Σε καταγγελίες προέβησαν χτες, κατά του δημάρχου Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου και της εν γένει συμπεριφοράς της δημοτικής αρχής, με δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους, οι εργαζόμενοι του Δήμου Ρόδου και συγκεκριμένα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Υπαλλήλων Δήμου Ρόδου, της παράταξης της ΔΑΣ ΟΤΑ Ρόδου.
Μιλώντας η εκπρόσωπος της παράταξης κα Ντέπη Μιχαηλίδου, ανέφερε τα εξής:
«Υπάρχουν κάποια πολύ σοβαρά ζητήματα για τα οποία πρέπει να γίνει ενημέρωση. Κατ’ αρχήν, η δημοτική αρχή συνειδητά και επανειλημμένα, εξαπάτησε τους εργαζόμενους αορίστου χρόνου σε ό,τι αφορά τις αγωγές που είχαν καταθέσει για τα επιδόματα αδείας, των Χριστουγέννων και του Πάσχα. Συγκεκριμένα, την 1η Φεβρουαρίου 2019, ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Ρόδου κατέθεσε έφεση στο Πρωτοδικείο, κατά της σχετικής απόφασης του Ειρηνοδικείου που δικαίωνε τους εργαζόμενους αορίστου χρόνου για τα επιδόματά τους. Αυτό αφορούσε 109 συναδέλφους μας. Στις 3 Φεβρουαρίου 2019, ο ίδιος ο δήμαρχος ήρθε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας μας και δεσμεύτηκε προς εμάς ότι δεν θα ασκήσει καμία έφεση. Ωστόσο, στην Οικονομική Επιτροπή που συνεδρίασε στις 21 Φεβρουαρίου 2019, ημέρα πανελλαδικής απεργίας που είχε εξαγγείλει η ΠΟΕ – ΟΤΑ ελήφθη ομόφωνα η απόφαση της άσκησης έφεσης, τελικά, κατά της αγωγής που είχαν κερδίσει οι εργαζόμενοι. Στην εισήγησή του πάντως, ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Ρόδου αναφέρεται στο άρθρο 72 του Ν.3852/2010 με το οποίο υποχρεώνονται (σύμφωνα με τον Καλλικράτη) οι δημοτικές αρχές να ασκήσουν ένδικα μέσα σε διεκδικήσεις και απαιτήσεις εργαζομένων για επιδόματα κ.λπ. Ωστόσο, με το Ν.4447/2016 το άρθρο 54, ακυρώνει στην ουσία αυτό το άρθρο και δίνει το δικαίωμα στις δημοτικές αρχές να παραιτηθούν από αυτές τις εφέσεις. Κι εμείς αναρωτιόμαστε εάν το ήξεραν ή όχι;» είπε συγκεκριμένα η κα Μιχαηλίδου.
Όπως υπογράμμισε, θα μπορούσε να είχε λήξει η υπόθεση χωρίς περαιτέρω ταλαιπωρία και προσφυγή στη δικαιοσύνη, ενώ εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά της, επικαλούμενη σχετικό έγγραφο που εξέδωσε ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμου Ρόδου, για το οποίο δεν είχε λάβει γνώση η ΔΑΣ ΟΤΑ και κάνει λόγο για ‘εξωδικαστικό’ συμβιβασμό.

Το έγγραφο του Συλλόγου Υπαλλήλων Δήμου Ρόδου
Το έγγραφο αναφέρει τα εξής:
«Ενημερώνουμε τα μέλη μας ότι (αύριο) Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019, στην Οικονομική Επιτροπή θα παρθεί απόφαση για την πρόταση εξωδικαστικού συμβιβασμού που καταθέσαμε στον Δήμο από τις 20 – 12 – 2018 για τις αποφάσεις των αγωγών που αφορούν συναδέλφους αορίστου χρόνου για το διάστημα 2014 – 2016. Η πρότασή μας έγινε δεκτή και με σύμφωνη – θετική εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής θα προωθηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο της 28ης Μαρτίου 2019, λόγω ύψους του ποσού της αγωγής, για την λήψη απόφασης για την μη άσκηση – αναίρεση των ένδικων μέσων σύμφωνα με την δέσμευση της Δημοτικής Αρχής. Περιμένοντας την δέσμευση της Δημοτικής Αρχής καλούμε τα μέλη μας να δώσουν το παρών στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής (αύριο) Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019 και ώρα 13.00 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου για την λήψη της απόφασης».
Η κα Μιχαηλίδου είπε πως «δεν έχει γίνει ποτέ στο δ.σ. συζήτηση για εξωδικαστικό συμβιβασμό και δεν έχουν ενημερωθεί όλα τα μέλη. Εμείς ζητούμε να γίνει αναίρεση της άσκησης έφεσης και να μην μπουν καθόλου οι εργαζόμενοι στην όλη διαδικασία. Κατόπιν να παρθεί απόφαση από τους εργαζόμενους σε γενική συνέλευση».
Επιπλέον, είπε πως μέχρι σήμερα δεν έχουν δοθεί τα μέτρα ατομικής προστασίας και γάλα στους συμβασιούχους τόσο στην Καθαριότητα όσο και σε άλλες ειδικότητες καθώς και σε 120 πρώην συμβασιούχους (που τώρα έχουν απολυθεί). «Όλα αυτά δεν έχουν δοθεί από το 2017 ενώ η δημοτική αρχή είχε υποσχεθεί και είχε λάβει απόφαση να δοθεί σε χρήμα για τα προηγούμενα χρόνια» κατέληξε η κα Μιχαηλίδου.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ