι­κού κόστους) και προ­σαρ­μό­ζο­νται στα σύγ­χρονα οργα­νω­τικά, οικο­νο­μικά και ανα­πτυ­ξιακά δεδο­μένα.

Όπως σημεί­ω­ναν οι ίδιοι κύκλοι, η νομο­θε­σία δίνει τη δυνα­τό­τητα χορή­γη­σης αντι­μι­σθίας σε αντι­δη­μάρ­χους που μέχρι σήμερα δεν λάμ­βα­ναν.

Προ­βλέ­πει τη δυνα­τό­τητα ρύθ­μι­σης οφειλών προς ΟΤΑ α’ βαθμού με πολύ ευνοϊ­κούς όρους και ρυθ­μί­ζει μια σειρά ζητη­μά­των της Τοπικής Αυτο­διοί­κη­σης όπως και τα ζητή­ματα με τους εργα­ζό­με­νους στην αυτο­διοί­κηση.

Το νομο­σχέ­διο αυτό θα έχει ψηφι­σθεί μέχρι τις αρχές του Αυγού­στου και τον Σεπτέμ­βριο το Υπουρ­γείο Εσω­τε­ρι­κών θα ολο­κλη­ρώ­σει τη μεταρ­ρύθ­μιση του υφι­στά­με­νου πλαι­σίου με τις ανα­γκαίες θεσμι­κές αλλαγές στον ‘’Καλ­λι­κράτη”.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές έγινε αναφορά και στα νομο­σχέ­δια που ανα­μέ­νε­ται να κατα­τε­θούν , ξεκι­νώ­ντας από το νομο­σχέ­διο του Υπουρ­γείου Οικο­νο­μι­κών το οποίο κατα­τί­θε­ται σήμερα και ρυθ­μί­ζει μεταξύ άλλων την υπο­χρε­ω­τική αυτό­ματη ανταλ­λαγή πλη­ρο­φο­ριών στον τομέα της φορο­λο­γίας ενώ επι­χει­ρεί και να αντι­με­τω­πι­σει το πρό­βλημα της φορο­λο­γι­κής απάτης και της φορο­δια­φυ­γής, με βασική στό­χευση την αντι­με­τώ­πιση συγκε­κρι­μέ­νων πρα­κτι­κών επι­θε­τι­κού φορο­λο­γι­κού σχε­δια­σμού των πολυ­ε­θνι­κών εται­ρειών.

Στο ίδιο νομο­σχέ­διο προ­στί­θε­νται κατη­γο­ρίες αγαθών στο μειω­μένο συντε­λε­στή ΦΠΑ – αγρο­τικά εφόδια διευ­ρύ­νε­ται, η υφι­στά­μενη προ­στα­σία των κατα­θέ­σεων σε πιστω­τικά ιδρύ­ματα σε ατομικό ή κοινό λογα­ρια­σμό έναντι κατα­σχέ­σεων του Δημο­σίου μέχρι του ποσού των χιλίων δια­κο­σίων πενήντα (1250) ευρώ και ως προς τις τυχόν τοπο­θε­τή­σεις σε λογα­ρια­σμό πλη­ρω­μών στα εγκα­τα­στη­μένα στη χώρα ιδρύ­ματα ηλε­κτρο­νι­κού χρή­μα­τος.

Προ­βλέ­πε­ται φορο­λο­γική ελά­φρυνση των πλη­γέ­ντων στις δημο­τι­κές ενό­τη­τες του Δήμου Λέσβου της Περι­φέ­ρειας Βορείου Αιγαίου. Επίσης με στόχο την εξοι­κο­νό­μηση πόρων παρα­χω­ρού­νται δημόσια ακίνητα, σε φορείς του δημο­σίου τομέα (υπη­ρε­σίες, Ο.Τ.Α. κ.λπ.), που δύνα­νται να τα δια­χει­ρι­στούν και να τα συντη­ρή­σουν.

Όσον αφορά το νομο­σχέ­διο του υπουρ­γείου Υπο­δο­μών και μετα­φο­ρών για τον ΟΑΣΘ, για την κυβέρ­νηση οι αστικές συγκοι­νω­νίες δεν είναι μια συνήθης οικο­νο­μική δρα­στη­ριό­τητα μετα­φο­ρι­κού έργου.

Είναι ένας τομέας κοι­νω­νι­κής υπη­ρε­σίας, για την βελ­τί­ωση της ποιό­τη­τας ζωής των πολιτών. Σύμφωνα με κυβερ­νη­τι­κές πηγές έγινε λόγος για αδια­φα­νές κρα­τι­κο­δί­αιτο ιδιω­τικό μονο­πώ­λιο.

Με το νομο­σχέ­διο που ψηφί­ζε­ται, ο ΟΑΣΘ, περνά στο ελλη­νικό Δημόσιο και εκκα­θα­ρί­ζε­ται για λόγους προ­στα­σίας της εθνικής οικο­νο­μίας και για την προ­στα­σία δια­σφά­λιση του κοι­νω­νι­κού αγαθού της δημό­σιας υπη­ρε­σίας αστικής συγκοι­νω­νίας.

Ενώ δια­σφα­λί­ζο­νται τα εργα­σιακά δικαιώ­ματα τόσο των εργα­ζο­μέ­νων του καταρ­γού­με­νου Συμ­βου­λίου Αστικών Συγκοι­νω­νιών (Σ.Α.Σ.Θ.), όσο και του Ο.Α.Σ.Θ, οι οποίοι μετα­φέ­ρο­νται στους δύο νέους φορείς, υπό το καθε­στώς του ενιαίου μισθο­λο­γίου.

Αρχές Αυγού­στου ανα­μέ­νε­ται να έχει ψηφι­στεί και το νομο­σχέ­διο του υπουρ­γείου Παι­δείας, οι δια­τά­ξεις του οποίου συγκρο­τούν μια ευρεία νομο­θε­τική ανα­μόρ­φωση του θεσμι­κού πλαι­σίου λει­τουρ­γίας των ΑΕΙ.

Το νομο­σχέ­διο αφορά στη διοί­κηση των ιδρυ­μά­των, ενώ δια­σφα­λί­ζει τη λει­τουρ­γία των δωρεάν μετα­πτυ­χια­κών προ­γραμ­μά­των, τη θέσπιση τίτλου σπουδών μετα­πτυ­χια­κού επι­πέ­δου στα τμήματα πεντα­ε­τούς φοί­τη­σης σε συν­δυα­σμό με την έναρξη δια­δι­κα­σίων επί­λυ­σης των επαγ­γελ­μα­τι­κών προ­σό­ντων απο­φοί­των Τ.Ε.Ι.

Επα­νέρ­χε­ται τα ακα­δη­μαϊκό άσυλο, εκλέ­γο­νται οι Αντι­πρυ­τά­νεις με ξεχω­ρι­στό ψηφο­δέλ­τιο, επα­νέρ­χε­ται η φοι­τη­τική συμ­με­τοχή στα όργανα, η Σύγκλη­τος διευ­ρύ­νε­ται, καταρ­γού­νται τα δυσλει­τουρ­γικά Συμ­βού­λια Ιδρυ­μά­των.

Επίσης έως τις αρχές Αυγού­στου θα έχει ψηφι­σθεί το νομο­σχέ­διο του Υπουρ­γείου Υγείας που αφορά αφενός στην πρω­το­βάθ­μια υγεία αφε­τέ­ρου στην επίλυση ευρύ­τε­ρων προ­βλη­μά­των στη δημόσια υγεία.

Με το νομο­σχέ­διο διευ­ρύ­νε­ται ο «δημό­σιος χώρος» στην Υγεία και προ­δια­γρά­φε­ται ο επι­κου­ρι­κός ρόλος του ιδιω­τι­κού τομέα, ανα­συ­γκρο­τει­ται η Δημόσια Πρω­το­βάθ­μια Φρο­ντίδα Υγείας. Επίσης προ­βλέ­πε­ται η δια­γραφή των βεβαιω­μέ­νων σε ΔΟΥ χρεών ανα­σφά­λι­στων πολιτών, ενώ προ­βλέ­πε­ται και η ίδρυση νοσο­κο­μείου στην Κάρπαθο.

Η κυβέρ­νηση επε­ξερ­γά­ζε­ται και θα κατα­θέ­σει στο τέλος Αυγού­στου και άλλες νομο­θε­τι­κές πρω­το­βου­λίες όπως: το νομο­σχέ­διο για την ψηφιακή πολι­τική και τη δια­στη­μική εται­ρεία, το νομο­σχέ­διο του Υπουρ­γείου Δικαιο­σύ­νης για την νομική ανα­γνώ­ριση της ταυ­τό­τη­τας φύλου, το νομο­σχέ­διο του Υπουρ­γείου Εργα­σίας για την αντι­με­τώ­πιση της αδή­λω­της και απλή­ρω­της εργα­σίας, νομο­σχέ­διο του Υπουρ­γείου Αγρο­τι­κής Ανά­πτυ­ξης για τα νωπά προ­ϊ­ό­ντα, νομο­σχέ­διο του Υπουρ­γείου Περι­βάλ­λο­ντος για τα αυθαί­ρετα, νομο­σχέ­διο του Υπουρ­γείου Εθνικής ‘Αμυνας, του Υπουρ­γείου Ναυ­τι­λίας, του Υπουρ­γείου Εξω­τε­ρι­κών για το Ινστι­τούτο της Βενε­τίας και άλλα.

ΝΔ: Εκτός τόπου και

χρόνου η κυβέρ­νηση

«Η κυβέρ­νηση εκτός τόπου και χρόνου, χωρίς την παρα­μι­κρή επαφή με τα προ­βλή­ματα που αντι­με­τω­πί­ζει η κοι­νω­νία, έχει το θράσος να “δια­φη­μί­ζει” με δεκα­σέ­λιδο non paper το νομο­θε­τικό της έργο» σχο­λιά­ζει σχετικά η Νέα Δημο­κρα­τία και προ­σθέ­τει:

«Στο Υπουρ­γείο Εσω­τε­ρι­κών και στους Ο.Τ.Α. προ­ε­τοι­μά­ζουν με ιδιαί­τερο ζήλο ρου­σφέ­τια, ανορ­θο­λο­γι­κές προ­σλή­ψεις και αλό­γι­στες δαπάνες των χρη­μά­των των φορο­λο­γου­μέ­νων.

Στο Υπουρ­γείο Υπο­δο­μών και Μετα­φο­ρών, κρα­τι­κο­ποιούν τις αστικές συγκοι­νω­νίες Θεσ­σα­λο­νί­κης (ΟΑΣΘ) με περίσ­σευμα ιδε­ο­λη­ψίας.

Στο Υπουρ­γείο Παι­δείας, γυρνούν στην άκρατη κομ­μα­τι­κο­ποί­ηση και υπο­βάθ­μιση των Πανε­πι­στη­μίων μας και παίζουν με την αγωνία χιλιά­δων οικο­γε­νειών για τις Πανελ­λα­δι­κές Εξε­τά­σεις.

Στο Υπουρ­γείο Υγείας, η κατάρ­ρευση του δημο­σίου συστή­μα­τος Υγείας είναι, δυστυ­χώς, πασι­φα­νής».

«Πράγ­ματι, σπου­δαίο έργο…», σημειώ­νει το κόμμα της αξιω­μα­τι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης και κατα­λή­γει:

«Του­λά­χι­στον οι Έλληνες αισθά­νο­νται ανα­κού­φιση, γιατί από το Σεπτέμ­βριο αρχί­ζουν οι πτήσεις της δια­στη­μι­κής εται­ρείας του κ. Παππά».

Bloomberg: Μπλόκο από ΔΝΤ για την έξοδο της

Ελλάδας στις αγορές

Την αναβολή της πολυα­να­με­νό­με­νης εξόδου της Ελλάδας στις αγορές ομο­λό­γων αυτή την εβδο­μάδα επι­χει­ρεί να εξη­γή­σει το Bloomberg.

Επι­κα­λού­μενο τρεις ανώ­νυ­μες πηγές, το πρα­κτο­ρείο εξηγεί ότι η καθυ­στέ­ρηση οφεί­λε­ται εν μέρει στο ανώτατο όριο για το ελλη­νικό χρέος  που έχει θέσει το Διεθνές Νομι­σμα­τικό Ταμείο.

Ο διεθνής οργα­νι­σμός, ο οποίος ανα­μέ­νε­ται να συζη­τή­σει αύριο μια νέα πιστω­τική γραμμή προς την Ελλάδα, έχει ορίσει ανώτατο επίπεδο χρέους που μπορεί να δια­κρατά η χώρα.

Το λεγό­μενο “ταβάνι” στο χρέος περι­λαμ­βά­νε­ται σε μια σειρά εγγρά­φων που συμ­φω­νή­θη­καν μεταξύ των ελλη­νι­κών αρχών και του ΔΝΤ και ετοι­μά­στη­καν ενόψει της συνε­δρί­α­σης του διοι­κη­τι­κού συμ­βου­λίου του Ταμείου, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της δήλωσης πρό­θε­σης και της περι­γρα­φής των παρα­μέ­τρων του προ­γράμ­μα­τος στή­ρι­ξης και των μεταρ­ρυθ­μί­σεων που πρέπει να υλο­ποι­ή­σει η Αθήνα.

Το ανώτατο όριο είναι τέτοιο, επι­ση­μαί­νουν οι αξιω­μα­τού­χοι, που η χώρα δεν μπορεί να εκδώσει άλλο χρέος μέχρι να απο­πλη­ρώ­σει κάποιο από αυτό που χρω­στάει, που σημαί­νει ότι πρέπει να περι­μέ­νει του­λά­χι­στον μέχρι τις 20 Ιουλίου όταν θα πλη­ρώ­σει άλλα 4 δισ. ευρώ σε ομόλογα της ΕΚΤ.

Ένας από τους αξιω­μα­τού­χους ωστόσο, δήλωσε πως ακόμη και αφού απο­πλη­ρώ­σει η Ελλάδα την ΕΚΤ, το συνο­λικό της χρέος θα παρα­μεί­νει πολύ υψηλό για να μπο­ρέ­σει να εκδώσει νέα ομόλογα σύμφωνα με τις απαι­τή­σεις του ΔΝΤ.

Οι αξιω­μα­τού­χοι που εμπλέ­κο­νται στις συζη­τή­σεις, ανα­μέ­νουν το ζήτημα να αντι­με­τω­πι­στεί γρήγορα και η Ελλάδα να ανα­κτή­σει σύντομα την πρό­σβαση στις αγορές.

Ένας άλλος τρόπος θα ήταν η Ελλάδα να απο­κτή­σει πρό­σβαση στις αγορές χωρίς να αυξήσει άμεσα το χρέος της, χρη­σι­μο­ποιώ­ντας αντί αυτού εργα­λεία όπως τα swaps, που θα μπο­ρού­σαν να βελ­τιώ­σουν το προφίλ των λήξεων χωρίς να αυξή­σουν το συνο­λικό φορτίο.

Η Ελλάδα θα βγει στις αγορές ομο­λό­γων όταν εκτι­μή­σει ότι είναι στην καλύ­τερη δυνατή θέση με το χαμη­λό­τερο δυνατό ρίσκο, τόνισε ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος Δ. Τζα­να­κό­που­λος σε συνέ­ντευξή του σε ελλη­νικό ραδιό­φωνο.

Πρό­σθεσε δε ότι η επι­στροφή στις αγορές θα πρέπει να είναι καλά προ­ε­τοι­μα­σμένη και ισορ­ρο­πη­μένη.

Η Ελλάδα επι­χει­ρεί την πρό­σβαση στις αγορές για πρώτη φορά από το 2014, μετά από μια συμ­φω­νία που επε­τεύ­χθη τον Ιούνιο από το Eurogroup και άνοιξε το δρόμο για 8,5 δισ. ευρώ σε νέα κεφά­λαια, δίνο­ντας τέλος σε μήνες σπέ­κου­λας για το εάν η Αθήνα θα μπο­ρούσε να πλη­ρώ­σει τις μεγάλες λήξεις του Ιουλίου.

ΠΗΓΗ: Capital.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.