Ρεπορτάζ

Προσωρινή διαταγή για την αναστολή εξώσεως εταιρείας από γνωστό ξενοδοχείο

Με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου ευδοκίμησε εν μέρει αίτηση για την έκδοση προσωρινής διαταγής αναστολής κατά διαταγής απόδοσης μισθίου που άσκησε μια ανώνυμη ξενοδοχειακή εταιρεία των Αφάντου κατά μιας ξενοδοχειακής ΕΠΕ της Ρόδου.

Με προσωρινή διαταγή που εκδόθηκε ειδικότερα χθες απαγορεύεται προσωρινά η εκτέλεσης της διαταγής απόδοσης μισθίου και καταβολής μισθωμάτων και η επιταγή προς πληρωμή και εκτέλεσης παρά πόδας του αντιγράφου εκ του πρώτου εκτελεστού απογράφου της διαταγής απόδοσης μισθίου και καταβολής μισθωμάτων μέχρι την συζήτηση της αίτησης που προσδιορίστηκε για την 22α Οκτωβρίου 2024.
Η ΕΠΕ κοινοποίησε την 15η Απριλίου 2024, αντίγραφο του απογράφου Διαταγής Απόδοσης Μισθίου και Καταβολής Μισθωμάτων του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, μετά της παρά πόδας αυτής από 15.04.2024 επιταγής προς πληρωμή, δυνάμει της οποίας επιτάσσει την ΑΕ να της καταβάλει εν συνόλω 47.306,50€, νομιμότοκα.
Δυνάμει ιδιωτικού συμφωνητικού μισθώσεως ακινήτου επαγγελματικής στέγης (ξενοδοχείο) του έτους 2016 η ΕΠΕ δήλωσε ότι έχει εκμισθώσει και παραδώσει στην ΑΕ ένα ξενοδοχείο ευρισκόμενο σε πλήρη τάξη λειτουργίας, στο οποίο υπάρχουν και λειτουργούν πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια, χώροι υποδοχής και λοιποί αποθηκευτικοί χώροι.
Η διάρκεια της μίσθωσης ορίστηκε εννέα έτη και με αρχικό ετήσιο μίσθωμα 80.000€ καταβλητέο σε 4 δόσεις.

Η διαταγή πληρωμής και απόδοσης μισθίου, εξεδόθη επειδή η ΑΕ καθυστέρησε στην καταβολή ενός μισθώματος ποσού 43.000 ευρώ, το οποίο ήταν καταβλητέο στις 30/03/2024.
Μόλις 7 εργάσιμες ημέρες μετά, συνολικά 9, η αντίδικος κατέθεσε αίτηση ενώπιον του Δικαστηρίου.
Οπως εξέθεσε η ΑΕ η ΕΠΕ γνώριζε ότι η ολιγοήμερη καθυστέρηση οφείλεται στην αντίστοιχη καθυστέρηση πληρωμής της από το πρακτορείο συνεργασίας τους και ότι είχε ενημερώσει για την καθυστέρηση αυτή και την είχε διαβεβαιώσει ότι μόλις πληρωθεί θα εξοφλήσει το μίσθωμα!
Περαιτέρω, όπως ανέφερε η ΑΕ η αντίδικος της γνωρίζει ότι έχει εκκινήσει τη διαδικασία εξυγίανσης, βάσει του Ν.4738/2020, δυνάμει της με αριθμό κατάθεσης 3/2022 και με ημερομηνία κατάθεσης 30/6/2022 αίτησης επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου.
Κατόπιν δε της άσκησης της ανωτέρω αιτήσεως κατέθεσε την από 2-8-2022 και αίτηση για την λήψη προληπτικών μέτρων του άρθρου 50 του Ν. 4738/2020, διαδικασίας εξυγίανσης.
Επί αυτής εκδόθηκε απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου (Διαδικασία Ασφαλιστικών Μέτρων), δυνάμει της οποίας εγένετο δεκτή η εν λόγω αίτηση για την λήψη προληπτικών μέτρων έως την έκδοση απόφασης επί της αιτήσεως επικύρωσης της σύμβασης εξυγίανσης.
Με την ανωτέρω δε απόφαση ασφαλιστικών μέτρων του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου αναστέλλονται όλες οι ατομικές διώξεις.
Για την αιτούσα παραστάθηκαν οι δικηγόροι κ.κ. Μηνάς Τσέρκης, Δέσποινα Ζιώγα και Γιάννης Θώδος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου