Ρεπορτάζ

Στις 5 Απριλίου η συζήτηση για τον ΦΠΑ στο Σ.τ.Ε.

Στις 5 Απριλίου 2019 αναμένεται να εξετασθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η κοινή προσφυγή που κατέθεσαν η περιφερειακή Ένωση Δήμων Νοτίου και Βορείου Αιγαίου, στα ελληνικά και ευρωπαϊκά Δικαστήρια κατά της απόφασης της κυβέρνησης για κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.
Ο δήμαρχος της Σάμου, κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος κατά την επίσκεψή του στη Ρόδο, παραχώρησε κοινή συνέντευξη τύπου με το δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο, πρόεδρο της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου και τον γραμματέα της ΠΕΔ, κ. Γιώργο Πόκκια για το θέμα. Εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έκβαση της υπόθεσης, τονίζοντας ότι είναι απαράδεκτη η σύνδεση του προσφυγικού ζητήματος με τη διατήρηση ή την κατάργηση του νησιωτικού ΦΠΑ. Τόνισε ότι ο στόχος είναι η υιοθέτηση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε μόνιμη βάση για όλα τα νησιά της Ελλάδας.
«Είναι μεγάλη χαρά και τιμή να βρίσκομαι στη Ρόδο την οποία γνωρίζω από παλιά. Η ΠΕΔ Νοτίου και Βορείου Αιγαίου έπραξαν κάτι παραπάνω από το καθήκον τους με την παρέμβασή τους, την εκπόνηση μελετών, τη λήψη αποφάσεων έτσι ώστε να έχουμε μία συγκροτημένη παρουσία σε μία μεγάλη διεκδίκηση. Τα πέντε νησιά που λόγω προσφυγικού εξαιρέθηκαν από την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ διαθέτουν δημάρχους με πέντε διαφορετικές πολιτικές προελεύσεις. Αυτό σημαίνει πολλά… Η σύνδεση του προσφυγικού με την κατάργηση ή την προσωρινή διατήρηση του νησιωτικού ΦΠΑ, παραβιάζει τους κανόνες που διέπουν τη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών.
Στις 5 Απριλίου δικάζεται μία σημαντική υπόθεση στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Είμαι αισιόδοξος ότι θα καταπέσει η απόφαση της κατάργησης. Το ΣτΕ πρόταξε την εξέταση της υπόθεσης μετά την κατάθεση της προσφυγής το Δεκέμβριο του 2018, καταλαβαίνοντας τη σπουδαιότητα της. Παρακολουθώ ότι η δουλειά που έγινε είναι σοβαρή. Έγινε συλλογικά και αθόρυβα. Ο στόχος είναι ένας, η υιοθέτηση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε μόνιμη βάση για όλα τα νησιά της Ελλάδας», είπε ο κ. Αγγελόπουλος, ο οποίος είναι παράλληλα μέλος της Π.Ε.Δ. Βορείου Αιγαίου, μέλος στο ΔΣ και στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΕΔΕ, αλλά και αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Παρακολούθησης (Monitoring Committee) στο Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του αν. υπουργού Νεκτάριου Σαντορινιού ότι η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ αποτελεί ήττα για τα νησιά και τους νησιώτες, ανέφερε τα εξής: «Όλες οι μάχες δεν πρέπει να είναι λυσιτελείς. Πρέπει να έχεις τη στοιχειώδη άμυνα και μία γραμμή επίθεσης προφανώς. Το θεωρώ αδύνατο να μην υπάρχει μία μεταβατική περίοδος αξιολόγησης του μεταφορικού ισοδύναμου που να διαπιστώσει ποιο όφελος εξασφαλίζεται πραγματικά για τους νησιώτες. Δεν μπορείς να καταργείς το νησιωτικό ΦΠΑ και άλλα φορολογικά μέτρα επειδή υιοθετείς το Μεταφορικό Ισοδύναμο. Εδώ υπάρχει σαφής απόσταση από τη γνώση της λειτουργίας των ευρωπαϊκών μηχανισμών».
Ο δήμαρχος Ρόδου, κ. Φώτης Χατζηδιάκος δήλωσε ότι έχει εκπονηθεί μελέτη για τις επιπτώσεις από την κατάργηση του νησιωτικού ΦΠΑ που θα κατατεθεί στα ευρωπαϊκά όργανα και αποτελεί ένα δυνατό όπλο στη φαρέτρα των νησιών για την επαναφορά του καθεστώτος.
«Ενόψει της εκδίκασης της προσφυγής στο ΣΤΕ έχω να πω ότι ήταν ολέθριο που συνδέθηκε από την κυβέρνηση ο μειωμένος ΦΠΑ με το προσφυγικό. Δεν είχαν καμία σχέση αυτά τα δύο θέματα. Πιστεύουμε ότι στην ΕΕ θα λυθεί το θέμα και θα δικαιωθούν όλα τα νησιά. Εμείς, αναθέσαμε σε μελετητικό γραφείο την εκπόνηση έρευνας για τις επιπτώσεις από την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στο εισόδημα των φυσικών προσώπων στην περιοχή του Ν. Αιγαίου. Σύμφωνα με αυτή, οι συνέπειες είναι ολέθριες. Αυτά τα στοιχεία δεν τα παρουσιάσαμε επίσημα, είναι όμως ένα δυνατό όπλο στη φαρέτρα μας και το παραδίδω σήμερα στον κ. Αγγελόπουλο…

Η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με την ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου και έπειτα από πρωτοβουλία του συναδέλφου Μιχάλη Αγγελόπουλου από το 2017 με αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων των Διοικητικών Συμβουλίων αναθέσαμε σε εξειδικευμένο γραφείο την κατάθεση αναφοράς στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και στις αρμόδιες επιτροπές για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.
Δεν ήταν προνόμιο αλλά δικαίωμα που έχουν όλα τα νησιά της ΕΕ. Ήταν λοιπόν ολέθρια για τα νησιά μας η απόφαση της εξίσωσης του ΦΠΑ με τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας. Κάναμε παραστάσεις σε υπουργούς οικονομικών και στον πρωθυπουργό. Έγιναν διαμαρτυρίες και συλλαλητήρια που δεν απέδωσαν αφού την κάθε πολιτική απόφαση δεν τη σταματάει η αντίδραση του κόσμου. Η προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια ήταν λοιπόν κατά την άποψή μου η καλύτερη κίνηση…».
Ο κ. Χατζηδιάκος ευχήθηκε καλή επιτυχία στον κ. Αγγελόπουλο στις επικείμενες ευρωεκλογές όπου είναι υποψήφιος με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Δήλωσε ότι στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν θα πρέπει να υπάρχουν κομματικές γραμμές και να προωθούνται ή να “κόβονται” οι αρεστοί ή οι μη αρεστοί.
«Στην αυτοδιοίκηση δεν υπάρχουν πολιτικοί διαχωρισμοί. Δεν υπάρχουν πολιτικές ταυτότητες. Πάντα ζητάμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές να πάψουν τα κόμματα να υποδεικνύουν υποψήφιους ή να αποτρέπουν υποψήφιους που δεν είναι φίλα προσκείμενοι στις πολιτικές παρατάξεις. Θέλω να συγχαρώ τον κ. Αγγελόπουλο που στις επικείμενες ευρωεκλογές θα είναι υποψήφιος με τη ΝΔ. Ξέρω ότι τα νησιά θα έχουν έναν εκπρόσωπο στο ευρωκοινοβούλιο που θα νοιάζεται για τα ζητήματά τους», ανέφερε ο δήμαρχος Ρόδου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου